Journey

The Adventures Of Wolverine MacAlistaire

Ιστορία

Στις αρχές του προπερασμένου αιώνα, σε μια μικρή πόλη στην περιοχή του Michigan (αρκετά χρόνια προτού αυτό γίνει η 26η Πολιτεία των ΗΠΑ), στα σύνορα με τον Καναδά, ζει ο Joshua MacAlistaire, πιο γνωστός με το ψευδώνυμο Wolverine. Επαγγέλλεται κυνηγός, ή μάλλον, για την ακρίβεια, “trapper”, δηλαδή βάζει παγίδες για να πιάνει ζώα, των οποίων αξιοποιεί το δέρμα και το κρέας, και είναι ελαφρώς αντικοινωνικός (μεταξύ μας, η κοινωνικότητα εκείνη την εποχή και σε εκείνα τα μέρη, δεν είχε ανάλογη ερμηνεία με τη σημερινή). Περνάει τις μέρες, τους μήνες και τα χρόνια του, προσπαθώντας να επιβιώσει σε αντίξοες συνθήκες, έχοντας να αντιμετωπίσει την άγρια φύση, τους δύσκολους χειμώνες, και ένα κοινωνικοπολιτικό τοπίο που αλλάζει ραγδαία.

Παρακολουθώντας τη ζωή και την καθημερινότητά του, μαθαίνουμε πράγματα για την Ιστορία μιας “νέας” Αμερικής και, παράλληλα, βρίσκουμε αντιστοιχίες με τη σύγχρονη ζωή και τα δικά μας προβλήματα. Γιατί, κακά τα ψέματα, όσο και αν ο τρόπος ζωής αλλάζει και οι ανάγκες, τα “θέλω” και τα “πρέπει”, αναδιαμορφώνονται με την πάροδο των χρόνων και την – καλώς ή κακώς εννοούμενη – εξέλιξη, οι άνθρωποι, στον πυρήνα τους, παραμένουν πάντα ίδιοι.

Τι Μας Άρεσε

Ο τρόπος που ο William Messner-Loebs κατορθώνει να απεικονίσει μια εποχή που, θεωρητικά, είναι εντελώς ξένη σε εμάς (τόσο “εμάς”, γενικά, τους ανθρώπους του σήμερα, όσο και “εμάς”, πιο συγκεκριμένα, που η ιστορία μας δεν έχει και πολλά κοινά με την αμερικανική) με μοντέρνα αφήγηση και χωρίς να αφήνει ποτέ ούτε το storytelling ούτε τα plots του να καταστούν “απαρχαιωμένα”. Ναι, οι περιπέτειες του Wolverine MacAlistaire και των γύρω χαρακτήρων δεν μοιάζουν, στην επιφάνεια, να έχουν πολλά κοινά με τα δικά μας προβλήματα και είναι σαφές πως αυτό που διαβάζουμε είναι ένα “ιστορικό comic”, αλλά ο τρόπος που η ιστορία (και η Ιστορία) αποτυπώνεται στο χαρτί, είναι τόσο σύγχρονος, που σε κανένα σημείο η διαδικασία της ανάγνωσης δεν θυμίζει κάποιο βαρετό μάθημα Ιστορίας στο σχολείο.

Σε αυτό βοηθάει και το πραγματικά απίστευτο cast πολύχρωμων και πολυδιάστατων χαρακτήρων που έχει δημιουργήσει ο Messner-Loebs. Ο καθένας μπορεί να έχει, κατά βάση, να επιτελέσει έναν συγκεκριμένο, σχεδόν κλισέ, ρόλο (περιστασιακά love interests, ανταγωνιστές, νεοφερμένοι που “κλέβουν τη δόξα”, πολιτικάντηδες, ιεροκήρυκες, αδίστακτοι πλούσιοι… όλα όσα περιμένετε να δείτε σε μια ιστορία αυτού του setting), αλλά όσο τους διαβάζουμε, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κανονικούς, αληθινούς ανθρώπους, με ξεχωριστό χαρακτήρα και προσωπικότητα.

journey_1

Το artwork είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, απίστευτο. Η εξαιρετική χρήση του ασπρόμαυρου linework, με τις σαφείς επιρροές από Will Eisner, σε ταξιδεύει στα υπέροχα τοπία όπου διαδραματίζεται η ιστορία, χωρίς όμως να καταντάει “background porn”. Από την άλλη, ο τρόπος που είναι σχεδιασμένοι οι χαρακτήρες, συνδυασμός ρεαλιστικού και cartoon (και πάλι, 100% Eisnerικό!), με τον κάθε ένα να είναι τόσο ξεκάθαρα διαφορετικός από τους υπόλοιπους, δίνει στο comic μια πανέμορφη ποικιλομορφία προσώπων και σωματότυπων, όπως περίπου είναι η ίδια η αληθινή ζωή.

