Comicdom Files: Camelot 3000

Ένα κλασικό έργο, απαρχή μιας νέας εποχής

Ιστορία

Το comic διαδραματίζεται, όπως φανερώνει και ο τίτλος, εν έτει 3000, με τη Γη να δέχεται εξωγήινη εισβολή. Ως σωτήρας εγείρεται από τον τάφο του, σύμφωνα με την προφητεία, ο θρυλικός Βασιλιάς Arthur Pendragon. Σύντροφοί του σε αυτήν την αποστολή είναι ένας σύγχρονος νεαρός, ονόματι Tom, ένας πρόσφατα απελευθερωμένος Merlin και οι εκλεκτότεροι από τους Iππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, συμπεριλαμβανομένης και της βασίλισσας Guinevere. Οι εν λόγω ιππότες είναι μετενσαρκωμένοι, κάποιοι σε ανθρώπους διαφορετικής φυλής από την αρχική και κάποιοι σε διαφορετικού φύλου.

Μετά από μάχες και αγώνες – ακόμα και το Άγιο Δισκοπότηρο έχει παρουσία – φανερώνεται ότι πίσω από την εισβολή κρύβεται η ετεροθαλής αδερφή και νέμεση του Αρθούρου, Morgan Le Fey, την οποία αντιμετωπίζει, μια και καλή.

Τι Μας Άρεσε

Το έπος που περιγράφεται στο CAMELOT 3000 είναι από τα λίγα. Χωρίς να σπαταλάει πολύ χρόνο στην περιγραφή του κόσμου, επικεντρώνεται στους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες, οι οποίοι, μέσα από αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να υπερβούν τον εαυτό τους και να σώσουν τον κόσμο. Αδυναμίες, πάθη και προδοσίες γίνονται ένα με επικές μάχες σπαθιών εναντίον διαστημοπλοίων και περιπέτειες μαζί με ηθικά διλήμματα και διδάγματα. Είναι αξιοθαύμαστο πώς μέσα από την κεντρική υπόθεση της απελευθέρωσης από την εξωγήινη εισβολή αυτό που σου μένει περισσότερο είναι η ανθρώπινη πλευρά των χαρακτήρων, καλών και κακών. Το σχέδιο του Brian Bolland, επίσης, μπορεί να μοιάζει ξεπερασμένο στην ψηφιακή μας εποχή, όμως δεν παύει να είναι αληθινά καλό.

C3000-1

Τι Μας Ενόχλησε

Το comic δεν είναι χωρίς ψεγάδια, με δύο να ξεχωρίζουν ως τα πιο ενοχλητικά. Πρώτον, υπάρχει σαφής διαχωρισμός των καλών, παρ’ όλες τις αδυναμίες τους, από τους κακούς. Το δεύτερο είναι η αβίαστη τέλεση θαυμάτων, φτάνοντας μέχρι τη νεκρανάσταση με τη δύναμη της αγάπης. Κατά τα άλλα, το να ξεχωρίζει ένα σπαθί την αλήθεια από το ψεύδος είναι ανόητο, αλλά το να ενεργοποιεί ένα διαστημόπλοιο είναι φυσιολογικό.

Συνολική Εκτίμηση

Το CAMELOT 3000 είναι απλά μνημειώδες. Μιλάμε για το πρώτο maxi series και το πρώτο mature readers comic της DC. Τον καιρό που το V FOR VENDETTA ήταν στα σπάργανα του περιοδικού WARRIOR, το comic αυτό ήταν ο προπάτορας του WATCHMEN και του THE SANDMAN. Όσο για το σενάριο και το σχέδιο, συγκινούν ακόμα.

Παράλληλες Προτάσεις

Πάμπολλα comics αναφέρονται στον Βασιλιά Αρθούρο, στην εποχή του και όχι μόνο. Και ακόμα περισσότερα σε εξωγήινες εισβολές. Αν υπάρχει κάποιο που τα συνδυάζει, είναι ίσως το KNIGHTS OF PENDRAGON της Marvel. Επικεντρώνει στο μύθο του Αρθούρου, είναι σύγχρονο και κάποια στιγμή οι χαρακτήρες του εμπλέκονται και στην εισβολή των Skrull κατά το SECRET INVASION. Επίσης αξιόλογο έργο του Mike W. Barr είναι το OUTSIDERS της DC.