Previews Picks

December 2015

Ήρθε για μια ακόμη φορά η στιγμή εκείνη που κοιτάμε στη σφαίρα που ονομάζεται PREVIEWS της Diamond και μαθαίνουμε τα πάντα για το μέλλον μας! Ποια comics θέλουμε να αγοράσουμε τον Φεβρουάριο; Ποια comics θέλουμε να προσπεράσουμε το Φεβρουάριο; Και ποια comics θέλουμε να αγοράσουμε, αλλά τελικά θα αναγκαστούμε να προσπεράσουμε τον Φεβρουάριο;

Το καθήκον να σας παρουσιάσουν όλα τα παραπάνω comics (και ενδεχομένως ακόμη περισσότερα) πέφτει αυτό το μήνα στη μοναδική Βασιλεία Βαξεβάνη και στον ανεπανάληπτο Αριστείδη Κώτση!

Blue Pages

Είναι ιδέα μου ή υπάρχει γενικότερη ησυχία στο PREVIEWS του μήνα; Μάλλον ο χαμός έγινε τους προηγούμενους μήνες και η προσπάθεια των εκδοτικών να καβαλήσουν το τρενάκι των γιορτών ήταν κομματάκι πιο εντατική. Έχει κάποια καλά κομμάτια, αλλά όχι ότι παλάβωσα και από ενθουσιασμό.

Spider-Μan #1

$3.99 page M4 Marvel Comics

O Miles Morales είναι εδώ και θα μείνει! Μετά το SECRET WARS, είναι πια ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Marvel Universe και όλοι τον έχουν υποδεχθεί σαν τέτοιο. Βέβαια, παραμένει το ερώτημα του τι έγινε σε εκείνο το κενό των οκτώ μηνών. Όλα ξεκινούν εδώ.

Scarlet Witch #3

$3.99 page M16 Marvel Comics

Για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο για το εξαιρετικό εξώφυλλο το οποίο μπορεί και να τιμήσει με την επιλογή του ο Άκης Τριανταφύλλου στο A MONTH IN COVERS. Και η υπόθεση ακούγεται ενδιαφέρουσα, μιας και λαμβάνει χώρα στην αγαπημένη μου Ιρλανδία, όπου έχει πέσει μια κατάρα που μόνο η Scarlet Witch μπορεί να ακυρώσει.

X-Men: Worst X-Man Ever #1 (of 5)

$3.99 page M12 Marvel Comics

O Bailey Hoskins είναι και αυτός ένας mutant, ένα ακόμα μέλος στο ιδιαίτερο σχολείο του Xavier. Όλα αυτά, για να ανακαλύψει ότι μάλλον είναι ο χειρότερος X-Man όλων των εποχών – και για όσους είναι φανατικοί της σειράς, αυτό λέει πολλά. Στο συγγραφικό τιμόνι ο Max Bemis του συγκροτήματος Say Anything αν αυτό… λέει κάτι σε κάποιους από εσάς.

Deadpool & the Mercs for Money #1 (of 5)

$3.99 page M10 Marvel Comics

Πιθανότατα, έκριναν στην εταιρεία ότι δεν υπάρχουν αρκετοί Deadpool τίτλοι, οπότε έβαλαν το αγαπημένο μας κακό, βρωμερό και τρελό αγόρι να ανοίγει τη δική του εταιρεία problem-solving (κατά κάποιο τρόπο). Γιατί, καλοί και οι Avengers, αλλά και η δουλειά, δουλειά. Αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα και αρκετά λεφτά, καλέστε τους και θα έχετε σε πακέτο προσφοράς όχι μόνο τον Deadpool αλλά και τους Stingray, Massacre, Solo, Foolkiller, Terror, Slapstick.

Avengers Standoff: Welcome to Pleasant Hill #1

$4.99 page M7 Marvel Comics

Καλωσορίσατε στο Pleasant Hill! Τι ωραία πόλη! Δείτε πώς λάμπει ο ήλιος. Λάμπει τόσο πολύ, που καλό θα ήταν να φροντίσετε να κρύβεστε από αυτόν και να κρατάτε τα μάτια σας κλειστά. Γιατί αλλιώς μπορεί να σας κάψει. Ετοιμαστείτε για το μεγάλο event των Avengers που μας έρχεται την άνοιξη. Δεν ξέρουμε πολλά πέρα από το ότι οι τρεις Captain America θα συναντηθούν στην όμορφη πόλη του Pleasant Hill, η οποία και κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό.

