The Magician’s Wife

Φρέσκο και πρωτοποριακό, 30 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση

Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που οι εκδόσεις Dover μπήκαν στον χώρο των comics (ή των graphic novels, αν προτιμάτε) και δεν έχω κατασταλάξει ακόμα για το πώς βλέπω τη μέχρι τώρα παρουσία τους. Αυτό που είναι σίγουρο, όμως, είναι πως η επανέκδοση του THE MAGICIAN’S WIFE αποτελεί μια από τις καλύτερες στιγμές τους. Εχουν επανεκδώσει αρκετούς διαφορετικούς μεταξύ τους τίτλους, όπως το A SAILOR’S STORY, το PUMA BLUES, το MERCY ή το MAD MAN’S DRUM. Οι τίτλοι που έχει επιλέξει είναι δεδομένης ποιότητας, αλλά όχι αυτό ακριβώς που ονομάζουμε “δυσεύρετοι”. Είναι μεν τίτλοι που εδώ και χρόνια δε διατίθενται από τον εκδότη τους, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς μέχρι πρότινος μπορούσαν να βρεθούν σε κάποιο site με μεταχειρισμένα και, μάλιστα, σε καλή τιμή. Έχω την εντύπωση πως το ίδιο συνέβαινε και με το THE MAGICIAN’S WIFE μέχρι πρότινος, αλλά η αλήθεια είναι πως πλέον έχει εξαφανιστεί από εκεί που θα το αναζητούσα.

Το THE MAGICIAN’S WIFE είχε πρωτοεκδοθεί στις ΗΠΑ από τις εκδόσεις Catalan το 1987, ένα χρόνο και κάτι μετά την πρώτη του έκδοση στη Γαλλία (πρωτότυπος τίτλος, LA FEMME DU MAGICIEN) και ενώ στο μεταξύ είχε βραβευθεί στο φεστιβάλ της Angouleme. Οι εκδόσεις Catalan είχαν κάνει κάποιες εξαιρετικές επιλογές στις εκδόσεις τους και το συγκεκριμένο comic ήταν μια από αυτές. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα σε πολλές δεκαετίες και τόπους. Μια γυναίκα με την κόρη της ζει μαζί με έναν μάγο (ταχυδακτυλουργό). Με το πέρασμα του χρόνου, ο μάγος θέλει να αντικαταστήσει τη μία με την άλλη και από εκεί και πέρα η κοπέλα ξεκινάει μια διαδίκασια αναζήτησης με έντονα χαρακτήρα υπερρεαλισμού.

MagiciansWifeInt-min

Δεν είναι λίγες οι φορές που θυμήθηκα ταινίες του David Lynch διαβάζοντας το comic. Ξεκινώντας από ένα αρκετά ρεαλιστικό πλαίσιο, σιγά-σιγά η ιστορία (όπως και η κοπέλα) δείχνει να χάνεται όλο και περισσότερο, πατώντας σε κάποιες “ρίμες” και επαναλήψεις που καταφέρνουν να συγκρατήσουν ένα ενιαίο σύνολο. Και, αν μέχρι τώρα δεν ήταν ξεκάθαρο, να πω πως παρά τις ελευθερίες που παίρνει το comic καταφέρνει να κρατά τον αναγνώστη και να “βγάζει νόημα”, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Για το εξαιρετικό συνολικό αποτέλεσμα μεγάλο κομάτι της ευθύνης φέρνει βέβαια ο Francois Bouc, γνωστός από το BOUNCER (μαζί με τον Alexandro Jodorowsky) και του LES ADVENTURES DE LA MORT ET DE LAO-TSEU (πιο γνωστού στην Ελλάδα, μιας που πέρασε από το 9). Το artwork του Boucq καταφέρνει να είναι καθαρό και ονειρικό, κρατώντας ισορροπίες ανάμεσα στο ρεαλισμό και το γκροτέσκο, το φαντασιακό και το ερωτικό στοιχείο, φτιάχνοντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Σίγουρα δε θα είχα αναζητήσει το THE MAGICIAN’S WIFE, αν δεν είχε επανεκδοθεί από τις εκδόσεις Dover και, μάλιστα, σε μια αρκετά καλή έκδοση με ικανοποιητική τιμή. Μου έχει μείνει μια απορία, σχετικά με το πώς αποτυπώνεται το χρώμα στο συγκεκριμένο χαρτί και αν το χαρτί αυτό μοιάζει με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στην αυθεντική γαλλική έκδοση, αλλά εφόσον δεν έχω κάποια αναφορά, μόνο εικασίες μπορώ να κάνω. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μια από τις καλύτερες επιλογές (σε μια σειρά καλών επιλογών) και για ένα comic που, 30 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, εξακολουθεί να δείχνει φρέσκο και πρωτοποριακό.