Έφυγε Aπό Tη Zωή O Shigeru Mizuki

Σε ηλικία 93 ετών

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών ο μεγάλος Ιάπωνας δημιουργός Shigeru Mizuki, γνωστός για τα ROCKETMAN, GEGEGE NO KITARO και ONWARD TOWARDS OUR NOBLE DEATHS.

Για τον Shigeru Mizuki, η ζωή ήταν πολύ πιο έντονη και δραματική από οτιδήποτε μας διηγήθηκε ποτέ. Γεννημένος το 1922 και μεγαλωμένος στην ιαπωνική επαρχία, περιτριγυρισμένος με ιστορίες για τα πνεύματα yōkai και τους ατελείωτους θρύλους της χώρας του, ο Shigeru, όπως όλοι οι νεαροί Ιάπωνες της γενιάς του, βρέθηκε στο κέντρο της παγκόσμιας σύγκρουσης και κλήθηκε να πολεμήσει για τη χώρα του το 1942, οπότε και στάλθηκε στο μέτωπο της Νέας Γουινέας. Εκεί, ο νεαρός Shigeru έχασε το χέρι του, πληγωμένος από βόμβα και δέχτηκε αποστολές σχεδιασμένες να αποτύχουν, για να καλύψουν την ανικανότητα των υψηλόβαθμων στρατιωτικών.

Μετά τη λήξη του πολέμου, ο Mizuki επέστρεψε στην Ιαπωνία και άνοιξε ένα σινεμά, το οποίο και διαχειρίστηκε ασταμάτητα μέχρι το 1957. Εκείνη τη χρονιά, ο νεαρός δημοσίευσε το ROCKETMAN – το πρώτο του manga.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το 1960, ο Mizuki ξεκίνησε τη σειρά GEGEGE NO KITARO, η οποία μιλούσε για τις ιστορίες των yōkai που άκουγε μικρός, ενώ το 2007, ο δημιουργός – ήδη πολυαγαπημένος στη χώρα του – ξέφυγε από τα σύνορα της Ιαπωνίας και έγινε γνωστός διεθνώς με το NONNONBA, το πρώτο manga που βραβεύτηκε ποτέ στο φεστιβάλ της Angouleme. Με το ημι-βιογραφικό ONWARD TOWARDS OUR NOBLE DEATHS, ο Mizuki εξιστόρησε την καθημερινότητα του πολέμου και μίλησε για το πώς ο ίδιος και οι συμπολεμιστές του εστάλησαν σε αποστολές αυτοκτονίας. Για το ίδιο manga κέρδισε το 2011 το βραβείο Eisner – ένα βραβείο που έλαβε ξανά φέτος, για τους δύο πρώτους τόμους του SHOWA.

Σήμερα, σε ηλικία 93 ετών, ο μεγάλος δημιουργός έφυγε από τη ζωή μετά από οικιακό τραυματισμό. Η ζωή του, ένα γράμμα αγάπης στις ιστορίες και το πώς αυτές σημαδεύουν ανεπανόρθωτα τις ζωές μας. Ο Shigeru Mizuki μεγάλωσε με τα παραμύθια της χώρας του – θέλοντας και μη, έζησε αργότερα τις δικές του τραγωδίες. Τελικά, τις ιστορίες του τις διηγήθηκε σε μας, για να ζήσουν περισσότερο.