Patience

Κάπως διαφορετικό από αυτό που περίμενα

Είναι περίεργη η στιγμή που παίρνεις κάτι τόσο πολυαναμενόμενο στα χέρια σου. Όπως και να το κάνουμε, η κυκλοφορία του νέου comic του Dan Clowes αποτελει είνα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τον κόσμο των comics. Ο δημιουργός του GHOST WORLD και του LIKE A VELVET GLOVE CAST IN IRON, που σημάδεψε και άλλαξε τον χώρο των comics με το EIGHTBALL, και που μας έδωσε τα αριστουργηματικά ICE HAVEN και DAVID BORING, επιστρέφει, έξι χρόνια μετά το WILSON, με το νέο του graphic novel, με τον μυστηριώδη τίτλο PATIENCE. Προφανώς, όταν μιλάμε για μια τόσο σημαντική επιστροφή, υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες, που, σε πρώτη ανάγνωση, είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθούν. Αλλά, από την άλλη, οταν μιλάμε για έναν τόσο μεγάλο δημιουργό, τα λόγια περιττεύουν και το προηγούμενο έργο του αποτελεί εγγύηση για τη νέα δουλειά.

Θα προτιμούσα να μην αποκαλύψω πολλά για την ιστορία αυτή καθαυτή, τουλάχιστον όχι περισσότερα από όσα φαίνονται στην περιγραφή στο site της Fantagraphics. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο μου φαίνεται εντελώς αδύνατο, αν θέλω να μιλήσω για το graphic novel, οπότε θα προσπαθήσω οι αποκαλύψεις να είναι κατά το δυνατόν ελάχιστες. Ο Jack Barlow γυρνά στο σπίτι, για να μιλήσει με την αγαπημενη του σύζυγο, την Patience, που έχει χαρίσει και το όνομα της στο comic, αλλά τη βρίσκει δολοφονημένη. Ποιός θα μπορούσε να το έχει κάνει αυτό και γιατί; Ο Jack, με όσες ικανότητες έχει, θα κάνει τα πάντα για να λύσει το μυστήριο – ακόμη και να ταξιδέψει στο χρόνο, σε διαφορετικές περιόδους, για να μάθει περισσότερα, να ανακαλύψει τι συνέβη και, ίσως, να σώσει την αγαπημένη του.

patience-clowes

Το PATIENCE είναι το μακροσκελέστερο comic του Clowes. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα (σχεδόν ψυχεδελικά) πολύχρωμο noir, που πατά σε κλισέ ιστοριών, τόσο αστυνομικών όσο και επισημονικής φαντασίας. Μια πρώτη αίσθηση την κάνει η, έντονότερη από ποτέ, παλέτα χρωμάτων που χρησιμοποιεί εδώ ο Clowes για να δώσει τον ψυχεδελικό χαρακτήρα του comic, που συχνά θυμίζει κάτι ιδιαίτερα φουτουριστικό, αλλά με μια late 70s – early 80s αισθητική.

Αυτό που μου έκανε, όμως, περισσότερο εντυπωση, είναι η πιο straightforward και λιγότερο Clowes-ική προσέγγιση. Αναγνωρίζει κανείς εύκολα, βέβαια, τον δημιουργό στο comic. Υπάρχουν και οι χαρακτήρες του Clowes με τα χαρακτηριστικά που έχουμε αγαπήσει: άνδρες όχι ιδιαίτερα ευφυείς, που παλεύουν να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, και γυναίκες που δείχνουν να καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα, μυστηριώδεις και “καταραμένες”, συχνά συνειδητά παγιδευμένες στο περιβάλλον τους, με ιδιαίτερα πικρό χιούμορ. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία εστιάζει λιγότερο στις λεπτομέρειες και περισσότερο παρακολουθεί το περίπλοκο σενάριο. Επίσης, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια (νομίζω από τον καιρό του DAVID BORING), ο Clowes δεν χρησιμοποιεί το “κόλπο” με τα ξεχωριστά strips που συνθέτουν την ιστορία

Είχε ενδιαφέρον το PATIENCE… Το διάβασα νιώθοντας την αγωνία για τους χαρακτήρες και το ευχαριστήθηκα με διαφορετικό τρόπο από ότι περίμενα ότι θα ευχαριστιόμουν το νέο πόνημα του Dan Clowes. Κάποιος που έχει ακολουθήσει τις δουλειές του δημιουργού – σίγουρα ενός από τους κορυφαίους του καιρού μας – είμαι σίγουρος ότι δεν περιμένει τη δική μου άποψη για να το διαβάσει. Σε κάποιον, όμως, που δεν ειχε τη χαρά να γνωρίσει το έργο του Clowes, δεν θα του το πρότεινα σαν πρώτη χαρακτηριστική δουλειά για να τον προσεγγίσει. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι το βρήκα αδύναμο, ή ότι με απογοήτευσε, απλά ήταν κάπως διαφορετικό από αυτό που περίμενα και μάλλον θα χρειαστώ περισσότερο χρόνο ώστε να το εκτιμήσω καλύτερα.

Και για να πω την αλήθεια, το εκτιμώ το ότι μας προσφέρεται αυτό το κάτι διαφορετικό.