Previews Picks

June 2016

Αγαπητοί αναγνώστες, το Καλοκαίρι έφτασε, οι ζέστες ξεκίνησαν για τα καλά, οι διακοπές (για όσους έχουν τη δυνατότητα να πάνε – και ας μην κοροϊδευόμαστε, παρά τη γκρίνια οι περισσότεροι ΘΑ ΠΑΜΕ!) είναι πλέον ορατές, οπότε, για πολλούς από εμάς, τα comics και η συχνή ενασχόλησή μας με αυτά, μπαίνουν λίγο στο περιθώριο.

Όχι για όλους, όμως! Οι πιστοί στρατιώτες του PREVIEWS PICKS, Βασιλεία Βαξεβάνη και Αριστείδης Κώτσης, είναι εδώ, για να ξεφυλλίσουν (προσεκτικά και περισσότερες από μία φορές) τον μηνιαίο κατάλογο παραγγελιών της Diamond, και να σας παρουσιάσουν τις επιλογές τους.

Φτιάξτε φραπεδιά, αράξτε αναπαυτικά και μάθετε ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα comics που μπορείτε να προπαραγγείλετε από τώρα, για να τα αποκτήσετε, με το καλό, τον προσεχή Αύγουστο! (Ή ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο, για όσους πάνε διακοπές… Και είπαμε, οι περισσότεροι ΘΑ ΠΑΜΕ!)

Blue Pages

Οι δύο μεγάλες εταιρείες έχουν μπει στο χορό των events. Για το CIVIL WAR II (a.k.a. ας καβαλήσουμε το hype της ταινίας) σας είπε την άποψή του ο Δημήτρης Σακαρίδης, ενώ για το REBIRTH έκανε αναλυτική αναφορά ο Νίκος Λάμπρης.

Ωστόσο, έχει αρκετά καλούδια και ενδιαφέρουσες επιλογές το απέραντο μπλε του PREVIEWS, καθώς και γνωστούς και αγαπημένους φίλους. Για να δούμε, λοιπόν!

The Fallen / The Accused #1

$4.99 page M1 Marvel Comics

Δεν ξέρουμε τίποτε περισσότερο ούτε για τη δημιουργική ομάδα ούτε για το θέμα, πέρα από το ότι σχετίζονται με το CIVIL WAR II.

Μα, δεν σας αρέσουν αυτά τα classified, μυστηριώδη τεύχη;

Marvel Tsum Tsum #1 (of 4)

$3.99 page M38 Marvel Comics

Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι μάλλον ζω σε κάποιον άλλο πλανήτη, γιατί δεν έχω ιδέα τι είναι τα Tsum Tsum, πέρα από μια ακόμη υπενθύμιση ότι η Marvel ανήκει στην Disney.

Για κάποιο λόγο, αυτά τα μικροσκοπικά κουκλάκια (;), πλάσματα (;) κάνουν σαματά.

Briggs Land #1

$3.99 page 36 Dark Horse Comics

Κάπου στην Αμερική, η αρχηγός μιας αντικυβερνητικής, αποσχιστικής ομάδας (ομάδες που ζουν στις ερημιές και δεν αναγνωρίζουν την επίσημη κυβέρνηση – ναι, είναι πραγματικότητα στις ΗΠΑ) διεκδικεί την εξουσία, όταν ο άνδρας της συλλαμβάνεται.

Πολύ αμερικάνικο μου φαίνεται, αλλά θα το τσεκάρω.

Black Dog: The Dreams Of Paul Nash

$24.99 page 42 Dark Horse Comics

Αν σας αρέσει ο Dave McKean, θα σας αρέσει. Και αυτό γιατί πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Paul Nash, ενός σουρεαλιστή ζωγράφου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τώρα, ο συνδυασμός Dave McKean και σουρεαλισμός ακούγεται επικίνδυνος, αλλά μπορεί να είναι δημιουργικός.

