Outcast S01E01

A Darkness Surrounds Him

Λίγες είναι οι σειρές που καταφέρνουν να μπουν με τον αέρα του νικητή στα τηλεοπτικά δρώμενα, πριν καν προβληθεί το πρώτο τους επεισόδιο. Μια τέτοια περίπτωση είναι το OUTCAST το οποίο ξεκίνησε επίσημα την περασμένη Παρασκευή. Και λέω “επίσημα”, γιατί το Fox επέλεξε να μοιραστεί τον πιλότο, μέσω live streaming στο facebook, δύο εβδομάδες πριν την πρεμιέρα του (ενώ ας μην ξεχνάμε πως τον Απρίλιο υπήρξε και avant premiere στο Comicdom Con Athens 2016). Το κανάλι, μάλιστα, έχει τόση εμπιστοσύνη στη νέα του σειρά, ώστε προχώρησε σε παραγγελία δεύτερου κύκλου, πριν καλά-καλά ξεκινήσει ο πρώτος!

Η νέα σειρά βασίζεται στο ομώνυμο comic του Robert Kirkman, ο οποίος, μετά το υπερ-επιτυχημένο THE WALKING DEAD, αποφασίζει να μας δείξει τι μπορεί να κάνει με ένα ακόμη μεταφυσικό concept. Ο ίδιος ο δημιουργός λειτουργεί ως executive producer στη σειρά, παρακολουθώντας διαρκώς το όλο project και συμβουλεύοντας συνεχώς τους συντελεστές. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, έτσι; Πως οποιοδήποτε παράπονο αφορά τη μη πιστή μεταφορά του comic στην τηλεόραση, δεν έχει βάση!

Το πρώτο επεισόδιο είναι μια ελαφριά εισαγωγή και τίποτα παραπάνω. Ακολουθούμε τον Kyle Barnes (Patrick Fugit), έναν νωχελικό χαρακτήρα, που ταλαιπωρείται από δαιμονικά possessions από παιδί. Χρόνια μετά, όντας πλέον ενήλικας, ο Kyle μαθαίνει πως δεν είναι ο μόνος που έχει υπερφυσικά… προβλήματα! Προκειμένου να βρει απαντήσεις για το παρελθόν του, αλλά και να αντιμετωπίσει τους δαίμονες που τον στοιχειώνουν, συνεργάζεται με τον πάστορα Anderson.

Αν έχετε διαβάσει το comic, τότε σίγουρα θα παρατηρήσετε κάποιες μικρές διαφορές. Το πρώτο επεισόδιο, που καλύπτει το πρώτο τεύχος του comic, έχει ορισμένα μικροπροβλήματα με τους διαλόγους, οι οποίοι δεν αποδίδουν τόσο καλά όσο στο χαρτί. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι το περιμένουμε, όταν γίνονται τέτοιες μεταφορές. Ένα άλλο μικροπρόβλημα είναι πως κάποιες σκηνές φαίνονται αρκετά βεβιασμένες και στερούνται βάθους. Εννοώ πως οι ηθοποιοί δεν μοιάζουν να αναλογίζονται τη σοβαρότητα των διαλόγων τους και απλά συζητούν για δαιμόνια και άλλα τέτοια ωραία, λες και μιλάνε για το τι θα φάνε για μεσημέρι!

Outcast2-1280x800

Αν έδωσα την εντύπωση πως οι ερμηνείες είναι κακές, αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Όλο το cast δίνει πολύ ωραίες ερμηνείες, με τις περισσότερες σκηνές να είναι άκρως ενδιαφέρουσες. (Ειδικά οι πρώτες σκηνές ήταν πολύ δυνατές –  αλλά και ανατριχιαστικές!) Ειδική αναφορά αξίζει ο Philip Glenister, που ενσαρκώνει τον πατέρα Anderson, και φυσικά ο Fugit ως Kyle Barnes, με τους δυο τους να έχουν κάποιες πολύ δυνατές σκηνές μαζί.

Στα θετικά, προστίθεται άνετα και η σκοτεινή, μουντή ατμόσφαιρα, που δένει άψογα με το concept. Στα μάτια και το μυαλό του θεατή, οι δαίμονες φαντάζουν μια πανίσχυρη απειλή που προκαλεί δέος, σε αντίθεση με τα ζόμπι του THE WALKING DEAD. (Ναι, δεν γινόταν να μην κάνω τη σύγκριση!) Ο τρόμος στη σειρά παραμονεύει κάθε στιγμή, και είναι ωραία η αίσθηση του. Τα horror στοιχεία είναι έκδηλα και πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να βρίσκεται σε κατάσταση αγωνίας, χωρίς να το έχω καταλάβει. Να τονίσω, ακόμα, πως δεν είναι τόσο τα ελάχιστα έως καθόλου jump scares που θα “τρομάξουν” τον θεατή, όσο οι αμέτρητες σκηνές που θα σας κάνουν να νιώσετε άβολα.

Τo OUTCAST είναι μία horror σειρά που έλειπε από την τηλεόραση. Προσωπικά, βρήκα το πρώτο επεισόδιο αρκετά καλό, αλλά και πιστό στο comic, πράγμα αναμενόμενο μιας και ο Kirkman ήταν “από πάνω”. Το όλο υπερφυσικό στοιχείο δένει πάρα πολύ καλά με τη σκοτεινή ατμόσφαιρα και σε προκαλεί να θες να δεις κι άλλο! Αν κάτι μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι πως μετά την προβολή του OUTCAST, τα τηλεοπτικά δρώμενα δεν θα είναι πια ίδια.