Edinburgh Comic Con 2016

Εντυπώσεις από το μεγαλύτερο Con της βόρειας Βρετανίας

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, διεξάχθηκε το φετινό Comic Con του Εδιμβούργου, για τρίτη συνεχή χρονιά, από την Hero Conventions. Και μάλιστα, σε μεγαλύτερο χώρο απ’ ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές, καθώς έλαβε χώρα στο Edinburgh International Conference Centre (EICC), πραγματοποιώντας ένα μεγάλο άλμα ως προς την τοποθεσία διεξαγωγής του. Η αίθουσα διεξαγωγής του Con ήταν στο υπόγειο του EICC, στο οποίο πήγαινες άνετα με κυλιόμενες σκάλες, καθότι στο ισόγειο ήταν η γραμματεία, το ταμείο για τα εισιτήρια και ένας μικρός χώρος όπου έλαβαν χώρα τα Water Dance Classes του Miltos Yerolemou. Ναι, εκείνα που έγιναν και κατά τη διάρκεια του Athens Con πέρσι. Στον πρώτο όροφο, είχε εκδότες-managers, στους οποίους μπορούσαν να δείξουν οι επίδοξοι δημιουργοί το portfolio τους, καθώς και το ένα από τα τρία συνολικά μπαρ-καφέ για φαγητό και ποτό. Από άποψη χώρου, λοιπόν, το Con είχε όλες τις ανέσεις, αλλά και πρόβλεψη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η αίθουσα ήταν τετράπλευρη, έχοντας στη μέση τα stands με το merchandising και περιμετρικά τους καλεσμένους, καθώς και εντυπωσιακά πανοράματα της αυθεντικής τριλογίας STAR WARS. Στο πλάι, δίπλα στα μπαρ, υπήρχε ένας παράλληλος διάδρομος, στον οποίο βρίσκονταν πάγκοι συλλεκτών και cosplayers, που κατέληγε στην αίθουσα προβολών και panels. Όσον αφορά στο τι μπορούσες να βρεις και να κάνεις στο con, το 1/3 ήταν οι καλεσμένοι, όπου εκτός από Σκωτσέζους δημιουργούς και διεθνείς καλεσμένους, παρευρίσκονταν και τρίτα ονόματα διάσημων ταινιών και σειρών. Ονομαστικά, ο Cas Anvar (THE EXPANSE), η Patricia Tallman (STAR TREK: GENERATIONS), ο Jimmy Vee (DOCTOR WHO), η Arti Shah (GUARDIANS OF GALAXY), o Miltos Yerolemou, η Kerry Ingram και ο Ian Hanmore από το GAME OF THRONES καθώς και οι Peter Roy, Femi Taylor και Paul Blake από την αυθεντική τριλογία STAR WARS. Αυτοί είχαν posters και με ένα χρηματικό αντίτιμο μπορούσες να βγάλεις φωτογραφία μαζί τους, ενώ υπήρχε και photography session, αντίστοιχο των signing sessions.

Όσον αφορά στους δημιουργούς, ήταν ο Marco Rudy, o Tom Foster, o Gordon Rennie, η Emma Beeby, o Bruno Redondo, o Jorge Jimenez, o Chris Burnham, η Yishan Li, ο Dan McDaid, o Tom Raney, η Sara Richard, o John Lees, ο Iain Laurie, o Jim Calafiore και ο Nick Pitarra. Ήταν να έρθει και ο Lee Garbett, αλλά ακύρωσε την εμφάνισή του λόγω όγκου δουλειάς. Όπως καταλαβαίνετε, η πλειοψηφία των γηγενών δημιουργών είχαν περάσει από το 2000 AD, ενώ συνεργάζονται και με μεγάλες εκδοτικές των ΗΠΑ. Προσωπικά, ελάχιστους ήξερα και το μόνο poster που πήρα ήταν από έναν ανεξάρτητο δημιουργό που ήταν στα απλά stands, τον Nick Harrigan, λόγω των εντυπωσιακά ρεαλιστικών μολυβιών του. Όλοι είχαν προς πώληση posters που ξεκινούσαν από 10 λίρες καθώς και original σελίδες. Η μεγαλύτερη ουρά από όλους τους καλεσμένους δημιουργούς ίσως ήταν στη Yishan Li που έκανε επί τόπου προσωπογραφίες σε στυλ manga.

