Comicdom Files: Lloyd Llewellyn

Ο Dan Clowes προτού γίνει "Ο Dan Clowes"

Ιστορία

O Lloyd Llewellyn είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που προσπαθεί να παραμείνει ισορροπημένα ανισόρροπος μέσα σε έναν αλλοπρόσαλλο κόσμο. Έναν κόσμο που θα μπορούσε να μοιάζει αρκετά με τον δικό μας, σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, όμως, όπου συμπαντικός σεναριογράφος θα ήταν ο David Lynch και κοσμικός σκηνοθέτης ο Michelagelo Antonioni, αλλά και οι δυο τους θα είχαν το χιούμορ του Charlie Kaufman.

Είναι ένας παραδοσιακός “gumshoe”, που λύνει τυπικές υποθέσεις, οι οποίες στην πορεία εξελίσσονται πάντα σε κάτι δυσανάλογα μεγαλύτερο και απροσδιόριστα μεταφυσικό. Συναντά περίεργες παραμορφωμένες φιγούρες, μυστηριώδεις γυναίκες που μιλούν αινιγματικά (όχι με την έννοια της λιγομίλητης femme fatale που μιλάει με γρίφους, αλλά με αυτή του μεθυσμένου που έχει πάθει και δυο-τρία εγκεφαλικά και τα λόγια του δεν βγάζουν κανένα νόημα), τέρατα, εξωγήινους, κακούς με εντελώς ανώμαλες διαθέσεις, συμμάχους που καταλήγουν να είναι χειρότεροι και πιο επικίνδυνοι από τους actual κακούς και γενικά ό,τι μπορεί να βάλει ο πιο cult-oriented νους που ενδεχομένως θα είχατε αν ήσασταν αρκετά cool για να σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο.

Ψύχραιμος σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά και αδικαιολόγητα τρελαμένος μπροστά σε φαινομενικά απλά προβλήματα, αθεράπευτος λάτρης του ωραίου φύλου, αλλά και μισογύνης ολκής, hipster πριν από τους hipsters, αλλά και συντηρητικός μέχρι εκεί που δεν πάει σε κάποια θέματα. Ένας πολύπλοκος και πολυεπίπεδος χαρακτήρας, που όμως παράλληλα διαβάζεται σαν ανοιχτό βιβλίο από την πρ;vτη στιγμή που τον συναντάμε και παραμένει απίστευτα συνεπής στη δαιδαλώδη παράνοια του σουρεαλιστικού retro-future-beat κόσμου του.

Ένας ήρωας εμπνευσμένος από προηγούμενες γενιές που προσπαθεί να αγγίξει τις επόμενες και κατορθώνει εντέλει να είναι ο ιδανικός εκφραστής και εκπρόσωπος της περίεργης εποχής κατά την οποία δημιουργήθηκε.

lloyd_llewellyn_1

Τι Μας Άρεσε

Όλα τα παραπάνω! Η παράνοια, ο σουρεαλισμός, η εσκεμμένη πολυπλοκότητα (νομίζω πως “μπερδεψούρα” θα ήταν πιο ταιριαστή λέξη) των σεναρίων, ο κυνισμός και ο μισανθρωπισμός του ήρωα (και του δημιουργού του), που γίνονται πιο εύπεπτοι και “ευανάγνωστοι” (or something) μέσα από το χιούμορ και τη σάτιρα, και οι παράξενοι χαρακτήρες, που μοιάζουν να αξίζουν όλα τα δεινά που τους συμβαίνουν, χωρίς όμως ποτέ να γίνονται αντιπαθείς. Τα σεναριακά και αφηγηματικά τρικ του Dan Clowes (#11 στο δικό μας Top 50 Writers), που δείχνει εδώ για πρώτη φορά ψήγματα (ΟΚ, ψήγματα είναι λίγο… ας πούμε κομμάτια… ή γκουμούτσες, ακόμη καλύτερα!) του τεράστιου ταλέντου του και το υπέροχα ρετρό, αλλά παράλληλα τόσο σύγχρονο artwork, το οποίο είναι τέλειο για την εποχή του, χωρίς όμως να πιστεύεις πως θα έμοιαζε “ξένο”, αν το comic είχε κυκλοφορήσει το 1955, το 2010, ή το 2076!

Τι Μας Ενόχλησε

Τίποτα, ρε! Πλάκα κάνετε; Πρέπει να είσαι εντελώς σκατόψυχος για να βρεις ελαττώματα στο LLOYD LLEWELLYN! Μπορεί να μην είναι το καλύτερο comic όλων των εποχών (προσωπικά, θεωρώ πως αυτή η τιμή ανήκει σε ένα άλλο comic του ίδιου δημιουργού), μπορεί ενδεχομένως να μην είναι καν μέσα στα 50 καλύτερα (well…), αλλά για αυτό που είναι, είναι απλά αλάνθαστο, αψεγάδιαστο και τέλειο. (Και κάμποσες ακόμη ψιλο-συνώνυμες λέξεις, τις οποίες βαριέμαι να παραθέσω.)

lloyd_llewellyn_2

Συνολική Εκτίμηση

Θα αρχίσω κάπως περίεργα αυτό το section, με μια προσωπική παράθεση. Συνήθως πολυλογώ όταν γράφω (μεταξύ μας, συνήθως πολυλογώ και όταν μιλάω, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης), όμως εδώ δεν υπάρχουν και πολλά να πω, οπότε αυτό το FILES θα είναι μικρό σε σχέση με το κείμενο που μπορεί να περιμένει κάποιος από μένα. Αλλά και τι να πεις για το LLOYD LLEWELLYN; Είναι ένα μικρό (απο πλευράς “φιλοδοξιών”) αριστούργημα, που οι περισσότεροι αναγνώστες comics δεν έχουν διαβάσει και ενδεχομένως δεν πρόκειται να διαβάσουν ποτέ (για πολλούς και διάφορους λόγους), αλλά πραγματικά δεν πειράζει. Από μία άποψη, ίσως είναι καλύτερα να το έχουν διαβάσει δέκα χιλιάδες άνθρωποι που το απολαμβάνουν και το γουστάρουν για αυτό που είναι, παρά να το διαβάσουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι και να δημιουργηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν πέντε-έξι , οι οποίοι δε θα το καταλάβουν ή δε θα το εκτιμήσουν (που είναι περίπου το ίδιο).

Τέλος πάντων, απλά διαβάστε το. Ή μην το διαβάσετε. Who cares? Σίγουρα όχι εγώ και ακόμη πιο σίγουρα όχι ο Lloyd…

Παράλληλες Προτάσεις

Όλα τα υπόλοιπα comics του Dan Clowes, (ICE HAVEN, LIKE A VELVET GLOVE CAST IN IRON, GHOST WORLDPUSSEY!, DAVID BORING, WILSON, αλλά και τα παραλειπόμενα της προσωπικής του ανθολογίας, EIGHTBALL) είναι εξ ορισμού ιδανικές επιλογές για όποιον θέλει να διαβάσει καλά comics, τα οποία προσφέρουν ποιότητα και κουλτούρα, χωρίς όμως να μαστίζονται από σνομπισμό ή ελιτισμό.

Αν, πάλι, αναζητάτε κάτι που να μοιάζει (έστω στο περίπου) με το LLOYD LLEWELLYN, τότε οι καλύτερες (για να μην πω μοναδικές) επιλογές σας είναι τα THE HORROR OF COLLIER COUNTY και DARK CORRIDOR, αμφότερα από τον εξαιρετικό Rich Tommaso (με το δεύτερο να κυκλοφορεί αυτή την περίοδο από την Image).