Top 100 Film & TV Adaptations

80-71: "Holy sardine, Batman!"
79

Art School Confidential

2006WriterDan Clowes DirectorTerry Zwigoff CastMax Minghella, Sophia Myles, John Malkovich, Anjelica Huston, Jim Broadbent United Artists

Για εμένα, το ART SCHOOL CONFIDENTIAL είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μια ταινία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το comic, από το οποίο προήλθε, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μένει και πιστή σε αυτό. Το τετρασέλιδο comic του Dan Clowes που μοιάζει περισσότερο με “εικονογραφημένο σατιρικό δοκίμιο” (κάτι που ο Clowes συνήθιζε εκείνο τον καιρό) και που περιγράφει τους διάφορους τύπους που μπορούν να βρεθούν σε ένα art school γίνεται μια ολοκληρωμένη ταινία, με αρχή μέση και τέλος. Και αυτό με ένα τρόπο που συνεχίζει να είναι πιστός στο πνεύμα και το χιούμορ του Clowes (πώς θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, βέβαια, από τη στιγμή που σεναριογράφος είναι ο ίδιος ο Clowes;).

Παρά τις μάλλον αδιάφορες κριτικές και τις χαμηλές της εισπράξεις, η ταινία του Terry Zwigoff είναι μια πολύ όμορφη και ευχάριστη ταινία με καλούς ηθοποιούς (και κάποιους πολύ καλούς ηθοποιούς). Και μπορεί να μην είναι καλύτερη από άλλες ταινίες του Zwigoff, εξακολουθώ όμως να πιστεύω πως το αποτέλεσμα είναι καλό και πως είναι κρίμα που δεν έχουμε δει άλλες ταινίες του, είτε σε συνεργασία με τον Clowes είτε όχι.

#80 #79 #78 #77 #76 #75 #74 #73 #72 #71