Top 100 Film & TV Adaptations

40-31: "Do I get to say thank you this time?"
38

From Hell

2001WritersTerry Hayes, Rafael Yglesias DirectorsAlbert Hughes, Allen Hughes CastJohnny Depp, Heather Graham, Ian Holm, Robbie Coltrane, Ian Richardson 20th Century Fox

Θαυμάζω απεριόριστα το έργο του Alan Moore, αλλά πάντα είχα μια δυσκολία να αντιληφθώ για ποιο λόγοι οι πιστοί του έχουν μια δυσκολία να αποδεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα να μεταφερθούν σε άλλο Μέσο οι ιστορίες του θεού τους. Μέχρι που σκέφτηκα την καθόλου τυχαία σημασία των λέξεων “πιστοί” και “θεός”. Τελικά, μια απλή αναγωγή χρειαζόταν, στις θρησκείες και τους “-ισμούς” εν γένει, και πλέον δεν είχα απορίες.

Είδα το FROM HELL σε κινηματογραφική αίθουσα και με μάγεψε από την αρχή, με εκείνη την αξέχαστη μεγαλοπρεπή λήψη του Λονδίνου από ψηλά και την κάθοδο αμέσως μετά σε έναν κόσμο βρώμικο, παρακμιακό και διεφθαρμένο μέχρι το κόκκαλο. Έναν κόσμο που σχεδόν επιτάσσει την άτακτη φυγή από αυτόν.

Εξαίσια φωτογραφία, υποδειγματικό casting, και ναι, πιστοί του Alan Moore: άψογη μετεγγραφή του κειμένου και της αισθητικής του comic στην κινηματογραφική γλώσσα (wink).

Έχουν υπάρξει άπειρες ταινίες και άπειρα βιβλία για την ιστορία του Jack the Ripper, καμία και κανένα όμως (εξ όσων γνωρίζω) δεν κατόρθωσε να πετύχει, αυτό που πέτυχε το FROM HELL. Να βγει, δηλαδή, πάνω από τα genres και να μιλήσει τόσο εύστοχα για την ψυχοπαθολογία, όχι του ενός, αλλά της κοινωνίας που εξέθρεψε τον συγκεκριμένο έναν.

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31