Hellboy in Mexico SC

$19.99 page 37 Dark Horse Comics

Ίσως να είναι που διαβάζω μυθολογία των Aztecs και των Toltecs, πάντως αυτό εδώ μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Θα είμαι ειλικρινής και θα πω ότι όλα μου τα HELLBOY τα έχω αγοράσει από το bazaar που διοργανώνει το Comicdom. Ελπίζω να έχουν κάποια στιγμή αυτή τη συλλογή με περιπέτειες που έχουν τα πάντα, από θεούς μέχρι luchadores και από τεκίλα μέχρι κακές γαλοπούλες!

Superman: The Coming of the Supermen #1 (of 6)

$3.99 page 67 DC Comics

Από τον θρυλικό Neal Adams έρχεται ένα mini series 6 τευχών, με μια απειλή τόσο μεγάλη που ο Superman θα χρειαστεί βοήθεια. Ενώ ο Darkseid και οι ορδές του Apokolips καταστρέφουν τον κόσμο, ο Superman βρίσκει βοήθεια στην πόλη της Kandor. Τρεις ήρωες, σε real-life μέγεθος, έρχονται για βοήθεια. Βολική αυτή η Kandor. Σα noodles. Προσθέτετε νερό και έχετε έτοιμο έναν ήρωα.

Teenage Mutant Ninja Turtles #55

$3.99 page 151 IDW Publishing

Γιατί ο Μιχάλης Διαλυνάς είναι φίλος μου και από τους λίγους ανθρώπους που ξέρω που κατάφεραν να πετύχουν το παιδικό τους όνειρο. Και το κάνει πολύ καλά!

Drive SC

$17.99 page 152 IDW Publishing

Όσοι έχετε δει την ταινία, θα ξέρετε περί τίνος πρόκειται. Είναι μια από τις ταινίες που για κάποιο μαγικό λόγο αγάπησα και πιο πολύ το λιγομίλητο οδηγό – δε μαθαίνουμε ποτέ το όνομά του – που μπορεί να σε βγάλει από δύσκολες φάσεις πιο καλά από οποιονδήποτε. Και όχι, δεν είναι επειδή βρίσκω τον Ryan Gosling κούκλο. Γιατί δεν τον βρίσκω.

Mirror #1

$2.99 page 178 Image Comics

Η ιστορία της Rios είναι μια από τις πιο παλαβές που έχω διαβάσει, μιας και περιλαμβάνει ένα σκυλί που μιλάει και είναι τρομοκράτης, έναν ιδεαλιστή μάγο και ένα lab rat που αναζητούν την αποδοχή. Γύρω από ένα διαλυμένο διαστημόπλοιο, μια ομάδα επιστημόνων/μάγων δημιουργεί πειράματα από ζώα (βλ. THE ISLAND OF DR. MOREAU – “he who breaks the law goes back to the house of pain” κατάσταση), αλλά δεν έχουν όλοι καλούς σκοπούς.

Green Pages

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, αλλά τα καλούδια που βλέπουμε στις σελίδες του PREVIEWS θα φτάσουν κοντά μας, όταν το 2016 θα μας έχει κατσικωθεί για τα καλά. Πώς θα είναι άραγε; Μια από τα ίδια (δε μου ακούγεται και άσχημο); Θα έχω τα χρήματα για να αποκτήσω όλες αυτές τις νέες κυκλοφορίες που γλυκοκοιτάζω; Θα βρω το χρόνο να τις διαβάσω; Θα κερδίσω επιτέλους στο Τζόκερ;

Second Sight #1

$3.99 page 242 PublisherAfterShock Comics

Βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα με solicitations της Aftershock στο PREVIEWS, αλλά ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα κάποιος τίτλος της. Τον πρώτο μήνα ανακοινώθηκαν τέσσερις μηνιαίοι τίτλοι, τον δεύτερο δύο και τώρα ανακοινώνεται ο έβδομος. Όπως και σε όλους τους τίτλους της Aftershock, έχουμε και δυο επιτυχημένους δημιουργούς (David Hine και Alberto Ponticelli) που στήνουν μια ιστορία που μπορεί να είναι και ενδιαφέρουσα. Η έφηβη κόρη ενός ανθρώπου με την ικανότητα να βλέπει μέσα από τα ματιά ψυχοπαθών δολοφόνων προσπαθεί να λύσει ένα σκοτεινό μυστήριο στο σύγχρονο Λονδίνο και ο πατέρας αναγκάζεται να αναλάβει δράση ξανά και να αντιμετωπίσει το παρελθόν.

