Αστερίξ: Ο Πάπυρος Του Καίσαρα

Στα γνωστά επίπεδα της σειράς
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Αστερίξ: Ο Πάπυρος Του Καίσαρα

WriterJean-Yves FerriArtistDidier ConradPublisherΜαμούθ Κόμιξ

Πρόσφατα εκδόθηκε στη χώρα μας, από την Μαμούθ Κόμιξ, η πιο πρόσφατη περιπέτεια του Asterix, με τίτλο Ο ΠΑΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ. Το άλμπουμ κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα της σειράς, χωρίς να ενθουσιάζει, αλλά ούτε και να απογοητεύει.

Ο Καίσαρας αποφασίζει να αφαιρέσει από τα απομνημονεύματα του το ότι δεν έχει υποτάξει όλη τη Γαλατία, με προτροπή του συμβούλου του, Προτρόπιους. Όμως, ένας μαντατοφόρος (ή, όπως θα λέγαμε στις μέρες μας, ρεπόρτερ) μαθαίνει το σχέδιο του και σπεύδει να κλέψει τον πάπυρο που αφηγείται την αλήθεια και να τον δώσει στους Γαλάτες. Οι τελευταίοι, επιθυμώντας την καταγραφή των – όσο πιο πιστών γίνεται – ιστορικών γεγονότων, στέλνουν τον Αστερίξ, τον Οβελίξ, τον Πανοραμίξ και τον Ιντεφίξ σε αποστολή να βρουν τον δρυΐδη Αρχαιοπτερίξ, στον οποίο θα παραδώσουν τον πάπυρο για να καταγραφεί η αλήθεια.

Η πλοκή έχει πάνω κάτω την ίδια δομή που έχουν όλα τα άλμπουμ του τίτλου: ένα ταξίδι-αποστολή των ηρώων. Το σενάριο του Jean-Yves Ferri είναι ικανοποιητικό, αλλά, για να πω την αλήθεια, η ιστορία δε με κέρδισε, παρά τις έξυπνες πινελιές χιούμορ. Από την άλλη, το σχέδιο του Didier Conrad με έκανε να πιστεύω ότι έβλεπα σχέδιο του Uderzo, κάνοντας τις εικόνες αρκετά οικείες.

Το Ο ΠΑΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ είναι μια κλασική, χαβαλετζίδικη περιπέτεια του Asterix. Περνάει ευχάριστα η ώρα και σίγουρα εκτίμησα την επιστροφή μου για άλλη μία φορά στο φωνακλάδικο γαλατικό χωριό.