Captain Marvel #1

Ξέρει τι θέλει να προσφέρει και έχει την ικανότητα να το πετύχει

Με τον καταιγισμό των #1 τευχών της Marvel να μην έχει τελειωμό, ήρθε η ώρα της Captain Marvel να πάρει την θέση της στο post-SECRET WARS σύμπαν. Σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ιστορίας της, η Carol Danvers επιλέγεται για να διευθύνει την Alpha Flight, την πρώτη γραμμή άμυνας της Γης ενάντια σε εξωγήινες απειλές.

Σε αυτό το τεύχος, παρακολουθούμε την Carol καθώς φεύγει από την Γη, για να αναλάβει τα καθήκοντά της στον διαστημικό σταθμό της Alpha Flight, πλαισιωμένη από ένα supporting cast που περιλαμβάνει τον War Machine σε ρόλο κομπάρσου, χαρακτήρες από την προ-SECRET WARS ομάδα του Alpha Flight, ένα άχρηστο αλλά καλοδεχούμενο cameo των Guardians of the Galaxy και την συμπαθέστατα αντιπαθή Abigail Brand.

captain-marvel-1-1

Το ενδιαφέρον στο πρώτο τεύχος του CAPTAIN MARVEL είναι πως, αντί να παρουσιάσει βιαστικά έναν villain, απλά και μόνο για να παίξει μπουνιές με την πρωταγωνίστρια, ο τίτλος επιλέγει μια αρκετά πιο έξυπνη προσέγγιση στο τι σημαίνει “προστασία της Γης” και ασχολείται κατά κύριο λόγο με ένα διαγαλαξιακό διπλωματικό επεισόδιο. Καλογραμμένοι διάλογοι, άψογο pacing και ενδιαφέρον character development, σε χαρακτήρες που πολλοί θα θεωρούσαν απλώς πρόσωπα για να γεμίζουν το background, συνιστούν ένα πολύ ευχάριστο στην ανάγνωση τεύχος.

Η εικονογράφηση του Kris Anka είναι απλή, αλλά καλαίσθητη, ταιριάζοντας στο ύφος της ιστορίας και αποφεύγοντας την πονεμένη ιστορία που λέγεται “exaggerated πόζες γυναικείων χαρακτήρων”. Μάλιστα, μιας και θίξαμε το θέμα “γυναικείοι χαρακτήρες”, αξίζει να σταθούμε λίγο στην γραφή των Michele Fazekas και Tara Butters, οι οποίες εκτός των άλλων είναι και screenwriters για την τηλεοπτική AGENT CARTER. Σε αντίθεση, όμως, με την προσέγγιση της σειράς του ABC (η οποία προσπαθεί να μιλήσει για ένα σημαντικό θέμα, όπως η ανισότητα των φύλων, χωρίς να έχει την απαραίτητη ωριμότητα) για αυτήν την ιστορία ακολουθούν μια πολύ καλύτερη, κατά τη γνώμη μου, προσέγγιση, η οποία συνοψίζεται ως εξής:

Α) Η Carol Danvers είναι γυναίκα.
Β) Η Carol Danvers είναι badass.
Γ) Έχουμε 2016. Συνεπώς, τίποτα από τα παραπάνω δε χρήζει ιδιαίτερης εξήγησης και μπορούμε να επικεντρωθούμε στην πλοκή.

Από τους καινούργιους #1 τίτλους της Marvel, το CAPTAIN MARVEL δεν αποτέλεσε έκπληξη, με τον τρόπο που το κατάφεραν τίτλοι όπως το VISION ή το KARNAK. Δεν προσπαθεί να κάνει redefining του χαρακτήρα με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί, ξέρει όμως τι θέλει να προσφέρει στον αναγνώστη και έχει την ικανότητα να το πετύχει.