Προσθέστε σε αυτά και το epic scope του comic, τόσο σε όγκο όσο και σε θεματολογία, και έχουμε ένα πραγματικό αριστούργημα!

Τι Μας Ενόχλησε

Τρία πράγματα: Πρώτον, πως σε έναν ιδανικό κόσμο το JOURNEY θα είχε κάνει τουλάχιστον 100 τεύχη. Δεύτερον, πως σε έναν ιδανικό κόσμο θα είχε γίνει τεράστιο hit και σήμερα θα γνώριζαν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι το comic και τον δημιουργό του. Τρίτον, πως εξακολουθούν να μου λείπουν τρία τεύχη για να συμπληρώσω τη σειρά…

Συνολική Εκτίμηση

Το JOURNEY είναι ένα πραγματικά σπάνιο comic. Ακόμη και αν η συγκεκριμένη θεματολογία δεν βρίσκεται, θεωρητικά, στα αναγνωστικά σας γούστα, αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία, καθώς είναι πραγματικά δύσκολο να βρείτε πολλές άλλες comics που να καταφέρνουν να σας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον για σχεδόν 30 τεύχη, τόσο με τα τεκταινόμενα του plot, όσο και με την παρουσίαση και ανάπτυξη των χαρακτήρων.

Αλλά ακόμη και πέρα από αυτό, είναι τόσο εντυπωσιακά όμορφο από οπτικής πλευράς, που αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία, αφού οι υπέροχες εικόνες και το εξαίσιο character design είναι αρκετά για να μη νιώσετε πως χαραμίσατε τα λεφτά και το χρόνο σας.

journey_2

Παράλληλες Προτάσεις

Αν σας ενδιαφέρει η ιστορική θεματολογία με settings την αμερικανική ηπείρου, σας προτείνω ανεπιφύλακτα τα comics του αείμνηστου Jack Jackson (Jaxon), όπως τα αριστουργηματικά LOS TEJANOS, COMANCHE MOON, INDIAN LOVER και LOST CAUSE. Επίσης, το εξαιρετικό THE KLONDIKE του Zach Worton, με θέμα τον πυρετό του χρυσού στις ΗΠΑ των αρχών του προηγούμενου αιώνα, είναι πιθανώς ένα από τα 5-6 κορυφαία graphic novels της τρέχουσας δεκαετίας.

Για όσους θέλουν να διαβάσουν περισσότερα comics του William Messner-Loebs (που με κίνδυνο να γίνω κουραστικός, σε έναν ιδανικό κόσμο θα έπρεπε να ανήκετε όλοι σε αυτή την κατηγορία!), η κορυφαία επιλογή είναι το εκπληκτικό run του ως writer του FLASH της DC (τεύχη #15-61 της σειράς του 1987, plus τα ANNUALS #2-3), που καθόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα του Wally West Flash, όπως τον γνώρισε ο περισσότερος κόσμος στα χρόνια της μεγαλύτερης δημοφιλίας του (επί Mark Waid και, έπειτα, Geoff Johns). Επίσης, το θαυμάσιο run του στο WONDER WOMAN (τεύχη #63-100 της σειράς του 1987), που έδειξε πως ένας ικανός συγγραφέας μπορεί να κατορθώσει να ακολουθήσει το σπουδαίο run του Perez, διατηρώντας ένα υψηλότατο επίπεδο, αλλά χωρίς να χρειαστεί να περπατήσει στα ίδια μονοπάτια.

Πέρα από αυτά τα δύο ογκώδη runs, όμως, το όνομα του Messner-Loebs εμφανίζεται στα συγγραφικά credits δεκάδων τίτλων της DC, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και μέχρι τα μέσα των 90s (μια περίοδος που πολλοί fans θεωρούν Golden Age της εκδοτικής), είτε σε μικρά runs, είτε σε μεμονωμένα storylines και fill-ins. Όλα τους αξίζουν την προσοχή σας. Κάτι που ισχύει, αδιαμφισβήτητα, και για την εξαιρετική σειρά της Comico, JOHNNY QUEST, ένα πραγματικά υποδειγματικό all-ages adventure comic, που όμοιό του σπανιότατα συναντούμε στο αμερικανικό mainstream.

Γενικά, κάντε ένα google search “William Messner-Loebs” και οτιδήποτε ανακαλύψετε, φροντίστε να το βρείτε και να το διαβάσετε. Πρόκειται πραγματικά για έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες και ποιοτικά σταθερούς συγγραφείς (και σχεδιαστές, όταν του δινόταν η ευκαιρία), ο οποίος δυστυχώς παραμένει τραγικά παραγνωρισμένος στις μέρες μας…