Το Πιο Κρύο Καλοκαίρι

Μια πολύ όμορφη και εξαιρετικά σημαντική έκδοση
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Το Πιο Κρύο Καλοκαίρι

Writer/ArtistsΓιώργος Τραγάκης, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Θανάσης ΠέτρουPublisherΊδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ

Η Ελλάδα είναι το σταυροδρόμι τριών ηπείρων και, εδώ και χιλιάδες χρόνια, απειράριθμοι άνθρωποι έχουν περάσει από τα εδάφη της. Οι μεταναστευτικές ροές, μετά τις εξελίξεις σε Αφρική και Ανατολή, δεν είναι πρωτοφανείς, αλλά μαζικές. Πρόκειται για ανθρώπους που είτε αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στις εξιδανικευμένες κοινωνίες της Βόρειας Ευρώπης, ή πολύ απλά προσπαθούν να γλιτώσουν τις ζωές τους. Οι κυβερνήσεις της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης αντιδρούν αρνητικά και σπασμωδικά.

Με αυτό το υπόβαθρο και εικονογραφημένες από τρία γνωστά ονόματα της Ελληνικής σκηνής, εξιστορούνται οι τρεις ιστορίες προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι αποζητούν μια καλύτερη ζωή στο “Ευρωπαϊκό όνειρο”. Ο Τραγάκης, με το πανέμορφο έγχρωμο σχέδιό του, ο Πέτρου, με ατμοσφαιρικό ασπρόμαυρο και γκρι αποχρώσεις, και η Αδαμοπούλου, με λιτό έγχρωμο, μας παρουσιάζουν τις περιπέτειες που πέρασαν και εξακολουθούν να περνούν αυτοί οι άνθρωποι, δίχως ωραιοποιήσεις και πομπώδεις αφηγήσεις.

Οι ιστορίες συνοδεύονται από εισαγωγικές, μονοσέλιδες συνεντεύξεις των Πρωταγωνιστών, ένα ποίημα της Ηλέκτρας Αλεξανδροπούλου και συνοδευτικά κείμενα σχετικά με την προσφυγική κρίση. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εκτύπωση έγινε στα ΚΕΘΕΑ.

Αυτή η πολύ όμορφη έκδοση 76 σελίδων γαλλοβελγικού format (αν πρέπει να βρω ψεγάδι, θα έλεγα πως το εξώφυλλο μόνο να είναι καλύτερο) διανέμεται από τα τέλη του Γενάρη, δωρεάν, από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να τη διαβάσει και ηλεκτρονικά.