Queen Οf Vampires #1

Μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια με μπόλικους Έλληνες συντελεστές

Η παρουσία μιας πανέμορφης (και ημίγυμνης) villainess δεν είναι κάτι καινούριο στον χώρο των comics. Η ιστορία, όμως, της Arkhalla πιστεύω πως έχει κάτι διαφορετικό να μας δώσει.

Το QUEEN OF VAMPIRES (εφ’ εξής QoV) είναι μια παραγωγή της ARH Comix, μιας μικρής εταιρείας με έδρα το Idaho, αλλά το πρώτο και πολύ ευχάριστο πράγμα που σου τραβάει την προσοχή είναι η πληθώρα των ελληνικών ονομάτων στα credits. Είμαστε σε ένα μεσαιωνικό βασίλειο που παραπέμπει στη Μεσοποταμία (μιας και πρωτεύουσά του είναι η Ur), όπου κυριαρχεί η τρομακτική και εκθαμβωτική θεά-βασίλισσα Arkhalla, μια παντοδύναμη και ανελέητη βρικόλακας. Η ιστορία ξεκινάει, όταν επιλέγει έναν νέο να γίνει ο προσωπικός της σκλάβος, αντί να θυσιαστεί για το αίμα του. Ταυτόχρονα, η ίδια και ο στρατός της ξεκινούν για μια ακόμα εκστρατεία.

Το ιδιαίτερο του QoV έγκειται στην ταύτιση ηρωίδας-ανταγωνίστριας. Η Arkhalla είναι αναμφισβήτητα και η “καλή” και η “κακή” της υπόθεσης. Βλέπουμε τον αδυσώπητο τρόπο, με τον οποίο φέρεται στο λαό της, αλλά και την ευγένεια που δείχνει στον Shamath, το νέο της σκλάβο. Σκοτώνει χωρίς έλεος όποιον παραβιάζει τους νόμους της (“Justice, not mercy” είναι το σλόγκαν της), αλλά αφήνει το στρατηγό της να ζήσει, όταν αυτός την αμφισβητεί. Η αποκάλυψη του origin της αρχιβαμπίρισσας ήδη από το πρώτο τεύχος, από τη μεριά του σεναριογράφου, Αβραάμ Κάουα, έχει ξεκάθαρο σκοπό να μας δείξει την ανθρώπινη πλευρά της πρωταγωνίστριας. Βλέποντας το φοβισμένο κορίτσι που ίσως να κρύβεται πίσω από την αιμοδιψή, ατσάλινη κυριαρχία της, μπορούμε να τη συμπαθήσουμε. Και, όταν η προδοσία εναντίον της οργανώνεται, καταφέρνουμε να ενδιαφερθούμε για αυτήν και να ανησυχήσουμε πραγματικά.

Από την μεριά του σχεδίου, ο Μάνος Λαγουβάρδος δίνει μια διακριτή και πετυχημένη μορφή στους χαρακτήρες, το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα της ιστορίας. Βλέποντας το σχέδιο, στο μυαλό μου ήρθε ο Conan και αυτό μόνο ως θετικό μπορώ να το χαρακτηρίσω.

QoV1

Προσωπικά, θα ήθελα να επαινέσω τους συντελεστές του QoV για την εκτενή εφαρμογή των δυνατοτήτων του comic ως Τέχνης, τόσο ως εικόνας-λόγου, όσο και ως αλληλουχίας (sequential). Σε πολλά σημεία, μεταφέρονται πράγματα που με άλλο Μέσο θα ήθελε σελίδες αφήγησης ή πολλά λεπτά ταινίας.

Γενικά, το QoV είναι μια πολλά υποσχόμενη σειρά, η οποία φαίνεται πως έχει να προσφέρει σε πολλά επίπεδα. Η πλοκή παίρνει μπρος από το πρώτο κιόλας τεύχος, με την κίνηση δυνάμεων, τόσο για την ενδυνάμωση της κυριαρχίας της βασίλισσας όσο και εναντίον της. Αυτό μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί από ένα fantasy έπος μέχρι μια ιστορία με πολιτικές δολοπλοκίες και personal horror. H Arkhalla είναι ακαταμάχητα γοητευτική, όχι για τα σαρκικά της κάλλη, αλλά γιατί καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να τη συμπονά και ταυτόχρονα να την απεχθάνεται.