Secret Loves Of Geek Girls

$14.99 page 45 Dark Horse Comics

Όταν είδα τον τίτλο, σκέφτηκα “τούτο μπορεί και να με αφορά”, αλλά όταν είδα πόσες σπουδαίες γυναίκες δημιουργοί είναι μαζεμένες σε αυτή την ανθολογία, το σιγούρεψα το πράγμα!

Margaret Atwood, Marjorie Liu, Mariko Tamaki, Marguerite Bennett, Jen Vaughn, και πρόλογος από τη Kelly Sue DeConnick.

All-Star Batman #1

$4.99 page 76 DC Comics

Μέσα στο χαμό του REBIRTH, έχει και κάποια που μου τράβηξαν το μάτι. Και το συγκεκριμένο είναι ένα από αυτά. Scott Snyder και John Romita Jr., αλλά και o Declan Shalvey, στη δημιουργική ομάδα.

Δεν πιστεύω να θέλετε και άλλες πληροφορίες.

Suicide Squad #1

$2.99 page 87 DC Comics

Ακόμη ένα κινηματογραφικό τρενάκι που πρέπει να καβαληθεί και αυτός είναι και ο λόγος που επιστρατεύεται ο Jim Lee. Ένα κοσμικό αντικείμενο απειλεί την ανθρωπότητα και ποιοί θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα; Εκείνοι που κανείς δεν περιμένει να γυρίσουν πίσω.

Superwoman #1

$2.99 page 88 DC Comics

Γιατί; Γιατί Lois Lane… Γι’ αυτό! Αγαπώ τη Lois, επειδή, κατά καιρούς, είναι εξαιρετικά καλογραμμένη και γιατί, σε σχέση με τα δεδομένα της εποχής που δημιουργήθηκε, είναι ανεξάρτητη γυναίκα.

Τί θα της συμβεί όταν αποκτήσει δυνάμεις, ακόμη και αν αυτές τη σκοτώνουν;

Gotham Academy Annual #1

$4.99 page 112 DC Comics

Το πρώτο annual της σειράς που σηματοδοτεί την έναρξη του Gotham Academy: Second Semester. Μια αρρώστια χτυπά τη σχολή και τα μέλη του Detective Club διαφωνούν για την προέλευσή της.

Ο Μιχάλης Διαλυνάς είναι ένας από τους καλλιτέχνες στο τεύχος και έχει κάνει φανταστική δουλειά!

Amazing Forest TPB

$24.99 page 183 IDW Publishing

Έχοντας γνωρίσει λίγο τον Ulises Farinas, στο Comicdom Con Athens 2015, δεν μπορώ καν να φανταστώ τι μπορεί να γέννησε το απίστευτα δημιουργικό, αλλά και ανησυχητικά καμένο, μυαλό του.

Εδώ, μας παρουσιάζει μια ανθολογία ιστοριών, όπου κάθε μία σχεδιάζεται από διαφορετικό καλλιτέχνη.

Black Monday Murders #1

$4.99 page 190 Image Comics

Κάτσε τώρα, να δω από πού θα το πιάσω αυτό, για να σας το εξηγήσω και εσάς. Υπάρχουν διάφορες σχολές μαγείας και αποκρυφισμού, που, στην πραγματικότητα, είναι τραπεζικά καρτέλ, τα οποία ελέγχουν την ανθρωπότητα. Σε αυτόν τον σκοτεινό κόσμο, όλα έχουν θέση, όπως ένας Ρώσος ολιγάρχης βαμπίρ και δολοφόνοι στην υπηρεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επίκαιρό; O Jonathan Hickman τα βάζει συχνά με όλους τους ισχυρούς θεσμούς, στα έργα του.

