Batman #52

Ένα τεύχος "γέφυρα, λίγο πριν το Rebirth
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Batman #52

WriterJames Tynion IVArtistsRiley Rossmo, Brian LevelPublisherDC Comics

Ο κύκλος του New 52 Universe της DC έκλεισε, και το τελευταίο τεύχος του BATMAN με την αρίθμηση του απερχόμενου Universe, αποτελεί μια ωραία κατακλείδα και ταυτόχρονα εισαγωγή στο νέο εγχείρημα. Ένα τεύχος “γέφυρα”, που σε λίγες σελίδες (ξανα)λέει μια ιστορία, χωρίς να κουράσει.

Το BATMAN #52 δεν πρωτοτυπεί, πλην όμως ανακεφαλαιώνει, με τρόπο έξυπνο, την ουσία του σκοτεινού ιππότη. Η ιστορία του τεύχους ξεκινά δύο βδομάδες μετά τον θάνατο των Thomas και Martha Wayne και πληροφορούμαστε την προσπάθεια του νεαρού Bruce να διαχειριστεί την απώλεια. Mαθαίνουμε τη λίστα 52 υποχρεώσεων και βλέπουμε μικρά flashbacks. Αφορμή για όλα αυτά στέκεται η εμφάνιση ενός μικροκακοποιού με super-στολή, ο οποίος επιχειρεί να ληστέψει τη θυρίδα μιας τράπεζας.

Το λιτό σενάριο του Tynion, που ξέρει καλά τον caped crusader, εντοπίζει τα στοιχεία, που τα τελευταία χρόνια ήταν έντονα στις ιστορίες του Batman, αλλά και τα ουσιώδη διαχρονικά μέρη του μύθου του προστάτη της Gotham. Έτσι, βλέπουμε οι περιπέτειες του Bruce Wayne πριν φορέσει την κάπα να συνυφαίνονται με το τραυματικό του παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στη συνεχή μάχη με το καθήκον.

Το σχέδιο των Riley Rossmo και Brian Level είναι εξαιρετικό, αρκετά διαφορετικό από τις πιο καθαρές γραμμές του Creg Capullo, πλην όμως έντονο και εκφραστικότατο. Οι goth παραπομπές είναι εμφανείς και επαναφέρουν το dark στοιχείο με ρεαλιστικό χρωματισμό.

Σε γενικές γραμμές, το τεύχος είναι μια καλοδουλεμένη συμπύκνωση όσων προηγήθηκαν και ταυτόχρονα λειτουργεί ως προοικονομία. Απλή, ολοκληρωμένη και ευανάγνωστη ιστορία, με ωραία εικαστική απόδοση. Ένα συνδετικό επεισόδιο, που στέκεται και μόνο του, καθώς κοιτά το παρελθόν, προσανατολισμένο στο μέλλον της σειράς. Ό,τι καλύτερο για αυτό το σημείο του τίτλου.