Ενδιαφέροντα μου φαίνονται αυτά (με κέρδισε το Λονδίνο). Ο Hine έχει κάνει ωραία πράγματα και ο Ponticelli έχει πολλές ικανότητες. Από την άλλη, δεν έχουμε δει ακόμα δείγματα γραφής από την εκδοτική και τα θετικά μηνύματα έρχονται μόνο από τη διαίσθηση μου.

Incomplete Works

$19.99 page 246 PublisherAlternative Comics

Πολύ με μπλέκουν αυτά τα resolicitations. Για την περίπτωση, λοιπόν, που δεν το είδατε την πρώτη φορά, σε αυτή εδώ την έκδοση συγκεντρώνονται πολλά από τα comics του Dylan Horrocks. Μικρές αυτοτελείς ιστορίες που δεν είχαν βρεθεί σε άλλη συλλογή, αλλά και μεγαλύτερα projects που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Σε περίπτωση που έχετε διαβάσει ξανά comics του Dylan Horrocks, μάλλον δε χρειάζεται να πω πολλά . Στην περίπτωση που δεν ξέρετε ποιος είναι ο Dylan Horrocks, σταματήστε την ανάγνωση του Previews Picks και πηγαίνετε να βρείτε το HICKSVILLE. Και, όταν το διαβάσετε, είμαι σίγουρος πως δε θα περιμένετε τις επιλογές μου από το PREVIEWS για να το αναζητήσετε.

Future Shock Zero

$18.00 page 270 PublishersBig Planet Comics, Retrofit Comics

Μια ενδιαφέρουσα ανθολογία, από δημιουργούς που βρίσκονται στην αιχμή του thunderground (όπως μας ενημερώνει το solicitation). Ενδιαφέρον φαίνεται, αν και δε μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα δηθενιάς. Τους δημιουργούς δεν τους έχω ξανακούσει, αλλά αυτό δε λέει και πολλά πράγματα. H Retrofit μας έχει δώσει ενδιαφέρουσες δουλειές μέσα στο 2015 και ως τέτοια βλέπω και το FUTURE SHOCK ZERO. To πιο αναλυτικό preview νομίζω πως θα το βρείτε εδώ.

Αν το σκέφτεστε, περάστε από το site της εκδοτικής. Εκεί θα βρείτε σε πολύ πιο καλή τιμή το pdf, αλλά και μέσα σε ένα συμφέρον πακέτο που περιέχει όλα τα comics της Retrofit για το 2015. Εγώ σίγουρα θα το είχα τσιμπήσει, αν ήξερα πως θα αγόραζα τελικά τόσα από τα πράγματα που κυκλοφόρησε μέσα στη χρονιά.

The Badger #1

$3.99 page 316 PublishersDevil’s Due/1First Comics, , LLC

Η επιστροφή της First Comics, νομίζω, πως έγινε με πολύ πιο διακριτικό τρόπο από όσο θα περίμενε κανείς. Φανταστείτε ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εταιρείες της δεκαετίας του ’80, που έχει δημιουργήσει το δικό της θρύλο. O μάλλον ψυχοπαθής τιμωρός του εγκλήματος Badger είναι ένας από τους εμβληματικούς χαρακτήρες της First και επιστρέφει για να ταράξει τα νερά. Τα συγγραφικά ηνία κρατά (προφανώς) ο πολύς Mike Baron, δημιουργός του εξαιρετικού NEXUS. Υπάρχει και ένα variant cover από τον Paul Pope, αλλά τώρα στα γεράματα συνειδητοποίησα πως δεν είναι αυτό που στο χωριό μου λένε “my cup of tee”.

Through The Habitrails: Life Before And After My Career In The Cubicles

$14.95 page 321 PublisherDover Publications

Οι εκδόσεις Dover συνεχίζουν να μας προσφέρουν αυτά που θεωρούν ως παραγνωρισμένα και σχετικά δυσεύρετα διαμαντάκια. Το “σχετικά” πάει στο γεγονός ότι οι παλιότερες εκδόσεις βρίσκονται ακόμα σε μαγαζιά με μεταχειρισμένα, αλλά δύσκολα θα έψαχνε κανείς για αυτές. Αυτό το μήνα έχουμε μια από τις πιο σημαντικές δουλειές του Jeff Nicholson που ξεκίνησε να δημοσιεύεται στο ΤΑΒΟΟ, τη θρυλική ανθολογία του Steve Bissette, όπου ξεκίνησε να δημοσιεύεται και το FROM HELL.