Kill Or Be Killed #1

$3.99 page 192 Image Comics

Ed Brubaker και Sean Phillips, πάλι μαζί, μετά τα THE FADE OUT, CRIMINAL και FATALE. Και για όσους τους αγαπάμε μαζί, λες και είναι κάποιο ζευγάρι σε σαπουνόπερα, αυτά είναι καλά νέα!

Σε αυτή τη νέα σειρά, ακολουθούμε τη ζωή ενός τύπου που αναγκάζεται να σκοτώνει κακούς ανθρώπους και βλέπουμε πόσο του στοιχίζει.

Green Pages

Το να κοιτάς τις σελίδες του PREVIEWS, είναι σαν να βλέπεις εικόνες από το μέλλον σε μια κρυστάλλινη σφαίρα. Τώρα το πως γίνεται αυτή η διαδικασία να με “ταξίδεψε” τόσες φορές στο παρελθόν (σε περασμένα Comicdom Con, σε παλιά κείμενα συνεργατών, ακόμη και στο NBA της δεκαετίας του ’80) αξίζει να απορεί κανείς.

Πάντως, δεν είναι σίγουρα εξαιτίας κάποιας προσπάθειας να αποφύγω τις προτάσεις του καταλόγου αυτές καθαυτές. Ίσα ισα… Βρίσκει κανείς αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές στις πράσινες σελίδες αυτού του PREVIEWS. Και όταν λέω “ενδιαφέρουσες”, μιλάω τόσο για εκδόσεις που θα βρεθούν στην παραγγελία μου, όσο και για μερικές τις οποίες αξίζει να αναφέρει και να σχολιάσει κανείς.

Rachel Rising Omnibus

$75.00 page 246 PublisherAbstract Studios

Γιατί να το αγοράσει κανείς αυτό; Γιατί είναι η πιο πρόσφατη δουλειά του εξαιρετικού και συμπαθούς Terry Moore, συγκεντρωμένη σε ένα μεγάλο hardcover. Γιατί παντρεύει τον ρεαλισμό του Terry Moore με το horror στοιχείο. Γιατί το value for money είναι μια χαρά (χρειάστηκα περίπου τα διπλά χρήματα για να το αγοράσω τευχάκι-τευχάκι)

Γιατί δεν πρόκειται να το αγοράσω αυτό; Γιατί έχω ήδη αγοράσει τα τευχάκια και σκονίζονται σε μια γωνιά, περιμένοντας να τα διαβάσω… Κάτι που δεν το βλέπω να γίνεται σύντομα, μια που νομίζω πως οι αναζητήσεις του Terry Moore πλέον βρίσκονται αρκετά μακριά από τις όποιες δικές μου ευαισθησίες.

23 Skidoo

$3.99 page 262 PublisherAlternative Comics

Πωπωπω! Τι έκπληξη μας περιμένει στις σελίδες της Alternative Comics! Εν μέσω διαφόρων πολύ ενδιαφερουσών κυκλοφοριών που βρίσκουν διανομή από την πολύ δραστήρια εκδοτική, υπάρχει αυτή εδώ η επανέκδοση του mini comic του Al Columbia. Η συγκεκριμένη επανέκδοση (με αφορμή την 23η επέτειο από την πρώτη κυκλοφορία του… WTF?) θα μας επιτρέψει να διαβάσουμε αυτό το mini comic του θρυλικού δημιουργού.

Την εποχή εκείνη (πριν εμφανιστεί το έντυπο COMICDOM) από τα “ξένα” διάβαζα μόνο 2000AD και MANTRA και δεν είχα ιδέα ποιος είναι ο Al Columbia, οπότε είναι ευκαιρία να επανορθώσω…

At The Shore

$19.99 page 262 PublisherAlternative Comics

Θεωρητικά, προσπαθούσα να συμπεριλάβω μόνο έναν τίτλο από κάθε εκδοτική, αλλά αυτό εδώ δεν μπόρεσα να το προσπεράσω. Γενικά, η Alternative λειτουργεί πλέον σαν μια συνεργασία μικρών εκδοτών και έχει αναλάβει τη διανομή πολλών και ενδιαφερόντων τίτλων. Κάθε μήνα, λοιπόν, βρίσκομαι να αναζητώ περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις αυτές.

