Power Man & Iron Fist #1

Μην το πείτε στον Luke, αλλά οι Heroes for Hire επέστρεψαν!

To All-New All-Different Marvel συνεχίζει δυναμικά και ένας από τους πρόσφατους νέους τίτλους επανενώνει το κλασικό δίδυμο των Luke Cage και Danny Rand, γνωστούς και ως “Power Man & Iron Fist, Heroes for Hire”. Καλύτερη ευκαιρία για το POWER MAN & IRON FIST #1 δεν υπήρχε, καθώς η φήμη των δύο ηρώων αυξάνεται όλο και περισσότερο, όσο πλησιάζει το ντεμπούτο των αντίστοιχων τηλεοπτικών σειρών από το Netflix (o Luke, μάλιστα, είχε σημαντικό ρόλο στην σειρά JESSICA JONES). Σε αντίθεση, όμως, με το πιο σκοτεινό ύφος των σειρών αυτών, η Marvel προτίμησε μια πιο light-hearted προσέγγιση.

Το πρώτο τεύχος βρίσκει το αγαπημένο δίδυμο σε ενδιαφέρουσα φάση. Ο Luke, εδώ και χρόνια, έχει παιδί με την Jessica Jones και προσπαθεί, όσο περισσότερο γίνεται, να αποφεύγει τις υπερηρωικές δραστηριότητες και οπωσδήποτε είναι αποφασισμένος να μην ασχοληθεί ξανά με την επιχείρηση των Heroes for Hire, που διατηρούσε με τον Danny. Από την άλλη, ο Danny παραμένει (φαινομενικά) πιο χαλαρός και goofy, και είναι έτοιμος να ξανανοίξει την επιχείρηση.

Η αφορμή που τους οδήγησε να φορέσουν τις στολές τους, είναι η αποφυλάκιση μιας παλιάς υπαλλήλου τους και η επιθυμία της να ανακτήσουν ένα οικογενειακό της κόσμημα από τον Tombstone. Τα πράγματα, όμως, περιπλέκονται και τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται.

power_man_and_iron_fist_1_2

Το συγκεκριμένο relaunch ανήκει στην κατηγορία των λιγότερο mainstream τίτλων της Marvel, καθώς μια πιο indie αισθητική κυριαρχεί, σε κάθε τομέα του τεύχους. Γρήγορα ξεχωρίζει το στοιχείο στο οποίο είναι πιο άνετος ο συγγραφέας, David Walker, και αυτό είναι η δυναμική μεταξύ των δύο ηρώων. Άλλωστε, αυτό είναι και το κύριο στοιχείο που τραβάει τους περισσότερους fans. Οι Luke και Danny είναι, ουσιαστικά, αδέρφια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Luke δεν ξέρει τα μειονεκτήματα, ή μάλλον, τη λιγότερo γοητευτική πλευρά του κολλητού του. Γενικότερα, υπάρχουν στιγμές που δείχνουν πόσο πολύπλευρη είναι η σχέση τους και πως αλληλοσυμπληρώνονται, παρά τις διαφορές τους. Ωστόσο, από αυτές τις διαφορές πηγάζει κυρίως το χιούμορ του τίτλου, που είναι σε ιδανική ισορροπία με την πιο σοβαρή πλευρά του σεναρίου.

Η indie αισθητική κυριαρχεί και στον οπτικό τομέα. Είναι εμφανές ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται το artwork του Sanford Greene δεν είναι το παραδοσιακό υπερηρωικό, αλλά αυτό που μπήκε στον κόσμο των υπερηρώων με τίτλους όπως HAWKEYE, BATGIRL και GOTHAM ACADEMY. Και πέρα του ότι είναι ταιριαστή επιλογή, το αποτέλεσμα είναι όμορφο. Ο κόσμος του τίτλου είναι πιο στυλιζαρισμένος και “τσαλακωμένος”, οι φιγούρες είναι πιο καρτουνίστικες, ενώ η λίγη δράση που υπάρχει στο τεύχος ρέει φυσικά μέσα από τα καρέ. Τα χρώματα του Greene ολοκληρώνουν την ξεχωριστή καλλιτεχνική ταυτότητα του τεύχους.

pm&if#1_3

Θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσω το POWER MAN & IRON FIST #1 ως ένα από τα καλύτερα πρώτα τεύχη ongoing τίτλων του 2016, αλλά η αλήθεια είναι πως έθεσε υψηλά τον πήχη. Ο Walker φαίνεται να ξέρει ακριβώς την ατμόσφαιρα που θέλει να δώσει στον τίτλο και τη μεταδίδει στον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες, ενώ το interaction των δύο πρωταγωνιστών αντανακλά την κοινή ιστορία του ομώνυμου ντουέτου, χωρίς, όμως, να απευθύνεται μόνο στους hardcore fans. Το σχέδιο του Greene είναι το (πεντανόστιμο) κερασάκι, που διαφοροποιεί το τεύχος από το μεγαλύτερο μέρος του καταλόγου της εταιρίας.