O δημιουργός διηγείται ημιαυτοβιoγραφικές ιστορίες από τη ρουτίνα μιας εταιρείας. Μια από αυτές της ιστορίες είχε προταθεί και για Eisner Award, το μακρινό 1993. Όπως σε κάθε έκδοση της Dover, αναμένω μια ενδιαφέρουσα ιστορία σε προσεγμένη έκδοση, με αδημοσίευτο extra υλικό, αλλά και φρέσκο πρόλογο. Δεν είναι καθόλου κακή πρόταση.

Kramers Ergot 9

$45.00 page 326 PublisherFantagraphics Books

Πωπω, τι καλούδια μας έχει για αυτό το μήνα η Fantagraphics! Όχι μόνο έχουμε το νέο τεύχος του CRICKETS του Sammy Harkham (το οποίο να σημειώσουμε πως τα σπάει άσχημα), αλλά και νέο volume μιας από τις σημαντικότερες ανεξάρτητες ανθολογίες των τελευταίων δεκαετιών. Editor είναι ο Sammy Harkham (ο ίδιος που κάνει το CRICKETS, που, όπως είπα παραπάνω, τα σπάει) που, μετά από πολλές εκδοτικές (τελευταία, έχει περάσει από τη Buenaventura Press, ενώ το 2011 εκδόθηκε το 8ο τεύχος από την PictureBox – αμφότερες έκλεισαν…) έρχεται τώρα στη Fantagraphics. Και πάλι, η ανθολογία συγκεντρώνει κάποιους από τους κορυφαίους δημιουργούς – ανάμεσα τους οι Kim Deitch, Steve Weissman, Michael Deforge, Trevor Alixopoulos, Ben Jones και Kevin Huizenga. Κάθε installment της ανθολογίας μέχρι τώρα ήταν, παρά τις όποιες αδυναμίες, σημείο αναφοράς και δεν υπάρχει λόγος να μην πιστέψει κανείς πως το ίδιο θα είναι και αυτό. Και σαν να μη φτάνει αυτό, στον ίδιο μήνα έχουμε και το…

Ganges #5

$8.00 page 326 PublisherFantagraphics Books

Το αριστούργημα του Kevin Huizenga και ένα από τα κορυφαία comics της νέας χιλιετίας επιστρέφει (αλήθεια… λογίζεται ακόμα νέα η χιλιετία; Εγώ νέα τη μετράω ακόμα, αλλά ξέρετε πως είναι με εμάς τους μεσήλικες…)! Το είχαμε βρει στη θέση 23 του Top 100 των συντακτών του Comicdom για τα καλύτερα comics των 00s, ενώ το προηγούμενο τεύχος είχε βρεθεί στην κορυφή των επιλογών του Δημήτρη Σακαρίδη για τα κορυφαία comics του 2011.

Οι τέσσερις διαστάσεις ξεδιπλώνονται μέσα στις σελίδες του comic, με μοναδικό τρόπο. Μοναδικοί προβληματισμοί δίνονται μέσα από ένα storytelling ακόμα πιο μοναδικό και τόσο τολμηρό και πρωτοποριακό που δεν έχει όμοιο του. Το solicitation το περιγράφει σαν το highlight της χρονιάς και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Neil Gaiman’s Tecknophage Volume 1

$14.99 page 367 PublisherSuper Genius Comics

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η Teknocomics ζήτησε από το Neil Gaiman να της δώσει κάποιες ιδέες για comics. Έτσι, προέκυψαν τα NEIL GAIMAN’S MR. HERO, NEIL GAIMAN’S LADY JUSTICE και NEIL GAIMAN’S TECHNOPHAGE. H Teknocomics γρήγορα έκλεισε και, είκοσι χρόνια μετά, η Super Genius (ουσιαστικά η Papercutz) συγκεντρώνει για πρώτη φορά τις ιστορίες αυτές σε trades και hardcover. Βέβαια, το comic αυτό καθαυτό δεν το έγραφε ο ίδιος ο Gaiman, αλλά στους δημιουργούς υπάρχουν κάποια σημαντικά ονόματα. Ο λόγος για τον οποίο από τις τρεις εκδόσεις διάλεξα το TECHNOPHAGE, είναι πως δημιουργοί στα πρώτα τεύχη είναι ο Rick Veitch και o Brian Talbot. Η μόνη ένσταση είναι πως τα αυθεντικά τεύχη βρίσκονται σε εξευτελιστικές τιμές.

