Empire Of Blood #1

Μια ενδιαφέρουσα δουλειά από μια μικρή εταιρεία

Η αλήθεια είναι ότι, ως εταιρεία, την Graphic India (με έδρα, μάλιστα, τη Σιγκαπούρη) δεν τη γνωρίζω. Επίσης, δε γνωρίζω τους συντελεστές του EMPIRE OF BLOOD, πράγμα που σημαίνει ότι το comic αυτό κατέληξε στα χέρια μου κάπως “τυχαία”. Ή τυχερά. Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε ένα εναλλακτικό μέσο του 20ου αιώνα, όπου μια “steampunk” Βρετανική Αυτοκρατορία έχει κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Αυτό που τη βοήθησε είναι μια αλχημική φόρμουλα (με βάση το αίμα, όπως φαίνεται), η “Aqua Vitae”. Ιδιότητά της να δυναμώνει τον οργανισμό, θεραπεύοντας αμέσως κάθε πληγή. Η φόρμουλα αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη νίκη στον Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως στη συνέχεια οι Βρετανοί την εφάρμοσαν για να επεκταθούν ως την Ευρώπη και τη Ρωσία. Μόνοι εναπομείναντες εχθροί είναι οι Κινέζοι, οι οποίοι αντεπιτέθηκαν με μια ασθένεια γνωστή ως “πανούκλα του αίματος”.

Για την ιστορία μας, βρισκόμαστε στην Ινδία, όπου η Άρια Φυλή των “Καθαρών Βρετανών” έχει εγκατασταθεί για τα καλά εκεί, με τους ντόπιους να είναι και “επιστημονικώς” υπάνθρωποι, “ανίκανοι να λάβουν μια απόφαση από μόνοι τους” (sic). Πρωταγωνιστής μας είναι ο Thomas Lawrence, ένας νεαρός Βρετανός, ο οποίος έχει τρυφερά (ή απλά ανθρωπιστικά) αισθήματα για τους κατακτημένους Ινδούς.

Empire_of_Blood_1
Αξιοσημείωτο είναι ότι η μητέρα του έχει εξοριστεί για προδοσία απέναντι στην αυτοκρατορία, αφού για να καταφέρει την απόλυτη επικράτησή της, η Βρετανία έχει μετατραπεί σε μια οργουελιανής έμπνευσης καταπιεστική και απολυταρχική κοινωνία. O Tom το σκάει για λίγο από τους ασφαλείς θόλους της υψηλής κοινωνίας και έρχεται σε επαφή με τη ζωή και την κατάντια των ντόπιων, κάποιοι από τους οποίους μάχονται για την ελευθερία τους. Εδώ αποκαλύπτεται ότι το η Aqua Vitae δρα απλά ως ψυχοτρόπος, εθιστική ουσία για τον οργανισμό των Ινδών και ότι η αυτοκρατορία ρουφάει κυριολεκτικά το αίμα των ιθαγενών. Μια καταπληκτική και άκρως εύστοχη αλληγορία! Όταν ο πατέρας του Tom διώχνει από το σπίτι τους την Ινδή φίλη του και την υπηρέτρια μάνα της, τελειώνει το πρώτο τεύχος, με το νεαρό Βρετανό να δηλώνει το μίσος του για την αυτοκρατορία.

Το comic μιλάει με αρκετά ενδιαφέροντα τρόπο για τον ιμπεριαλισμό, τον ολοκληρωτισμό και τα μέσα που χρησιμοποιούν για να επιβληθούν. Ξεκινάει με ένα θεραπευτικό μέσο αμφιβόλου (βαμπιρικής, ίσως;) προέλευσης, που χρησιμοποιήθηκε ως όπλο και φτάνει ως τη σαπίλα, που αναπόφευκτα αναπτύσσεται σε μια δύναμη πεπεισμένη για την ανωτερότητά της και την ανάγκη της να κυριαρχήσει.

Το σενάριο είναι του Arjun Raj Gaind και το σχέδιο του Enrique Alcatena. Το σχέδιο, μάλιστα, αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Οι απαλοί, vintage ίσως, χρωματισμοί που χρησιμοποιούνται προσφέρουν τα μέγιστα για μια εξαιρετική και πειστική άποψη της steampunk ατμόσφαιρας που θέλει να μεταφέρει.

Ελπίζω στα τέσσερα τεύχη, στα οποία ολοκληρώνεται, η ιστορία να μας προσφέρει κάτι περισσότερο από την ανατροπή της Αυτοκρατορίας του Αίματος. Μια καταγγελία, ίσως, για τον ανθρωποκτόνο τρόπο με τον οποίο οι υπερδυνάμεις κάθε εποχής επιβάλλονται στον κόσμο.