Image Expo 2016

Οι ανακοινώσεις της μεγάλης έκθεσης!

Την εβδομάδα που μας πέρασε, έλαβε χώρα η ετήσια έκθεση της Image και η δημοφιλής εκδοτική μας παρουσίασε, όπως κάθε χρόνο, τα σχέδιά της για το μέλλον. Ανακοινώνοντας 19 επερχόμενες σειρές (μερικές απ’ τις οποίες φέρουν κάποιες από τις πιο “in” υπογραφές της Ένατης Τέχνης), η Image μας θύμισε ξανά τι είναι αυτό που κάνει το roster της ξεχωριστό, από το εντυπωσιακό art, στις τολμηρές ιδέες, τις pop αναφορές και την άφοβη ανάμειξη επιρροών.

Το φετινό lineup είχε ουκ ολίγα σημεία άξια αναφοράς, όπως το νέο project της ομάδας του BATGIRL με τίτλο MOTOR CRUSH, το οποίο υπόσχεται να ρίξει μια cool ματιά στον underground κόσμο των μηχανόβιων, το GLITTERBOMB του Jim Zubkavich, μια ”βίαιη ιστορία τρόμου στο Hollywood”, με ύφος που θυμίζει τις ταινίες του Satoshi Kon, το διαστημικό AFAR, ένα fantasy έπος από το πενάκι των Leila del Duca, Joe Keatinge, και Kit Seaton (προγραμματισμένο για το Νοέμβριο) και το VS, ένα φουτουριστικό war comic, με την υπογραφή των Ivan Brandon και Esad Ribic.

Motorcrush_promo

Η λίστα συνεχίζει με το γαλλοβελγικής αισθητικής ντετεκτιβικό BLACK CLOUD, το οποίο λαμβάνει χώρα σε έναν κόσμο όπου η πραγματικότητα παίρνει σάρκα και οστά και είναι γέννημα των Ivan Brandon και Jason Latour, καθώς και το WINNEBAGO GRAVEYARD, ένα εξαιρετικά βίαιο project, από το μυαλό του Alison Sampson και του Steve Niles, που ασχολείται με τις σκοτεινότερες γωνιές του σατανισμού και στοχεύει σε ένα… προεφηβικό κοινό. Ακολουθεί το ηθικά διφορούμενο και εντυπωσιακά πολύχρωμο sci-fi, HORIZON, από την ομάδα των Juan Gedeon, Brandon Thomas και Frank Martin, αλλά και το οπτικά θεσπέσιο LAKE OF FIRE, από τα χεράκια των Nathan Fairbairn και Matt Smith, το οποίο θα δημοσιευθεί αυτό το καλοκαίρι και θα περιγράφει μια εξωγήινη εισβολή στη Μεσαιωνική Γαλλία.

Η παρουσίαση συνεχίστηκε με τα THE HUNT και SEVEN FOR ETERNITY από τους Colin Larimer και Rick Remender/Jerome Opeña, αντίστοιχα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει να έχει το ROCKSTARS, των Joe Harris και Megan Hutchinson, ένα μεταφυσικό γράμμα αγάπης στη ροκ μουσική, όπου ένας νεαρός μάγος/κιθαρίστας αντιμετωπίζει προκλήσεις εμπνευσμένες από τις διάφορα μεγάλα κύματα της ροκ σκηνής. Ο θρυλικός Howard Chaykin θα μας προσφέρει ένα ανατριχιαστικό cautionary tale με τίτλο THE DIVIDED STATES OF HYSTERIA, το οποίο, όπως λέει, ”αντανακλά τους καθημερινούς φόβους του για την τρομοκρατία” και θα φέρνει στο φως την ανικανότητα της αμερικάνικης διοίκησης, την ηλιθιότητα του συστήματος και, κυρίως, την πραγματική σαπίλα στις καρδιές καθημερινών, ”καλών” ανθρώπων, σε ένα από τα πιο φιλόδοξα projects ολόκληρου του lineup.

Οι Jen Van Meter και Rick Burchett ετοιμάζουν το στιλάτο PRIMA, ένα νουάρ υπερηρωικό στη Γαλλία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωταγωνίστριες μάχιμες μπαλαρίνες και art style εμπνευσμένο από την υψηλή ραπτική του μεσοπολέμου (κάτι λέγαμε για ανάμιξη επιρροών), ενώ σε παρόμοιο theme, οι Bryan Edward Hill και Tim Nelson II θα μας φέρουν το ROMULUS, που είναι, πρακτικά, Assassin’s Creed με γυναίκες. Έχουμε επίσης το SURGEON X των Sarah Kenny και Karen Berger, την επανέκδοση του PRINCE OF CATS από τον Ronald Wimberly, καθώς και το ISOLA από τους Fletcher και Karl Kerschl.

Prima_promo

Και για να κλείσουμε με τα πιο πομπώδη ονόματα της λίστας, ο Jonathan Hickman ετοιμάζει ένα comic για το κραχ του ’87, τον θρίαμβο του καπιταλισμού, την οικονομική διαφθορά και τη μαύρη μαγεία, σε μια ιστορία που είναι τόσο πολυεπίπεδη που ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να την περιγράψει αλλά ”είναι ο,τι καλύτερο έχω γράψει στη ζωή μου”, ενώ η ομάδα των Ed Brubaker, Sean Phillips και Elizabeth Breitweiser θα δημιουργήσει το KILL OR BE KILLED, μια ongoing σειρά που προσπαθεί να φέρει τον ρεαλισμό στο υπερηρωικό genre, δημιουργώντας ακόμη έναν κλινικά ψυχοπαθή vigilante. Τέλος, ο Brian Azzarello συνεργάζεται και πάλι με τον Eduardo Risso, σε ένα comic που θα μας έρθει τον Οκτώβριο (με τίτλο MOONSHINE) και λαμβάνει χώρα στην ποτοαπαγόρευση, λέγοντας τις ιστορίες λυκανθρώπων, γραφικών μαφιόζων και άλλων φρικαλέων πλασμάτων του φανταστικού.

Μέσα στη θέρμη και τον ενθουσιασμό των ανακοινώσεων, ωστόσο, και όπως αναφέρει διορατικά το Comicbook, συχνά οι καλές ιδέες δεν αρκούν για να ευδοκιμήσει ένα project και από την αντίστοιχη περσινή δεκαεννιάδα της Image, μόνο εννιά σειρές πραγματοποιήθηκαν στον ένα χρόνο που πέρασε. Μένει να δούμε και να ελπίζουμε, μα ανεξαρτήτως από το τι βλέπει τελικά το φως του ήλιου, οι μαζικές αυτές ανακοινώσεις υπάρχουν για έναν και μόνο λόγο: τον εορτασμό των ιδεών και της δημιουργίας.