Green Arrow: Rebirth #1

Το πιο επιτυχημένο Rebirth

Ο Ορέστης Καρέλης σας ενημέρωσε ήδη, για τον κακό χαμούλη που έκαμε το GREEN ARROW REBIRTH! Ε, λοιπόν, εδώ και τώρα θα σας εξηγήσουμε γιατί! Το νέο project της εκδοτικής, REBIRTH, προσπαθεί να ανεβάσει τις προσδοκίες του κοινού και σε μια απόπειρα να ξεπεραστούν τα στραβά του New 52, το DC Universe αναγεννάται και μαζί με αυτό οι ήρωές του! Ο Green Arrow είναι ένας από αυτούς – πώς να μην ήταν, άλλωστε, αφού η δημοφιλία της τηλεοπτικής σειράς ARROW, είχε οδηγήσει την εκδοτική να δει με άλλο μάτι τον, κάποτε δεύτερης κατηγορίας, χαρακτήρα.

Η ιστορία του τεύχους διαδραματίζεται στο Σιάτλ, όπου ο Oliver Quinn διάγει τον βίο του playboy. Από την πρώτη σελίδα, βέβαια, μαθαίνουμε ότι ο Ollie είναι προοδευτικών αντιλήψεων, δεν ανέχεται την κοινωνική αδικία και προτιμά την δράση των δρόμων, από τη ζωή του C.Ε.Ο. των οικογενειακών επιχειρήσεων, και μας αυτοσυστήνεται ως ο μαχητής της κοινωνικής δικαιοσύνης, Green Arrow. Με αφορμή τις δεκάδες απαγωγές αστέγων, αποφασίζει να ζωστεί τη φαρέτρα του και να βγει περιπολία, μένοντας άγρυπνος στο Σιάτλ (άρχισαν οι εξυπνάδες). Στην προσπάθειά του να σώσει ένα αγοράκι, συναντά την Black Canary, την οποία αμυδρά θυμάται. Εν τέλει, αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βρουν τους απαχθέντες γονείς του αγοριού.

Η έρευνα τους φέρνει σε μια μυστική βάση των “κακών”, που αποκαλούνται “underground men”. Οι τύποι αυτοί, φορώντας μάσκες, παρακολουθούν τα τεκταινόμενα μέσα από οθόνες, ενώ όλη τη δουλειά τη βγάζουν τα τσιράκια τους. Όπως φαίνεται, οι απαχθέντες άστεγοι προορίζονται για κάποιο είδος σκλαβοπάζαρου, αλλά το ντουέτο Green Arrow και Black Canary χαλάνε προσωρινά τα σχέδια των underground men. Στις τελευταίες σελίδες, το ειδύλλιο των δυο ηρώων κάνει, όπως όλοι περιμέναμε, την εμφατική του εμφάνιση.

6

Αυτό είναι εν συντομία το plot του GREEN ARROW REBIRTH και απ’ ότι καταλάβατε, αποτελεί μια πραγματική αναγέννηση στη μυθολογία του ήρωα. Μια απλή και άμεση έναρξη, με στοιχεία από όλο το παρελθοντικό φάσμα του emerald archer! Mεταξύ άλλων, επέστρεψαν το παραδοσιακό μουσάκι γύρω από το στόμα του Oliver Queen και, φυσικά, η Black Canary, που στο New 52 δεν συντρόφευε τον σμαραγδένιο τοξότη. Μάλλον αυτή η πολυαναμενόμενη επιστροφή ήταν που έκανε τους fans να λατρέψουν το τεύχος.

To σχέδιο, φρέσκο και ζωντανό, πετυχαίνει… τον στόχο. Οι γωνίες είναι σκηνοθετικά επιλεγμένες, ενώ η δράση, η ένταση, αλλά και οι στιγμές που η ιστορία εστιάζει στην ανάπτυξη χαρακτήρων, αποτυπώνονται ιδανικά. Ωραίο και το καινούριο look της στολής, όπου φαίνεται πως, ευτυχώς, το αστείο καπελάκι του Robin Hood έχει μείνει για τα καλά σε κάποιο βεστιάριο και έχει αντικατασταθεί, για πάντα, από την επιτυχημένη επιλογή της πράσινης κουκούλας.

