Nod Away

Δε μοιάζει με άλλο comic

Στην αρχή της ιστορίας, μου ήταν λίγο δύσκολο να εγκλιματιστώ, καθώς δεν έμοιαζε με οτιδήποτε άλλο είχα διαβάσει έως τώρα σε comics. Και αυτή η αίσθηση διήρκεσε μέχρι το τέλος, αλλά το συμπέρασμα είναι ένα: ευχαρίστως θα ξαναδιάβαζα το NOD AWAY, για τις καινοτόμες ιδέες του και τη στοχαστική του φύση. Με υπόβαθρο ένα φουτουριστικό περιβάλλον, ο Joshua W. Cotter αναπτύσσει τους προβληματισμούς του για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η σημερινή τεχνολογία και ποια είναι η επίδρασή της στην ανθρώπινη συνείδηση.

Η ιστορία ξεκινά με την παρουσίαση του Dr. Earnest, υπεύθυνου για την τεχνολογία του “innernet”, που επιτρέπει ένα είδος τηλεπαθητικού streaming πληροφοριών. Εν συνεχεία, ο Cotter μας ταξιδεύει στο διαστημικό σταθμό Integrity, όπου φτάνει η κεντρική ηρωίδα, Dr. Melody McCabe, για να δουλέψει πάνω σε ένα σχετικό project. Πρόκειται για την ανάπτυξη της συσκευής “e-temple”, η οποία θα αντικασταστήσει τον κεντρικό κόμβο πληροφοριών, που είναι δύο κοριτσάκια εναλλασσόμενα σε βάρδιες. Στον ίδιο διαστημικό σταθμό βρίσκεται και το Dawn Aquilla, το σκάφος που θα ταξιδέψει στο μακρινό πλανήτη Solacium, μεταφέροντας μαζί του μία εκ των δύο πυλών για την αποίκηση του εν λόγω πλανήτη από τους ανθρώπους, καθώς ο υπερπληθυσμός και το φαινόμενο του θερμοκηπίου τους έχει σπρώξει να αναζητήσουν το μέλλον τους σε άλλους πλανήτες. Η εν λόγω τεχνολογία δημιουργήθηκε από τον Dr. Serious, μία αινιγματική προσωπικότητα που εργάζεται ανιδιοτελώς για την πρόοδο της ανθρωπότητας σε σχεδόν πλήρη απομόνωση.

nod-away-1

Αυτές είναι μερικές από τις κεντρικές ιδέες που πραγματεύεται το NOD AWAY σε ασπρόμαυρους τόνους, χωρίς περιορισμούς, αφού και οι πιο φουτουριστικές ιδέες ζωντανεύουν μέσω ενός σχεδίου που συνδυάζει καρτουνίστικα και ρεαλιστικά στοιχεία. Οι χαρακτήρες που δημιούργησε ο Cotter κερδίζουν τη συμπάθειά σου με τις ιδιαιτερότητές τους και τις αδυναμίες τους, ενώ η ιστορία κεντρίζει το ενδιαφέρον, τόσο μέσω της πρωτότυπης θεματολογίας της όσο και μέσω του τρόπου που εξελίσσεται. Ο δημιουργός επικεντρώνεται περισσότερο στις ιδέες που θέλει να παρουσιάσει και όχι τόσο στη ρεαλιστική απεικόνιση τους και τα panels του είναι πυκνά και φορτωμένα με λόγια, με ονειρικά διαλείμματα στον έρημο πλανήτη που εξερευνά ένας αποπροσανατολισμένος χαρακτήρας, ο οποίος δεν κατονομάζεται – σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα πρόσωπα που έχουν αρκετά υποδηλωτικά ονόματα.

Παρότι το τέλος του graphic novel σε αφήνει λίγο μετέωρο (αν και από ό,τι διαβάζω αναμένεται και συνέχεια, οπότε κάποιες εξηγήσεις έπονται), σε κάθε περίπτωση ο δημιουργός του πέτυχε το σκοπό του. Το NOD AWAY σε ταξιδεύει σε ένα όχι και τόσο απίθανο μέλλον και σε προβληματίζει για το πώς η τεχνολογία καθορίζει τον τρόπο ζωής του ανθρώπου, αντί να συμβαίνει το αντίθετο. Πρέπει να το διαβάσεις για να εκτιμήσεις τον τρόπο με τον οποίο ο Cotter έχει ενσωματώσει επιρροές από το έργο δημιουργών καθοριστικών για το είδος της επιστημονικής φαντασίας, αναπτύσσοντας το δικό του ξεχωριστό στιλ και δημιουργώντας ένα τελείως ιδιαίτερο σύμπαν, όπου αναλύει πολυεπίπεδους προβληματισμούς, όπως ο βαθμός στον οποίο η συλλογική συνείδηση μπορεί να επηρεάσει την ατομικότητα ή στο πώς ο θρησκευτικός φανατισμός μπορεί να οδηγήσει σε πράξεις τρομοκρατίας.