Ψάχνοντας, λοιπόν, κατέληξα στο site του δημιουργού Jim Campbell και ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα από τις όμορφες εικόνες και τα χρώματα, για μια ιστορία νέων art students που πηγαίνουν στην παραλία, όπου όμως εκεί παραμονεύει κάτι τρομακτικό (χο χο χο). Να ξέρετε, πάντως, ότι τα τεύχη από τα οποία απαρτίζεται η ιστορία, βρίσκονται ψηφιακά στο Comixology πολύ πιο οικονομικά.

Kid Beowulf Book 1: The Blood-Bound Oath

$10.99 page 271 PublisherAmp! Comics For Kids

Αυτό το Previews Picks έχει έναν πολύ έντονο αέρα αναμνήσεων. Ας πάμε, λοιπόν, πίσω στο 2007, όταν έγραφα αυτό το κειμενάκι, για μια παλιότερη εκδοχή του KID BEOWULF. Ο Alexis Fajardo δείχνει να πιστεύει πάρα πολύ στους συγκεκριμένους χαρακτήρες και δοκιμάζει νέες εκδοχές τους. Αυτή που θα βρείτε στις σελίδες του PREVIEWS μοιάζει πολύ βελτιωμένη (τουλάχιστον σχεδιαστικά) από αυτή που είχα διαβάσει πριν από εννιά χρόνια.

Αν κρατήσουμε τις πολύ καλές storytelling ικανότητες του Fajardo, νομίζω πως έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα all-ages έκδοση, που απευθύνεται όχι μόνο σε παιδια αλλά σε όσους συμπαθούν τις all-ages περιπέτειες.

Sam Glanzman's Attu: Collected Volumes

$14.95 page 346 PublisherDover Publications

Οι εκδόσεις Dover έχουν εξελιχτεί σε μια χρυσή σταθερά για ενδιαφέρουσες επανεκδόσεις. Τον Sam Glanzman τον έμαθα μέσα από μια από αυτές, το A SOLDIER’S STORY, που ήταν και μια από τις πρώτες, χρονικά, επιλογές της εκδοτικής.

Εδω έχουμε μια ιστορία για έναν πρωτόγονο, ο οποίος αποβάλλεται από τη φυλή του και έρχεται αντιμέτωπος με τίγρεις, δεινόσαυρους, αλλά και εξωγήινους, με τον Glanzman να γράφει και να σχεδιάζει εξαιρετικά. Επίσης, συγκεντρώνονται εδώ όχι μόνο τα δύο volumes που πρωτοεκδόθηκαν το 1989 και το 1990, αλλά και ένα τρίτο, ανέκδοτο μέχρι σήμερα, volume…

Greatest Of Marlys

$22.95 page 346 PublisherDrawn & Quarterly

Η Lynda Barry είναι μια κορυφαία δημιουργός comics. Στο GREATEST OF MARLYS βρίσκονται κάποιες από τις καλύτερες ιστορίες της, με τις περιπέτειες της οκτάχρονης Marlys Mullen και της οικογένειας της. Πρώτη φορά εκδόθηκε το 2000, αλλά αν δεν το αποκτήσατε τότε (είτε γιατί, τελικά, δεν γνωρίζατε πολλά για τα comics τότε, είτε γιατί δεν είχατε γεννηθεί ακόμα), έχετε μια ευκαιρία να γνωρίσετε τον ασπρόμαυρο κόσμο της Marlys.

Δυο σημαντικές υποσημειώσεις. Η μια είναι ότι το GREATEST OF MARLEYS βρέθηκε στα κορυφαία 10 graphic novels όλων των εποχών, σε λίστα του περιοδικού TIME και η άλλη ότι μπορεί, για κάποιους από εσάς, το 2000 να βρίσκεται στο απώτερο παρελθόν, αλλά για κάποιους από εμάς είναι κάτι που “συνέβη τις προάλλες”.

