Comicdom Files: Empire

Ένα supehero πολιτικό θρίλερ

Ιστορία

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε. Σε αυτό το comic, ο κακός νικάει. Για την ακρίβεια έχει νικήσει τον αντίπαλο superhero εδώ και καιρό και έχει κατακτήσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Ελάχιστες περιοχές ακόμα αντιστέκονται, αλλά η ελευθερία τους έχει ημερομηνία λήξης. Ο Golgoth είναι ο νέος κυρίαρχος, ο παντοδύναμος, σκοτεινός ηγέτης της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που είδε ποτέ ο κόσμος. Περιστοιχίζεται από ένα επιτελείο έμπιστων συνεργατών, συντρόφων του στη μάχη και συμβούλων, στους οποίους τακτικά προσφέρει το ναρκωτικό Euharist, μια εθιστική που χαρίζει πρόσκαιρα υπερδυνάμεις και πνευματική διαύγεια. Μετά τη νίκη του επί του Endymion (ο superhero), η κατάκτηση του κόσμου ήταν εύκολη υπόθεση. Όμως η παραμονή στην εξουσία και η διαχείριση των σχέσεων ισορροπίας στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας αποδεικνύεται πιο δύσκολη από ότι φαινόταν. Πλέον, δεν υπάρχει έξωθεν κίνδυνος και οι ελάχιστες αδούλωτες ακόμα περιοχές του κόσμου δεν αποτελούν απειλή. Ο εχθρός, όμως, για τον Golgoth βρίσκεται στο εσωτερικό και, όσο πιο κοντά είναι στον στενό πυρήνα του ηγεμόνα τόσο πιο επικίνδυνος.

empire4

Τι μας άρεσε

Ο Mark Waid καταπιάστηκε με ένα ενδιαφέρον και δύσκολο θέμα και έθεσε ερωτήματα που απαιτούν ικανοποιητική δόση φαντασίας και ρεαλισμού για να απαντηθούν. Τι κάνει ο super villain, αφού κατακτήσει τον κόσμο; Πώς κυβερνά; Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να του αντισταθεί; Έχει ο νέος απόλυτος άρχοντας κάποιο κώδικα συμπεριφοράς ή τελικά θα αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση χωρίς ηθικές αναστολές; Οι απαντήσεις που έρχονται, καθώς το σενάριο ξεδιπλώνεται, δεν είναι εύκολες ούτε για έναν τύρρανο.

Στην παράδοξη αντιστροφή της κλασικής superhero μυθολογίας, ο Waid τοποθέτησε τον villain στο κέντρο της υπόθεσης και, με τον τρόπο αυτό, ο αναγνώστης ταυτίζεται μαζί του. Στο EMPIRE συμπάσχουμε με το alter ego του χαρακτήρα που έχουμε μάθει να αγαπάμε στα κλασικά υπερηρωικά comics και, αντίθετα με την τυπική ηθοπλαστική έννοια του “καλού”, θέλουμε ο πανταχού παρών άρχοντας της οργουελικής δυστοπίας να πετύχει τον στόχο του.

Το σενάριο εξελίσσεται στρωτά και άμεσα, με εκπλήξεις και ανατροπές. Η δράση μιας υπερηρωικής ιστορίας εναλλάσσεται με το σασπένς ενός πολιτικού θρίλερ, συνεπαίρνοντας τον αναγνώστη ως το τέλος. Η εικονική αφήγηση δια χειρός Barry Kitson είναι άψογη. Η ποιότητα του σκίτσου είναι αξεπέραστη και οι σκηνές αποδίδονται με τη χρωματική ένταση που απαιτείται. Εντυπωσιακός ο σχεδιασμός του Golgoth, που προσδίδει μεγαλοπρέπεια και αυστηρότητα στον χαρακτήρα, συνδυάζοντας την αυτογνωσία του Dr. Doom με τον δυναμισμό του Darth Vader. Εν γένει η ακολουθία κειμένου και εικόνας είναι απόλυτα εναρμονισμένη. Υπερβολές ή ελλείψεις δεν υπάρχουν, είναι όλα ενταγμένα στο μέτρο που χρειάζεται. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από το γεγονός ότι η δημιουργία του comic γινόταν βήμα-βήμα και κάθε φορά μετά την από κοινού συμφωνία των δύο δημιουργών για τα μέρη της πλοκής και της εικονογράφησης.

