Πριν Το Τέζα Animated S01E01

Αξίζει τον κόπο;

Το 2003, ο παραγωγικός δημιουργός Γιώργος Μελισσαρόπουλος (Meliss) ξεκίνησε να βγάζει μια σειρά άλμπουμ σε landscape format, με γενικό τίτλο ΤΕΖΑ. Συνολικά, μέχρι το 2013, κυκλοφόρησαν 7 τομάκια από τη Jemma Press, ενώ το πρώτο, ονόματι ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΖΑ, εξαντλήθηκε και επανεκδόθηκε. Οι χαρακτήρες ήταν όλοι κατσαρίδες και σατίριζαν την καθημερινότητά τους, με πινελιές μαύρου χιούμορ, με τα αποτελέσματα να είναι hit or miss. Επίσης, το 2010, είχαν ανέβει στο YouTube, τρία πειραματικά μικρού μήκους animation, βασισμένα στα αλμπουμάκια, με φωνές από τον Άκη Μελάχρη, καθώς και ένα “Harlem Shake”, όταν τελείωσε η σειρά. Θα τα βρείτε όλα στο YouTube κανάλι του Meliss.

Εν έτει 2016, το Comedylab.gr, στα πλαίσια της συνεργασίας με το animation studio του Meliss, ANIMATIC VISION, έβγαλε μια κοινωνική κωμική σειρά με τίτλο ΟΙ ΑΠΑΛΕΥΤΟΙ, που πασχίζει ανεπιτυχώς να κρατήσει ζωντανή την “παράδοση” που ξεκίνησε το άτυχο ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ, του Ιωάννη Τσιτσώνη (Mega Channel), το ΟΜΑΔΑ ΒΙΑΣ της Toon Posers, το οποίο ανέβαινε στο Comedy Lab, αλλά και το φιλόδοξο μα βραχύβιο ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ των ίδιων (Alpha). Το κοινό στοιχείο όλων αυτών των σειρών ήταν πως προσπαθούσαν να γίνουν SOUTH PARK της Ελληνικής πραγματικότητας. Είχαν όλα καλές προθέσεις, καλή παραγωγή, πολύ καλό voice acting, μα άδοξο τέλος, καθότι όλα κοπήκαν, είτε λόγω ανεπαρκούς ανταπόκρισης, είτε επειδή ενόχλησαν.

Στη θέση αυτών, λοιπόν, προσπαθεί να μπει το ΟΙ ΑΠΑΛΕΥΤΟΙ, αλλά και το ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΖΑ ANIMATED, του οποίου το πρώτο επεισόδιο μόλις ανέβηκε στο Comedy Lab. Το ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΖΑ ANIMATED, εν αντιθέσει με τα τρία πειραματικά που είχαν ανέβει πριν 6 χρόνια, είναι πιο καλοδουλεμένο και μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ βασίζεται σε τρία στριπάκια-gags του ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΖΑ. Η παραγωγή είναι καλή και ήδη σε κάποιους έχουν έρθει αναμνήσεις από την uncensored ΙΛΙΑΔΑ 2: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, το διαδραστικό παιχνίδι που είχε φτιάξει αρχές του αιώνα ο Άκης Μελάχρης, με τον οποίο συνεργάζεται ο Meliss και στο animation.

Όμως αρκεί αυτό; Προσωπικά, δεν πιστεύω πως λειτουργεί και τόσο καλά. Τα gags δεν μεταφέρονται εξίσου καλά από το χαρτί στην οθόνη και φυσικά, όλα τα ΤΕΖΑ, όπως προείπα, έχουν gags που είναι hit or miss. Το μόνο που πέτυχε το ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΖΑ ANIMATED, με το πρώτο επεισόδιο, είναι να είναι ένα ιντερλουδιακό MAX BARA του Comedy Lab, που δεν βγάζει ακριβώς γέλιο, γιατί και τα τρία gags είναι, στην καλύτερη, μέτρια και μου βγάζει την ίδια αντίδραση που είχα όταν διάβαζα το ομώνυμο της σειράς. Μου θυμίζει κάτι απάνθρωπα πελώριες κατσαρίδες που είχα πετύχει παλιά να σουλατσάρουν στο λιμάνι της Πάτρας, από όπου και είναι ο Meliss, αντί να αντιδρώ τουλάχιστον χαμογελαστά, ή έστω με θετικό τρόπο, σκεπτόμενος τους ανθρώπινους παραλληλισμούς. Όπως νιώθω, δηλαδή, και με τον αντίστροφο παραλληλισμό του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα στους ΑΠΑΛΕΥΤΟΥΣ, του Θωμά, με σκουλήκι. Τα συγκεκριμένα gags δεν είναι ούτε καλά, ούτε έξυπνα και βριθούν από κοινότυπα κλισέ. Θα φτιάξει μόνο αν διαλέξουν καλύτερα gags από τα ΤΕΖΑ.

Όσον αφορά την ίδια την εκδοτική (Jemma Press), στης οποίας το comic είναι βασισμένο το animation, υπάρχουν απείρως καλύτερες δουλειές που θα ήθελα να δω σε κινούμενα σχέδια και πιστεύω ότι θα λειτουργούσαν καλύτερα, όπως, για παράδειγμα, τα ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ. Αυτό ναι, θα ήθελα πολύ να το δω.