Prez Vol.1: Corndog-In-Chief

Το πρώτο volume της έκπληξης του 2015

Προσωπικά, θεωρώ το PREZ ως τη μεγάλη έκπληξη του 2015. Λίγο ως πολύ, έχουμε μια δυνατή κοινωνικοπολιτική σάτιρα, όχι από κάποια μικρή underground εκδοτική εταιρία, αλλά από την ίδια την DC, μία εκ των “Big Two”.

Στην ιστορία που συγκεντρώνει το πρώτο volume της σειράς, που διαδραματίζεται εν έτει 2032, παρακολουθούμε την Beth Ross. Η Beth είναι μια έφηβη υπάλληλος φαστφουντάδικου, που γίνεται διάσημη όταν μια γκάφα της βγαίνει ως βιντεάκι στο internet. Τότε, η ομάδα Anonymous, για λόγους διαμαρτυρίας, τη θέτει υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ. Τελικά, η υποστήριξή της από μια διαδικτυακή περσόνα και η απληστία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (που τη στηρίζουν, ως εκβιασμό για χάρες) την κάνουν την πρώτη έφηβη (και πρώτη γυναίκα;) πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αυτό που ακολουθεί είναι η πορεία ενός απλού, “φυσιολογικού” ανθρώπου στο χώρο των πολιτικών, των συμφερόντων και των lobby. Η Beth διαλέγει για υπουργούς, όχι ανθρώπους “του κόμματος”, αλλά απλούς και καθημερινούς, όπως την προϊστάμενή της στο φαστφουντάδικο, τον Neil deGrasse Tyson (ως Franklin Holyfield) και τον Slavoy Zizek (ο οποίος, μάλιστα, ερμηνεύει τα SMURFS, ως αλληγορία για τον ύστερο καπιταλισμό). Παράλληλα, εμφανίζεται και η Tina, ένα πολεμικό ρομπότ (με κωδική ονομασία War Beast), το οποίο αποκτά συνείδηση. Αυτό που θέλει είναι να περάσει μια “ανθρώπινη” ζωή και φτάνει να γίνει σωματοφύλακας της Beth, όταν της σώζει τη ζωή.

Πολλά κακώς κείμενα των ΗΠΑ και γενικότερα της Δυτικής Νοοτροπίας καυτηριάζονται σε αυτό το πανέξυπνο comic. Θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως “εμπνευσμένο από πραγματικές καταστάσεις” ή ακόμα και “αναφερόμενο σε υπαρκτούς νόμους”. Πολιτικό σύστημα, οικονομία, εξωτερική και πολεμική πολιτική, ακόμα και κοινωνικά θέματα και social media ξεγυμνώνονται και παρουσιάζονται με τρόπο που, τολμώ να πω, δεν έχει συνηθίσει να βλέπει ο μέσος αναγνώστης comic, ακόμα και σε “ακραίους” χαρακτήρες.

Prez-6-01

Εκτός των παραπάνω, το πρώτο volume του PREZ, το οποίο συγκεντρώνει το πρώτο storyline (τεύχη #1-6), επικεντρώνεται στη “γρίπη των γάτων”, μια αναφορά στις θανατηφόρες επιδημίες που έχουν πλήξει τον πλανήτη μας τα τελευταία χρόνια. Η Πρόεδρος προσπαθεί να βρει ένα εμβόλιο, ή έστω κάποια λύση, στην ασθένεια που της στέρησε τον ίδιο της τον πατέρα. Υπάρχουν συγκρούσεις με τη φαρμακοβιομηχανία, θρησκείες που υπερασπίζονται την αξία της ζωής… των ιών, αλλά και γατόφιλους, που νιώθουν ότι απειλούνται. Η λύση έρχεται με τη βοήθεια του τρισεκατομμυριούχου Fred Wayne, o οποίος, μάλιστα, έχει και ένα μυστικό project που θα σώσει τον πλανήτη, αφήνοντας ένα εξαιρετικό cliffhanger για τη συνέχεια!

Το σχέδιο του Ben Caldwell είναι ιδιαίτερα καρτουνίστικο, πράγμα που δεν προσφέρει κάτι στην αφήγηση του Mark Russel, αλλά ούτε και αφαιρεί. Ξεχωριστό ενδιαφέρον προσφέρει ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζονται τα διάφορα ολογράμματα, που είναι κοινός τόπος στον κόσμο του PREZ.

Συνολικά, το πρώτο volume είναι πάρα πολύ καλό, αν όχι για τον προβληματισμό που θέτει, τουλάχιστον για την πρωτοτυπία της θεματολογίας της ιστορίας.