Preacher S01E01

Pilot

Υπάρχουν πολλοί τίτλοι comics, οι οποίοι θεωρούνται για διαφορετικούς λόγους ακατάλληλοι για μεταφορά σε οποιαδήποτε άλλο Mέσο. Ένας από αυτούς είναι το PREACHER των Garth Ennis και Steve Dillon, η σειρά-σταθμός της Vertigo και της 9ης Τέχνης γενικότερα. Βλάσφημο και βίαιο όσο λίγα, με πάρα πολύ μαύρο χιούμορ, ακουμπά θέματα που πιθανότατα θα πείραζαν το μέσο κοινό. Δεδομένου αυτού, πόσο καλά τα πήγε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς του AMC, η οποία βασίστηκε σε αυτό το comic;

Επειδή δεν είναι ψευδής η δήλωση ότι είναι δύσκολη μια πιστή μεταφορά του comic σε τηλεοπτικό format, μετά από παρότρυνση του ίδιου του Ennis, οι Seth Rogen και Evan Goldberg, δημιουργοί της σειράς, ακολούθησαν μια ελαφρώς διαφορετική πορεία, παραμένοντας όσο πιο πιστοί μπορούσαν στο αυθεντικό υλικό. Η κεντρική πλοκή φαίνεται να παραμένει ίδια (παπάς που έχει χάσει την πίστη του και, αφού έχει αποκτήσει μια ειδική ικανότητα, αποφασίζει να ψάξει τον θεό μαζί με την πρώην του και ένα βαμπίρ), αλλά η ατμόσφαιρα είναι προσαρμοσμένη και η ανάπτυξη της ιστορίας είναι πολύ πιο αργή.

preacher-pilot-1

Ο πιλότος επικεντρώνεται στο να μας γνωρίσει το πρωταγωνιστικό τρίο. Ο Jesse Custer είναι ο κήρυκας μιας μικρής πόλης του Τέξας, ο οποίος έχει μυστήριο παρελθόν που περιλαμβάνει παρανομίες και αρχίζει να χάνει την πίστη του, αλλά και νιώθει ότι δεν είναι αρκετός στην δουλειά του. H Tulip O’Hare είναι η badass πρώην του Jesse, συμμετέχει επίσης σε παράνομες δραστηριότητες και προσπαθεί να τον πείσει ότι ο ίδιος δεν έχει αλλάξει, όπως θέλει να πιστεύει ο ίδιος, και ο Cassidy είναι ένα βαμπίρ. Από την τριάδα ξεχωρίζει ο Joseph Gilgun (Cassidy), καθώς είναι σα να μεταφέρει τον χαρακτήρα αυτούσιο από τις σελίδες του PREACHER και διαθέτει ενέργεια που ταιριάζει σε έναν χαρακτήρα όπως ο Cassidy, ενώ και η Ruth Negga (AGENTS OF S.H.I.E.L.D.) με την ερμηνεία της αποδεικνύει ότι πρέπει να παρατηρούμε την πορεία της. Και, τέλος, ο Dominic Cooper (CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER, AGENT CARTER) σηκώνει στις πλάτες του το μεγαλύτερο μέρος του πιλότου, όντας ο πρωταγωνιστής, και καταφέρνει να ικανοποιεί και στις σκηνές που ο χαρακτήρας του είναι πιο προβληματισμένος, αλλά και στις σκηνές που του βγαίνει η πιο σκοτεινή πλευρά.

Ενώ στο background του επεισοδίου βλέπουμε μια μυστήρια δύναμη να καταλαμβάνει τα σώματα ιερέων διαφόρων θρησκειών ανά τον κόσμο, στο επίκεντρο βρίσκεται η έρευνα του Jesse για μια υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας. Ταυτόχρονα, βλέπουμε πώς συναντάει τον Cassidy και ποια είναι η σχέση του με την υπόλοιπη μικρή κοινωνία του Annville. Από τις διάφορες συναντήσεις του, οι αναγνώστες της σειράς της Vertigo θα ενθουσιαστούν με την συνάντησή του με τον Arseface, αλλά και από την μεταχείριση του από τους παραγωγούς. Σε αυτή την εκδοχή, ο Jesse γνωρίζει τον Arseface (Eugene), τον συμβουλεύει και του παρέχει ψυχολογική στήριξη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τον Eugene ως χαρακτήρα καθώς είναι και πιο συμπαθής, ενώ η εισαγωγή του στο comic αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Και αυτό μου δίνει πάσα να αναφέρω την κύρια διαφορά της τηλεοπτικής σειράς.

Ruth Negga as Tulip O’Hare - Preacher _ Season 1, Episode 1 - Photo Credit: Lewis Jacobs/Sony Pictures Television/AMC

Η κύρια διαφορά είναι ότι λείπει το κοφτερό γράψιμο του Garth Ennis. Λείπει η υπερβολή, το μαύρο χιούμορ σε τεράστιες ποσότητες, η ταχύτητα της αφήγησης, οι χαρακτηριστικοί διάλογοι. Παίρνουν την βασική υπόθεση και τους χαρακτήρες και τους εντάσσουν σε ένα σοβαρότερο πλαίσιο, πιο αληθοφανές και μετρημένο. Και φαίνεται να λειτουργεί! Το μαύρο χιούμορ δηλώνει παρόν, αλλά δε χρησιμοποιείται εκτεταμένα και έτσι έχει μεγαλύτερη επίδραση. Η αφήγηση είναι πολύ πιο αργή, αλλά έτσι μαθαίνουμε καλύτερα τους χαρακτήρες και εξοικειωνόμαστε με το cast και τη χημεία που έχουν. Κάποιοι δευτερεύοντες χαρακτήρες παρουσιάζονται πιο τρισδιάστατοι  (Eugene, σερίφης Root – ο οποίος στο comic θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως καρικατούρα). Τα φανταστικά και πιο out-there στοιχεία είναι περιορισμένα και βρίσκονται σε σχετική ισορροπία με την σοβαρότητα του κόσμου της σειράς. Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της σειράς είναι πως θα χειριστεί αυτή την λεπτή ισορροπία στο μέλλον.

Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το AMC έχει ακόμα μια επιτυχία στα χέρια της. Οι Seth Rogen και Evan Goldberg προσπαθούν να ικανοποιήσουν τόσο το κοινό του ομώνυμου comic όσο και το τηλεοπτικό κοινό, αναγνωρίζοντας ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μεταφέρουν απείραχτο το source material – ωστόσο, παραμένοντας πιστοί στο πνεύμα του.