Μυθοναύτες #1

Steampunk αλά ελληνικά
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Μυθοναύτες #1

WritersΔημήτρης Σαββαΐδης, Γιάννης ΡουμπούλιαςArtistΓιάννης ΡουμπούλιαςPublisherAddArt

Μια από τις πρόσφατες κυκλοφορίες που μου τράβηξε την προσοχή ήταν το πρώτο τεύχος της σειράς ΜΥΘΟΝΑΥΤΕΣ. Η ιστορία, δια χειρός Δημήτρη Σαββαϊδη, διαδραματίζεται στα πρώτα βήματα του νεοελληνικού κράτους και περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα κυνηγών μυθικών τεράτων, υπό την καθοδήγηση του… Ιωάννη Καποδίστρια! Οι ήρωες καλύπτουν όλες τις συνήθεις κατηγορίες (η αρχηγός, ο γεροδεμένος, η μάγισσα, ο εφευρέτης), με έναν αέρα που συνδυάζει steampunk και φανταστικό.

Η ιδέα (που θυμίζει LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN) είναι αρκετά φρέσκια και πρωτότυπη για τα ελληνικά comics, όπου υπάρχει έλλειψη από ιστορίες δράσης και περιπέτειας, ενώ η δομή του πρώτου τεύχους είναι πολύ πετυχημένη και καταφέρνει να μας παρουσιάσει όλο το cast των ηρώων και να μας εισάγει στην περιπέτειά τους. Ο Γιάννης Ρουμπούλιας αποδεικνύει για άλλη μια φορά γιατί είναι ο καλύτερος, ίσως, Έλληνας σχεδιαστής για comics δράσης, καταφέρνοντας να δώσει ιδιαίτερο χαρακτήρα σε κάθε ήρωα, ενώ εμφανής είναι και η έρευνα που έχει κάνει για τα κοστούμια και την αρχιτεκτονική της εποχής. Την ίδια στιγμή, αν και συμφωνώ με τη χρήση χρώματος, νομίζω ότι τα μολύβια χάνουν έτσι λίγη από τη λεπτομέρειά τους.

Αν έπρεπε να σταθώ σε κάποια αρνητικά, αυτά θα ήταν, πρώτον, η υπερβολική χρήση διαλόγων που προσπαθούν να δείξουν ότι τα γεγονότα διαδραματίζονται στο παρελθόν (“βάι, βάι, βάι”, “μπρε”, “γιαβρίμ”), οι οποίοι κουράζουν, και δεύτερον, μια αχρείαστη σκηνή με γυμνό, που προσωπικά με αποτρέπει από το να δώσω το τεύχος σε πιτσιρίκια, για τα οποία θα ήταν ιδανικό ανάγνωσμα. Συνολικά, πάντως, οι ΜΥΘΟΝΑΥΤΕΣ αξίζουν και με το παραπάνω το χρόνο και τα χρήματά σας.