Future Quest #1

All-ages περιπέτεια με δόσεις ρετρό νοσταλγίας

Η Hanna-Barbera είναι μια εταιρία που έχει συνδέσει το όνομά της με αναγνωρίσιμους χαρακτήρες, αργό και επαναλαμβανόμενο animation και σειρές που, αν και αγαπητές από το παιδικό τους κοινό, προσφέρουν άφθονη απογοήτευση όταν αποφασίζεις να τις ξαναδείς ως ενήλικος.

Μπορεί properties όπως οι Flintstones και ο Scooby-Doo να είναι γνωστότερα στο ευρύ κοινό, αλλά, στο απόγειό της, την δεκαετία του ’60, η Hanna-Barbera μετρούσε στις δημιουργίες της έναν τεράστιο αριθμό χαρακτήρων, όπως τον JOHNNY QUEST (του οποίου οι περιπέτειες αντλούσαν έμπνευση από pulp ήρωες σαν τον DOC SAVAGE, και comics όπως ο TINTIN), τον διαγαλαξιακό ήρωα SPACE GHOST, τους εξωγήινους HERCULOIDS, ή τους IMPOSSIBLES, ένα παραπροϊόν του μουσικού British Invasion, που μπορεί να συνοψιστεί ως “οι Beatles με υπερδυνάμεις”!

Η Hanna Barbera (και μαζί της, τα δικαιώματα όλων αυτών των σειρών) ανήκει πλέον στην Warner Bros., αλλά οι ιστορίες των χαρακτήρων της είναι κομμάτι ενός είδους που ξέφτισε απότομα. Μαζί με αντίστοιχους comic strip χαρακτήρες που μεταφέρθηκαν με επιτυχία σε τηλεόραση και κινηματογράφο, όπως ο Buck Rogers και ο Flash Gordon, ή τα pulp περιοδικά, που από τις αρχές των 60s βρίσκονταν στη δύση τους, οι ήρωες της Hanna-Barbera ανήκουν σε ένα οπτιμιστικό ρεύμα επιστημονικής φαντασίας, το οποίο έπαψε να αποτελεί σημείο αναφοράς για το το mainstream κοινό. Ακόμη και σε franchises που παρέμειναν αναγνωρίσιμα ως ονόματα, με καλύτερο παράδειγμα το STAR TREK, το πνεύμα των ιστοριών δεν επιβίωσε, όπως θα συνειδητοποίησε οποιοσδήποτε trekkie παρακολούθησε τις ταινίες του J.J. Abrams.

Έτσι λοιπόν, με το στίγμα τους στην pop κουλτούρα να χάνεται, τα properties της Hanna-Barbera αξιοποιήθηκαν κυρίως με την μορφή παρωδίας, όπως στα HARVEY BIRDMAN: ATTORNEY AT LAW και SPACE GHOST: COAST TO COAST, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως οι χαρακτήρες του JOHNNY QUEST βρήκαν και ένα πολύ επιτυχημένο homage στην animated σειρά THE VENTURE BROS. Μέχρι που η Warner Bros. αποφάσισε να αξιοποιήσει και πάλι τα συγκεκριμένα properties, υπό την ομπρέλα της DC Comics, δημιουργώντας ένα ενοποιημένο σύμπαν με τους χαρακτήρες της Hanna-Barbera, με τον τίτλο FUTURE QUEST.

Future Quest page_1

Ξεκινώντας με το origin του SPACE GHOST, σε μία σκηνή που θυμίζει ύποπτα GREEN LANTERN, και προχωρώντας στο cast του JOHNNY QUEST, με τους πρωταγωνιστές μας να μελετούν μια σειρά από παράξενα φυσικά φαινόμενα, γίνεται σαφές το ποια είναι η κατεύθυνση που επέλεξε το δημιουργικό team του τίτλου. Το FUTURE QUEST δεν αποτελεί ούτε παρωδία, ούτε “σοβαρό” και “ενήλικο” reboot, ούτε αυτο-αναφορικό continuity porn. Μας συστήνει στους χαρακτήρες του με “εύκολο” exposition και μας αφήνει να τους ακολουθήσουμε, καθώς πετάνε με jet packs πάνω από μια ζούγκλα, όπου αργότερα τους επιτίθενται τα ρομπότ του κακού Dr. Zin. Με λίγα λόγια, η έμφαση βρίσκεται στο στοιχείο της περιπέτειας και κανείς δεν σκοπεύει να απολογηθεί γι’ αυτό.

Η ίδια φιλοσοφία φαίνεται να εφαρμόζεται και στον οπτικό τομέα, ενώ η αλλαγή artist, κάπου στα μισά του τεύχους, γίνεται χωρίς προφανή λόγο, αλλά είναι αρκετά ομαλή ώστε να μην ενοχλήσει την ανάγνωση.

Σε μια περίοδο όπου τα mainstream comics μοιάζουν να ψάχνουν την χρυσή τομή μεταξύ ενήλικων και all-ages ιστοριών, με αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα, το FUTURE QUEST επιλέγει μια διαφορετική προσέγγιση και αποδέχεται αυτό που είναι: Μια απλή, ευχάριστη περιπέτεια που ίσως να μην έχει να πει κάτι σε όλους, αλλά οπωσδήποτε αποτελεί μια καλή επιλογή για μικρούς αναγνώστες, που σε προσκαλεί να εξερευνήσεις τον κόσμο της.