Scooby: Apocalypse #1

Επιβάλλεται να του ρίξετε μια ματιά!

Ο γνωστός τετράποδος ήρωας με τον οποίο έχουν μεγαλώσει χιλιάδες παιδιά, επανέρχεται δυναμικά στον κομικσοκόσμο, με έναν ολοκαίνουργιο τίτλο από την DC. Το SCOOBY: APOCALYPSE, όπως είναι και ο επίσημος τίτλος του comic, έρχεται να επαναπροσδιορίσει τον μύθο του Scooby-Doo.

Με το που ανακοινώθηκε το SCOOBY: APOCALYPSE και δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες, ένα κύμα αρνητικών σχολίων κατέκλυσαν τα media. Φυσικά, η αιτία του αρνητισμού ήταν το νέο λουκ των χαρακτήρων, το οποίο έχει αλλάξει σημαντικά από την καθιερωμένη ανά τα χρόνια εικόνα τους. Ο superstar σχεδιαστής Jim Lee επιμελήθηκε το νέο λουκ της παρέας και του Scooby, και, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, ήθελε να τους εκμοντερνίσει, διατηρώντας παράλληλα κάποια από τα κλασικά στοιχεία τους. Όπως μπορείτε να δείτε, όλοι οι χαρακτήρες είναι ριζικά αλλαγμένοι, κάτι που προσωπικά δεν το βρήκα ούτε καλό, ούτε κακό. Μάλλον αδιάφορο θα το έλεγα.

Αυτό που περίμενα με ανυπομονησία να διαβάσω, ήταν πως θα χειρίζονταν ο Keith Giffen και ο J.M. DeMatteis, μια ιστορία, η οποία, κατά τα φαινόμενα, έχει χιλιοειπωθεί μέσα από τα cartoon, τις ταινίες, τα comics κ.λπ. Το διακριτικό “Rated T Teen” στο εξώφυλλο, είναι το πρώτο σημάδι πως μία παρόμοια ιστορία με τον Scooby-Doo δεν έχουμε ξαναδεί. Και πράγματι, από τις πρώτες σελίδες, συνειδητοποιούμε πως ο Scooby των Giffen και DeMatteis, δεν απευθύνεται σε παιδιά. Δεν είναι ότι περιέχεται βία στην ιστορία που βλέπουμε στο πρώτο τεύχος, όσο ότι υπάρχει μια πιο ενήλικη αίσθηση και η υπόθεση είναι σημαντικά πιο περίπλοκη από τα κλασικά Scooby-Doo.

scooby_apocalypse_1_1

Όπως ήταν αναμενόμενο, το τεύχος #1 μας εξιστορεί το πως γνωρίστηκαν τα μέλη της παρέας. Η Velma και ο Shaggy, είναι μέλη μιας ομάδας επιστημόνων, ενώ ο Fred και η Daphne είναι δημοσιογράφοι, με δική τους εκπομπή που ασχολείται με διάφορα μυστήρια ανά τον κόσμο. Και ο Scooby, τί ρόλο βαράει; Δεν θα πω κάτι που ίσως χαλάσει την αναγνωστική εμπειρία του comic, απλά θα αναφέρω πως δίνεται μια πολύ ωραία εξήγηση, σχετικά με την ικανότητα του σκύλου να μιλάει. Ναι, ο Scooby-Doo συνομιλεί κανονικά με την παρέα, όπως ακριβώς στα κινούμενα σχέδια. Ίσως να υποψιάζεστε ότι ο λόγος που η παρέα έρχεται κοντά, έχει να κάνει με κάποιο φάντασμα. Λάθος! Ναι μεν υπάρχει μια απειλή που θέτει σε κίνδυνο την ανθρωπότητα, αλλά δεν είναι απόλυτα υπερφυσική ή μεταφυσική. Επειδή υπάρχει κίνδυνος να κάνω spoiler, δεν θα πω περισσότερα!

Και με το σχέδιο, τί γίνεται; Αν και το εξώφυλλο από τον μεγάλο Jim Lee θα γινόταν άνετα αφίσα, το περιεχόμενο δεν είναι ανάλογης ποιότητας! Ο Howard Porter έχει αναλάβει τα μολύβια και το μελάνωμα της ιστορίας και το αποτέλεσμα δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτήριζα τη δουλειά του σχεδιαστή κακή, αλλά η πολύ καλή ιστορία φαίνεται να υπερτερεί του σχεδίου, το οποίο δεν μπορεί να την ακολουθήσει. Σε πολλά σημεία, μάλιστα, το σχέδιο μου φάνηκε άσχημο και βεβιασμένο. Ευτυχώς, τα υπέροχα, σουρεαλιστικά χρώματα από την Hi-Fi, εξισορροπούν κάπως την κατάσταση.

Τo SCOOBY: APOCALYPSE μας προσφέρει μια ενήλικη, σοβαρή ιστορία-origin του Scooby-Doo, που δεν έχουμε ξαναδεί. Το project αντιμετωπίστηκε εξ αρχής με αρνητικότητα, αλλά το συγκεκριμένο τεύχος ήρθε για να διαψεύσει πολλούς. Δυνατή πλοκή, έξυπνα γραμμένοι διάλογοι και υπέροχα ζωντανά χρώματα, είναι τα δυνατά στοιχεία του τίτλου. Η μόνη αδυναμία είναι το σχέδιο, το οποίο παραβλέπεται μιας και τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά.

Είτε είστε fan του γνωστού Μολοσσού και της παρέας του, είτε όχι, επιβάλλεται να ρίξετε μια ματιά στον τίτλο. Σίγουρα δεν θα σας αφήσει αδιάφορους!