We Told You So: Comics As Art

$49.99 page 352 PublisherFantagraphics Books

Τον Απρίλιο του 2006, μπορεί να τον θυμάστε για το πρώτο Comicdom Con Athens. Εγώ τον θυμάμαι και για άλλους λόγους. Ένας από αυτούς είναι πως ο Ηλίας Κατριτζιγιανόγλου είχε συμπεριλάβει στα Previews Picks του αυτόν εδώ τον τίτλο (ως COMICS AS ART: WE TOLD YOU SO), ο οποίος θα γιόρταζε τα 30 χρόνια της Fantagraphics.

E, η κυκλοφορία του καθυστέρησε ελαφρώς, κυρίως λόγω αντιρρήσεων που είχε ο Harlan Ellison στο πως απεικονίζεται στην έκδοση. Στο ενδιάμεσο, προλάβαμε να γνωρίσουμε από κοντά τον τεράστιο Gary Groth, ο Kim Thompson μας άφησε χρόνους, ενώ τώρα ανακοινώθηκε πως θα κυκλοφορήσει για να γιορτάσουμε τα 40 χρόνια της Fantagraphics. Όπως λένε και στο χωριό μου, “good things come to those who wait”.

Spanish Fever

$29.99 page 352 PublisherFantagraphics Books

Και μια που αναφερθήκαμε στον Gary Groth, τον οποίο, όπως ανέφερα, γνωρίσαμε κάποια στιγμή από κοντά, να πουμε και για κάποιους άλλους που γνωρίσαμε στο Comicdom Con Athens, όπως για παράδειγμα τον Miguel Gallardo, εναν κορυφαίο Ισπανό δημιουργό, που όμως, όπως πολλοί άλλοι συντοπίτες του, δεν είχε εκδοθεί στα Αγγλικά. Η Fantagraphics ανίχνευσε το κενό και έρχεται, με αυτή την έκδοση, να μας παρουσιάσει σύγχρονους Ισπανούς δημιουργούς και να μας δώσει μια καλή εικόνα της σκηνής της χώρας.

Φαίνεται πως η Fantagraphics γενικότερα αναζητά διεθνείς συνεργασίες, μια που στις σελίδες της βρίσκουμε και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες από Αργεντινούς δημιουργούς, ενώ τους προηγούμενους μήνες είχαμε δει και άλλες κυκλοφορίες όπως τα THE ETERNAUT, WRINKLES και MOX NOX.

Bera: The One-Headed Troll

$17.99 page 354 PublisherFirst Second

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες του PREVIEWS, οι οποίοι μοιάζουν να επιβεβαιώνονται κάθε μήνα. Ένας από αυτούς είναι ότι πάντα θα υπάρχει τουλάχιστον μια ενδιαφέρουσα all-ages έκδοση. Πρόκειται για μια τόσο σταθερή αξία, που πολλές φορές τη θεωρώ ως δεδομένη και την προσπερνώ στις επιλογές μου. Ακόμη, όμως, και ένα σύντομο διαδικτυακό ξεφύλλισμα των πανέμορφων σελίδων του BERA: THE ONE-HEADED TROLL, με ανάγκασε να σταθώ.

Η Bera είναι ένα ντροπαλό troll, που βρίσκει ένα ανθρώπινο μωρό και προσπαθεί να το επιστρέψει στους γονείς του. Αν δε σας έπεισε η ιστορία σίγουρα θα σας πείσει ένα μικρό preview, που θα βρείτε στο site του εκδότη.

