The Private Eye Deluxe HC Edition

Το βραβευμένο webcomic για πρώτη φορά στo χαρτί

To THE PRIVATE EYE είναι μία ιστορία που ξεκίνησε το 2013 σε webcomic format και ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες. Ήταν ένα αρκετά πετυχημένο webcomic, που κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο Eisnerτο 2015. Για τους λάτρεις του χαρτιού, μόλις κυκλοφόρησε σε deluxe hardcover έκδοση από την Image Comics.

H ιδιαίτερη ιστορία του PRIVATE EYE κερδίζει από την αρχή τον αναγνώστη, καθώς πραγματεύεται ένα πολύ επίκαιρο θέμα. Αυτό δεν είναι το internet, αλλά οι συνέπειές του. Για την ακρίβεια, το internet είναι ξεπερασμένο κεφάλαιο για την ανθρωπότητα, αφού έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το “cloud burst”, τότε που όλα τα προσωπικά δεδομένα του καθενός βγήκαν στην φόρα! Απολύσεις, χωρισμοί, καταστροφή. Η ανθρωπότητα τότε συνειδητοποίησε την αξία των προσωπικών της δεδομένων – έτσι, το internet απλά πέθανε και οι άνθρωποι αποφάσισαν να κρύψουν ό,τι προσωπικό στον υπέρτατο βαθμό. Όλοι οι άνθρωποι πλέον κυκλοφορούν στους δρόμους σαν περσόνες, με περίεργες μάσκες, latex δέρμα και ψεύτικα ονόματα. Το concept είναι αρκετά ενδιαφέρον και η απόδοσή του αρκετά πρωτότυπη. Το σύμπαν που έχει φτιάξει ο (πολλές φορές βραβευμένος) Brian K. Vaughan είναι πολύ παράξενο και γρήγορα βυθίζει τον αναγνώστη στην ιστορία του.

gwfdlfkttnnscvjzxuh0

Μικρές σκηνές, πολύ δράση και ένας κόσμος που δείχνει να είναι πολύ μακριά από τον δικό μας συμβάλλουν μαζί με το storytelling στο ευχάριστο διάβασμα του hardcover και μας προσφέρουν μία ευχάριστη και πολύ δυναμική περιπέτεια. Πρωταγωνιστής της είναι ο P.I. – ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ (μάλλον κάτι σαν paparazzi), o οποίος δέχεται μία πρόταση για δουλειά. Κι ενώ όλα φαίνονται να εξελίσσονται καλά, μία σειρά γεγονότων φέρνει τον P.I. κυνηγημένο, αλλά και ταυτόχρονα κυνηγό, ενώ προσπαθεί να λύσει ένα μυστήριο δολοφονίας. Η ιστορία παίρνει μεγάλες διαστάσεις και ο PI, ενώ έχει καταφέρει να κρύψει και να απομονώσει τις προσωπικές του σχέσεις, αρχίζει να συνδέεται με ανθρώπους (όπως, για παράδειγμα, τον παππού του που είναι πίτα στα tattoo) και η βοήθεια τους θα είναι σημαντική για τη σύνδεση στοιχείων, αλλά και τη λύση του μυστηρίου.

Το artworκ είναι ικανοποιητικό, αλλά θα έλεγα πως δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πολλές φορές είναι περισσότερο αφαιρετικό από όσο θα ήθελα και προσωπικά θα το ήθελα γενικότερα λίγο πιο dark, ενώ τις μάσκες λίγο πιο ιδιαίτερες και προσεγμένες. Δυστυχώς, το coloring επίσης δε με κέρδισε. Είναι digital, αλλά το κακό και old school που έχει gradient (ναι, αυτό που ήθελες να βγάλεις τα μάτια σου στα 00s). Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι λειτουργικό και, ενώ θα μπορούσε να είναι σίγουρα καλύτερο, έχει τις καλές στιγμές του.

Εν κατακλείδι, το THE PRIVATE EYE είναι ένα μία πολύ δυνατή ιστορία και, ενώ το artwork μπορεί να μην εκπλήξει, η ιστορία έχει να πει πολλά!