Τι μας ενόχλησε

Το πραγματικά ενοχλητικό στο εν λόγω comic ήταν το πρόσφατο sequel, το οποίο δεν ικανοποίησε το κοινό όσο το πρώτο μέρος, διότι πολύ απλά δεν χρειαζόταν. Όσον αφορά το comic καθεαυτό, η μόνη προσωπική ενόχληση ήταν η αχρείαστη ορισμένες φορές προβολή των συντρόφων του Golgoth ως υπερβολικά διαταραγμένων.

Συνολική εκτίμηση

Ένα άρτιο από κάθε άποψη δημιούργημα. Σκίτσο και σενάριο σε αρμονία, πλούσια δράση, ανατροπές, εκπλήξεις, ωραία δομημένοι χαρακτήρες, γενικά ό,τι χρειάζεται μια καλή ιστορία. Πέραν αυτών, όμως, το εν λόγω comic αποτελεί ένα εικονογραφημένο εγχειρίδιο πολιτικής θεωρίας. Αν κάποιος, για παράδειγμα, αποφάσιζε να εικονογραφήσει το Ο ΗΓΕΜΩΝ του Νικολό Μακιαβέλι, δε θα μπορούσε να ξεπεράσει τη δουλειά των Waid και Kitson. Ο Golgoth είναι η αρχετυπική μορφή της επιτυχημένης ηγεσίας κατά τον Ιταλό στοχαστή και θα μπορούσε να είναι ένας μονάρχης από το παρελθόν ή ένας businessman του σήμερα. Ο Golgoth είναι ο ηγεμόνας που οι υπήκοοι φοβούνται και σέβονται, αφού δεν γίνεται να τον αγαπούν. Είναι το λιοντάρι που τρομάζει τους εχθρούς και η αλεπού που αποφεύγει τις παγίδες, είναι ο ηγέτης που ξέρει να δίνει όταν πρέπει και να παίρνει ακόμα και όταν δεν χρειάζεται, ακριβώς δηλαδή όσα ο Μακιαβέλι προσδίδει ως αρετές σε έναν ηγεμόνα.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι το ΕMPIRE ξεπερνά τα όρια μιας “what if” ιστορίας και αγγίζει στην ουσία έναν φιλοσοφικό προβληματισμό, πάνω στις έννοιες της δύναμης, της εξουσίας και της εφαρμογής της “πέρα από τo καλό και το κακό”, που θα έλεγε και ο Νίτσε. Μια διασκεδαστική και συναρπαστική superhero περιπέτεια με πολιτικό-φιλοσοφικές προεκτάσεις.

empire3

Παράλληλες Προτάσεις

Η δουλειά του Waid πάνω στις διάφορες προβληματικές που αποφάσισε να ασχοληθεί αναφορικά με τα ζητήματα ηθικής. Στα KINGDOM COME της DC και IRREDEEMABLE της Boom! Studios, μέσα στην “ασφαλή πραγματικότητα” του σύμπαντος των υπερηρώων, θέτει ερωτήματα που συχνά φοβόμαστε να θέσουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Στην περίπτωση που αναρωτιέστε τι θα γινόταν, αν στον κόσμο επικρατούσαν “οι κακοί”, ενδεικτικά αναζητείστε τα AGE OF APOCALYPSE και ιστορίες από τα WHAT IF της Marvel (κυρίως το WHAT IF DR. DOOM HAD KEPT BEYONDERS POWER , στο Vol. 7). To WANTED του Μark Millar είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα οπτική σε αυτό το θέμα, όπως και το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Phillip Dick , THE MAN IN THE HIGH CASTLE, που παρουσιάζει τον κόσμο αν οι Ναζί είχαν κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (πρόσφατα ξεκίνησε να προβάλλεται και σε τηλεοπτική σειρά από την Amazon). Το ΕVIL EMPIRE των Max Bemis και Ransom Getty από Boom! Studios είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα επιλογή, στην περίπτωση που ψάχνετε ένα πολιτικό θρίλερ με μια δημοκρατία που σιγά-σιγά εκφυλίζεται σε παγκόσμιο απολυταρχικό καθεστώς. Και, μιας και το αναφέραμε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο Ο ΗΓΕΜΩΝ του Μακιαβέλι.