Raina Telgemeier: Ghosts

$10.99 page 366 PublisherGraphix

Έχω τεράστια αγάπη για τα comics της Raina Telgemeier (μια που είμαι σε mood αναμνήσεων, σας προτρέπω να μη χάσετε την ευκαιρία να θυμηθείτε το υπέροχο review που είχε γράψει για το SMILE η χαρισματική Χαρά Τριανταφύλλου Μετά το SMILE, το DRAMA και το SISTERS, η υπερ-επιτυχημένη δημιουργός απομακρύνεται από τα ημιαυτοβιογραφικά comics, αλλά κρατά ως βασικό στοιχείο τη σχέση ανάμεσα σε δύο αδερφές, οι οποίες μετακομίζουν στα παράλια της Βόρειας Καλιφόρνια.

Τα comics της Raina Talgemeier έχουν ένα δυσθεώρητο αριθμό πωλήσεων και κάθε νέα της δουλειά είναι ένα σημαντικό εκδοτικό γεγονός. Περισσότερο, όμως, από αυτό, έχει σημασία ότι μιλάμε για μια εξαιρετική δημιουργό, με υπέροχες ιστορίες.

Cousin Joseph

$25.95 page 380 PublisherLiverlight

Εκδοτικό γεγονός το νέο comic της Talgemeier, αλλά εξίσου σημαντικό γεγονός πρέπει να θεωρείται και ένα νέο comic του κολοσσού Jules Feiffer, δεύτερο μέρος στην τριλογία που άνοιξε με το KILL MY MOTHER, με noir ιστορίες βγαλμένες από τη δεκαετία του ’40. Κολοσσός, είπαμε, ο Feiffer και μια από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία του Μέσου, αλλά δυστυχώς εγώ τουλάχιστον με το KILL MY MOTHER δεν έβγαλα άκρη και το εγκατέλειψα πριν φτάσω στο τέλος του, όσες φορές προσπάθησα να το προσεγγίσω.

Προτείνω, λοιπόν, το COUSIN JOSEPH; Η άποψη μου είναι πολύ μικρή μπροστά στο μέγεθος του Feiffer, οπότε… Ναι, σας το προτείνω, αλλά εγω μάλλον θα απέχω. Αν καταφέρω να διαβάσω το KILL MY MOTHER και αλλάξει η άποψη μου, θα ενημερώσω.

Mycroft Holmes: The Apocalypse Handbook #1 (of 5)

$3.99 page 426 PublisherTitan Comics

Δεν λέω, κορυφαίος παίκτης ο Διαμαντίδης, υπερ-πολύτιμος και ο Σπανούλης, αλλά στο μυαλό μου τουλάχιστον, δεν μπορεί να υπάρχει άλλο συνώνυμο στη φράση “ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας” από τον Νίκο Γκάλη. Αντίστοιχα, αν μιλήσουμε για τον κορυφαίο παίκτη του NBA, η πρώτη μου επιλογή μάλλον θα ήταν ο Kareem Abdul-Jabbar (ίσως και ο Magic Johnson, αλλά αυτός δεν έχει σχέση με αυτή εδώ την έκδοση).

Ο οποίος Jabbar έχει ασχοληθεί με ένα κάρο πράγματα και πλέον γράφει και comics, με ήρωα, μάλιστα, τον Mycroft Holmes, τον πιο ευφυή αδερφό του Sherlock Holmes. Ο Mycroft, βέβαια, ως χαρακτήρας, είναι ελαφρώς βαρετός, όπως τον θυμάμαι από το λίγο που εμφανίζεται στα διηγήματα του διάσημου αδερφού του, αλλά ας ελπίσουμε πως στα χέρια του Jabbar οι ιστορίες του θα έχουν κάποιο ενδιαφέρον.

(Να σημειώσω εδώ πως αντιστάθηκα στον πειρασμό να κάνω διάφορα κακά λογοπαίγνια/μπασκετικές αναλογίες, με τις ικανότητες που θα πρέπει να δείξει ο Jabbar, για να κερδίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη…)