Fowl Language: Welcome to Parenting

Comics για "ελλιπείς" γονείς...

Ανακάλυψα το FOWL LANGUAGE όταν μετρούσε ακόμη 10 strips στο internet. Χωρίς να έχει κάτι το πραγματικά ιδιαίτερο, το webcomic του Brian Gordon με κέρδισε, και το παρακολουθώ έως σήμερα. Όταν, λοιπόν, πριν από λίγες μέρες, τύπωσε την πρώτη του συλλογή, FOWL LANGUAGE : WELCOME TO PARENTING, έσπευσα να την αγοράσω.

Το FOWL LANGUAGE : WELCOME TO PARENTING αφηγείται τις καθημερινές περιπέτειες ενός πατέρα δύο παιδιών. Πρόκειται για σύντομα, αυτόνομα strips, με πολύ χιούμορ και ρεαλισμό. Στις σελίδες του συναντάμε κομμάτια από τη ζωή κάθε γονιού: Το κλάμα των παιδιών όταν ανακαλύπτουν ότι οι δεινόσαυροι δεν ζουν πια, το δράμα της επιστροφής στο σχολείο, τους αναίτιους καυγάδες. Εν ολίγοις, πρόκειται για μία γλυκιά σάτιρα της σχέσης γονιού και παιδιού. Με πρωταγωνιστές τον πάπιο Dicky και τα δυο διαβολικά και αξιολάτρευτα παπάκια του, οι θαυμαστές στιγμές ενός γονιού μοιάζουν ανεξάντλητες.

012008fd7e7d4eddc6940bb3c8739172

Αν και comics πάνω στην καθημερινή ζωή υπάρχουν πολλά, η δουλειά του Brian Gordon ξεχωρίζει, με κάποιον περίεργο τρόπο. Είναι πραγματικά ευχάριστη και εύστοχη. Δεν πρόκειται για κάποιο θαυμάσιο έργο που θα σας αλλάξει τη ζωή, αλλά, αν και η θεματική του είναι περιορισμένη, τα gags του παραμένουν ενδιαφέροντα εδώ και χρόνια. Και αν με ρωτήσετε “ποιο είναι το αγαπημένο σου strip”, ίσως να μην έχω κανένα που να μου έχει χαραχτεί στη μνήμη, μα όλα με έχουν κάνει να περάσω καλά, τη στιγμή που τα διαβάζω, και αυτό δεν είναι λίγο.

Όσο όμως διάβαζα το printed edition, διαπίστωσα με λύπη, δύο πράγματα.

Αρχικά, ότι το FOWL LANGUAGE : WELCOME TO PARENTING δεν περιέχει κάποιες από τις αρχικές δουλειές του Gordon, όπου ήταν λίγο πιο geeky themed και αρκετά πιο τολμηρές από τις σημερινές. Με τον καιρό, το webcomic έγινε πολύ family friendly, και παρ’ όλο που δεν καταδικάζω την επιλογή, δεν ενθουσιάζομαι κιόλας. Δυστυχώς, η τυπωμένη έκδοση δεν περιλαμβάνει παρά μόνο τις ιστορίες με πρωταγωνιστή τη σχέση πατέρα-παιδιού. Φυσικά, τα στριπάκια παραμένουν αστεία και έξυπνα, μα οι άτεκνοι αναγνώστες ίσως κουραστούν λιγάκι. Ας πούμε πως το σύνολο θυμίζει έναν γονιό που δεν σταματά να διηγείται ιστορίες από τα κουτσουβελάκια του.

Επίσης, με έκπληξη συνειδητοποίησα ότι η συλλογή δεν παρουσιάζει printed exclusive strips. Στο έντυπο βρίσκουμε μόνο δουλειές που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο διαδύκτιο. Ε, είναι κρίμα κι άδικο για εμάς που είμαστε fans και δεν έχουμε “δώρο έκπληξη”.

Όσον αφορά στο σχέδιο, έχω μια προτίμηση στα αρχικά strips, του 2013, όπου οι γραμμές ήταν πιο τετραγωνισμένες, καθώς πλέον οι χαρακτήρες έχουν στρογγυλέψει λίγο. Μα δεν θα γκρινιάξουμε γι’ αυτό, καθώς το αποτέλεσμα παραμένει απλό, όμορφο, με ωραία, λιτή παλέτα. Το σύνολο είναι ευανάγνωστο και ξεκούραστο και οι 130 σελίδες διαβάζονται μονοκοπανιά.

CSANiqxU8AESfmt

Το FOWL LANGUAGE : WELCOME TO PARENTING είναι μία όμορφη συλλογή. Για όσους παρακολουθούν συχνά το webcomic, είναι μάλλον περιττή, μιας και δεν προσφέρει νέο υλικό. Προφανώς, ο καλύτερος προορισμός που μπορεί να έχει αυτή η συλλογή, είναι ως δώρο για νέους γονείς. Νομίζω πως ο Brian Gordon έχει το χάρισμα να παρουσιάζει το parenthood χωρίς ούτε πολλή γκρίνια, ούτε υπερβολικό θαυμασμό, ούτε αχρειάστα μελό, αλλά με την ιδανική δόση όλων των παραπάνω.