Top 100 Film & TV Adaptations

20-11: "Well, what would you prefer, yellow spandex?"
19

Oldboy

2003WritersChan-wook Park, Chun-hyeong Lim, Jo-yun Hwang DirectorChan-wook Park CastChoi Min-sik, Yoo Ji-tae, Kang Hye-jung Egg Films

Από τις πιο δυνατές ταινίες που έχω δει, από αυτές που χαράσσονται στη μνήμη σου και που ξέρεις ότι όποτε τη θυμάσαι θα ανατριχιάζεις, από αυτή την καλή ανατριχίλα μιας εξαιρετικής εμπειρίας. Μια καφκική ταινία με αρκετή παράνοια και το μοναδικό άγγιγμα κορεάτικης μεγαλοφυΐας και την πλοκή μιας αρχαιοελληνικής τραγωδίας.

O Oh είναι αλκοολικός, σε βαθμό που χάνει τα γενέθλια της κόρης του, μεθώντας και μπλέκοντας με την αστυνομία. Από εκείνη τη νύχτα, βρίσκεται φυλακισμένος για 15 χρόνια σε μια ιδιότυπη φυλακή, χωρίς να βλέπει τον έξω κόσμο παρά μόνο από μια τηλεόραση – η δική του μπάλα βόλεϊ – και τρώει τα ίδια spring rolls κάθε μέρα. Και μια μέρα, έτσι απλά, απελευθερώνεται στον κόσμο χωρίς εξήγηση.

Ο Park πλάθει με μαεστρία μια καθαρή ιστορία εκδίκησης – τις λατρεύει άλλωστε – που καταφέρνει να μας ταξιδέψει από τα κατώτατα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, μέχρι τα πιο φωτεινά σημεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Kαι καταλήγει να μας λέει μιαν ιστορία για την αγάπη.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11