The Art Of Charlie Chan Hock Chye: Bookplate Edition

$30.00 page 367 PublisherPantheon Books

Ο Sonny Liew πετούσε συνήθως κάτω από τα ραντάρ μου. Στις δουλειές του που έχω διαβάσει ήταν πάντα καλός, αλλά ποτέ δε με έκανε να ανατρέξω περισσότερο στα υπόλοιπα comics του. Και τώρα, έρχεται αυτή εδώ η βιογραφία ενός δημιουργού comics θρύλου στη Σιγκαπούρη και μαζί η αναδρομή στην ιστορία της χώρας. Ο δημιουργός, βέβαια, είναι φανταστικό πρόσωπο – δημιούργημα του Sonny Liew (παραπέμποντας έτσι στο IT’S A GOOD LIFE IF YOU DON’T WEAKEN του Seth) και οι σελίδες που έχω δει είναι απλά πανέμορφες. Αν και η ιστορία είναι εξίσου καλή, τότε μπορεί να μιλάμε για κάτι εξαιρετικό και η Pantheon έχει παράδοση στο να επιλέγει εξαιρετικά comics.

Doctor Who: The Fourth Doctor #1

$3.99 page 388 Publisher

Ο Tom Baker είναι ο δικός μου Doctor. Έχω περάσει πολλές εκατοντάδες ώρες την τελευταία δεκαετία, βλέποντας κλασικό και σύγχρονο DOCTOR WHO, ακούγοντας τις audio περιπέτειες και διαβάζοντας comics με τον Doctor, αλλά αυτό που νιώθω όταν βλέπω τη μορφή (και το κασκόλ) του Tom Baker είναι μοναδικό. Δεν πιστεύω πως είναι καν ο αγαπημένος μου Doctor (νομίζω πως αγαπημένος μου είναι ο 8ος… Δεν είμαι και σίγουρος) αλλά είναι αυτός που γνώρισα πρώτον. Αυτός που είδα όταν ήμουν παιδί, αυτός που θυμόμουν στην εφηβεία μου και αυτός που δεν πίστευα ποτέ πως θα μπορούσε να αντικατασταθεί.

H Titan, που ήδη εκδίδει κάθε μήνα ένα κάρο DOCTOR WHO comics, περνάει και στον πιο αγαπητό Doctor. Για άλλη μια φορά, τα συγγραφικά ηνία τα έχουν επιτυχημένοι συγγραφείς, για άλλη μια φορά το σχέδιο αναλαμβάνουν φερέλπιδες νέοι, αλλά μάλλον εγώ δε θα συμμετέχω. Προς το παρόν, θα μείνω στα FOURTH DOCTOR ADVENTURES της Big Finish (που τα ευχαριστιέμαι πάρα πολύ), για να παίρνω την δόση μου από τον τέταρτο Doctor.

Τώρα συνειδητοποιώ πως αν κάποιος δεν είναι fan θα δει το παραπάνω σαν ένα ατέλειωτο geekfest… Και θα έχει δίκιο, γιατί τέτοιο είναι. Kind apologies…

School Judgement - Gakkyu Hotei

$9.99 page 407 PublisherViz Media

Μιας και τους τελευταίους μήνες τα manga δεν είχαν ιδιαίτερη εκπροσώπηση στις επιλογές των συντακτών μας για τα μηνιαία picks, είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να συμπεριλάβω ένα ακόμα – και ας μην ταιριάζει πολύ στο προσωπικό μου γούστο. Έτσι, κατέληξα να προσπαθώ να επιλέξω ανάμεσα σε αυτό και στο NICHIJOU, που κυκλοφορεί από τη Vertical.

Στο δημοτικό σχολείο Tenbin, όλες οι διαφορές λύνονται στο δικαστήριο που απαρτίζεται από μαθητές του σχολείου. Εκεί θα λυθεί και μια υπόθεση που έχει να κάνει με τη δολοφονία ενός μαθητή. Το artwork κάνει ο Takeshi Obata (DEATH NOTE) και, αν σας φαίνεται περίεργο, επιτρέψτε μου να πω (για να δικαιολογηθώ για την επιλογή μου) πως η πλοκή του NICHIJOU μου φάνηκε ακόμα περισσότερο ό,τι να ‘ναι.