Στα υπέρ του τεύχους, αλλά μάλλον και του Rebirth project εν γένει, το γεγονός ότι η λογική – η οποία είχε επικρατήσει κατά την New 52 περίοδο – που ήθελε την τηλεοπτική σειρά και το comic να συγκλίνουν, μάλλον (ευτυχώς) εγκαταλείφθηκε προς το παρόν. Με αυτό ως μείζονα σκέψη, καταλήγουμε και στο συμπέρασμα ότι το ουσιαστικότερο στοιχείο που εκ-τόξευσε (άλλο ένα φτηνό λογοπαίγνιο) το τεύχος, είναι η έμφαση που δίνεται ξανά στον χαρακτήρα του Oliver Queen/Green Arrow.

22

Είναι γνωστό ότι, λόγω της ομοιότητας του origin, αλλά και του background, με τον Batman, πριν πολλά χρόνια είχε επιλεγεί ο χαρακτήρας του battling bowman να παραμείνει πιστός στον θρύλο του Robin Hood. Έτσι, πέρα από τη στιλιστική επιλογή και τα όπλα, ο χαρακτήρας εμπλουτίστηκε από στοιχεία κοινωνικοπολιτικών προεκτάσεων και με προοδευτικές απόψεις, με αποτέλεσμα ο Green Arrow να γίνει ο πρώτος αριστερός mainstream superhero. Στις περιπέτειες του, πέρα από τις ριζοσπαστικές θέσεις που υιοθετούσε ο ήρωας, θίχτηκαν νωρίς ζητήματα ταμπού, όπως τα ναρκωτικά, ενώ είναι ο πρώτος υπερήρωας με οροθετική sidekick. Όλα αυτά γιατί ο Green Arrow δεν είναι σαν τους άλλους, δεν βασανίζεται μόνο από προσωπικούς δαίμονες, ούτε είναι τόσο εγωιστής ώστε να προστατεύει “την πόλη του” επειδή ακριβώς είναι “η πόλη του”. Κίνητρό του δεν είναι η εκδίκηση, η εκκαθάριση, ή τα ψυχολογικά τραύματα του θανάτου κοντινών προσώπων, δεν είναι καν η μάχη υπέρ της επικράτησης του γενικού και αόριστου “Καλού”. Παρά το σκοτεινό του παρελθόν, αυτός ο τοξότης είναι ένας λαϊκός ήρωας, ένας μαχητής της κοινωνικής δικαιοσύνης, που με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, θα παλεύει για το κοινωνικό σύνολο.

Κατά το run του New 52, η φιλοσοφία αυτή ήταν παραγκωνισμένη, για διάφορους λόγους, όμως, το παρόν τεύχος κατάφερε να την “αναστήσει”. Διαβάζουμε, μάλιστα, μια ωραία σκηνή πολιτικής αντιπαράθεσης – OK, δεν διεκδικεί και δάφνες πολιτικής ανάλυσης – μεταξύ του Oliver Queen και της Dinah Lance, η οποία “του τη λέει” από τα αριστερά. Η σκηνή αυτή, εκτός από την έμφαση στα πιστεύω του ήρωα, τονίζει και τη δυναμική της σχέσης των δυο συντρόφων/εραστών. Αλλά και στις σκηνές δράσης, η αντιμετώπιση των κοινωνικών θεμάτων είναι εμφανής. “These people are so irrelevant they might as well not even exist”, ακούγεται από ένα τσιράκι, για να λάβει την απάντηση: “You are wrong. Someone cares.”

Ήδη, όμως, μέχρι εδώ είπα πολλά. Συνοψίζω, λέγοντας ότι το GREEN ARROW: REBIRTH #1 είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος, μια ουσιαστική αναγέννηση του Emerald Archer, χρησιμοποιώντας παλιά και νέα μέρη του μύθου του, για να μας συστήσει ξανά, έναν ήρωα έτοιμο να αγωνιστεί για την κοινωνία και τους αδύναμους, σε νέες συναρπαστικές περιπέτειες.