Τα υπόλοιπα 2/3 ήταν merchandise, όπως προείπα. Αυτό σημαίνει συλλέκτες που πωλούσαν συλλεκτικά memorabilia, τα ολιγάριθμα κομιξάδικα της πόλης του Εδιμβούργου (FORBIDDEN PLANET και DEADHEAD COMICS, κυρίως), ανεξάρτητοι δημιουργοί που έκαναν σκιτσάκια επί τόπου και άπειρα χειροποίητα μπιχλιμπίδια, από μπλουζάκια και ποτηράκια μέχρι κοσμήματα και κουκλάκια, εμπνευσμένα εν συνόλω από τη pop/geek κουλτούρα. Είχε κάποια διαμαντάκια, αλλά η πλειοψηφία ήταν κάτω του μετρίου και οι τιμές σχετικά ψηλές. Γενικά, οι προσφορές ήταν σχεδόν ανύπαρκτες σε επίσημα και ανεπίσημα merchandise, ενώ τα επίσημα δεν ήταν κάτι που δεν θα έβρισκα οπουδήποτε αλλού.

Τα panels ήταν μετρημένα αλλά ενδιαφέροντα, πέντε κάθε μέρα. Το Σάββατο, είχε panel για το 2000 AD, διαδραστική συνέντευξη με την Tallman, panel για την Σκωτσέζικη σκηνή comics, panel για το STAR WARS με τους αντίστοιχους καλεσμένους και panel με την Tabitha Lyons και τον πατέρα της a.k.a. Artyfakes, σχετικά με το cosplay και τα props. Τη δεύτερη μέρα, είχε panel για τα fan films, διαδραστική συνέντευξη με τον Anvar, panel για το GAME OF THRONES με τους αντίστοιχους καλεσμένους, επετειακή προβολή του ELECTRIC MAN, αλλά και μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές σε όλο το Con, το ECC 2016 Cosplay Championship! Με κίνητρο το χρηματικό έπαθλο, επαγγελματίες και μη cosplayers παρέλασαν υπό τον αιχμηρό αλλά υπέροχα αστείο σχολιασμό του stand-up παρουσιαστή Des O’Gorman, αφού όμως πρώτα μας χάρισαν άπειρα χαμόγελα οι ανήλικοι cosplayers με τις εντυπωσιακές στολές και πόζες τους. Το τρίτο βραβείο το πήρε η εντυπωσιακή στολή της LittleJem ως Arcade Riven του LEAGUE OF LEGENDS, το δεύτερο βραβείο η Christine Daaé του Φαντάσματος της Όπερας με το ολοκληρωτικά χειροποίητο φόρεμα και το πρώτο ο Chappie με την απίστευτη λεπτομέρεια. Οι κριτές του διαγωνισμού ήταν οι επαγγελματίες του είδους, Gemma Wilson, Simon Gucluer και Tabitha Lyons. Ήταν τέτοιο, δε, το νταβαντούρι, που το Con έκλεισε μία ώρα μετά το κανονικό και οι υπεύθυνοι μας έδιωχναν όλους γιατί έκλεινε όλο το συνεδριακό κέντρο.

Εν κατακλείδι, το ECC 2016 ήταν ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές Con, βασισμένο κυρίως στους δημιουργούς της Σκωτσέζικης σκηνής, με έναν εντυπωσιακό διαγωνισμό Cosplay και σε μεγαλύτερο χώρο από πριν. Στα αρνητικά του, θα βάλω την ελάχιστη διαφήμιση και το μίνιμουμ promotion, τα τριτοκλασάτα ονόματα καλεσμένων και την ανυπαρξία σημαντικών con exclusives. Για μένα, ήταν ένα ακόμη Con, αλλά για το Εδιμβούργο και το βόρειο Ηνωμένο Βασίλειο ίσως ήταν το πρώτο δυνατό event του είδους.

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στο αφιέρωμα είναι του Τάσου Παπαδόπουλου.