Dark Night: A True Batman Story

Αυτοβιογραφική ιστορία με τον Batman από τη Vertigo.... Wait, what?

Οι fans του Batman γνωρίζουν την δουλειά του Paul Dini. Και, ακόμα και αν δεν την γνωρίζουν, σίγουρα θα έχουν νιώσει κάπως την επιρροή που είχε στον χαρακτήρα. Ο Dini ήταν από τους κύριους υπεύθυνους του θρυλικού BATMAN: THE ANIMATED SERIES, σειρά κινουμένων σχεδίων που άφησε το στίγμα της, τόσο στον κόσμο του χαρακτήρα όσο και στο μέσο των cartoons εν γένει. Το 1993, λοιπόν, ο Dini έπεσε θύμα δύο ληστών που τον ξυλοκόπησαν άγρια και του πήραν το πορτοφόλι. Αυτή η εμπειρία τον στοίχειωνε για πολύ καιρό και ανέλαβε να μας να την αφηγηθεί στο DARK NIGHT: A TRUE BATMAN STORY. Δεν πρόκειται, βέβαια, για μια απλή αυτοβιογραφική ιστορία, όπως προϊδεάζει ο τίτλος. Χαρακτήρες από τον κόσμο του Batman παίρνουν σάρκα και οστά στο μυαλό του Dini, ο καθένας και μια ενσάρκωση μιας διαφορετικής ανησυχίας του ή μιας διαφορετικής πλευράς του ψυχισμού του.

Ο αφηγητής Dini (ο οποίος βρίσκεται στο παρόν) πλασάρει την ιδέα για το συγκεκριμένο graphic novel, ξεκινώντας την αφήγηση από τα παιδικά του χρόνια και το πώς έβρισκε παρηγοριά και συντροφιά στους φανταστικούς ήρωες που έβλεπε στην τηλεόραση και τις σελίδες των comics. Ώσπου φτάνει στην μοιραία βραδιά και βλέπουμε πώς η ζωή του αλλάζει.

Ο Dini μας δίνει μια πολύ σκληρή, αλλά αληθινή εικόνα της ζωής του εκείνον τον καιρό. Αποτυχημένη ερωτική ζωή, θέματα με το αλκοόλ, λίγος χρόνος για την οικογένεια του, πλήρης αφοσίωση στην δουλειά του. Ουσιαστικά, βλέπουμε την πλήρη ξεγύμνωση του μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Υπάρχουν στιγμές που η ανάγνωση γίνεται σχεδόν αμήχανη, γνωρίζοντας ότι τα γεγονότα για τα οποία διαβάζουμε είναι αληθινά και εξιστορούνται από τον ίδιο που τα έζησε.

dark night page

Και φτάνουμε στο πιο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, το οποίο είναι η χρήση του Batman και των λοιπών χαρακτήρων. Βρίσκονται στο background, αλλά είναι συνεχώς εκεί, να υπενθυμίζουν στον πρωταγωνιστή τους διάφορους τρόπους που μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Στην πιο απλοποιημένη του μορφή, το συγκεκριμένο graphic novel αφηγείται μια ακόμα μάχη του Batman με τους αντιπάλους του. Αυτή την φορά, όμως, δεν απειλείται το Gotham City ή ο κόσμος, αλλά η ψυχή ενός ανθρώπου, που λάτρευε έναν ήρωα που έσωζε αθώους και τελικά βρέθηκε ο ίδιος να χρειάζεται σωτηρία – την οποία ποτέ δεν έλαβε.

Μπορεί ο Batman γενικότερα να παρουσιάζεται ως ο σκοτεινός εκδικητής που γεμίζει τρόμο τις καρδιές των κακοποιών στοιχείων, αλλά γίνεται να ερμηνευθεί και ως μια φιγούρα που γεμίζει ελπίδα τους αναγνώστες και τους κατοίκους του ψεύτικου κόσμου της Gotham City. Είναι ένας άνθρωπος που κάθε βράδυ τα βάζει με ό,τι χειρότερο έχει να δείξει το ανθρώπινο είδος και δεν τα παρατά, που δεν άφησε τον θάνατο των γονιών του να τον κάνει χειρότερο από τον εγκληματία που τράβηξε την σκανδάλη, που δεν σκοτώνει τους αντιπάλους του, αλλά τους πετάει στην φυλακή και σε άσυλα, ίσως γιατί έχει την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα αναμορφωθούν.

Και αυτή ακριβώς είναι η αντίληψη που έχει ο Dini για τον Batman. Είναι η πλευρά του εαυτού του που του λέει πως πρέπει να ξεπεράσει το σοκ που βίωσε, προτείνει τρόπους να το ξεπεράσει, τον επικρίνει όταν δεν ακούει τις συμβουλές του και αντιμετωπίζει την πλευρά του εαυτού του που εκπροσωπείται από τους αντιπάλους του.

dark night page 2

Φυσικά ο Dini δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος αυτού του εκπληκτικού αναγνώσματος. Ο Eduardo Risso είναι ένας μαέστρος του σχεδίου και το αποδεικνύει σε κάθε σελίδα. Κάθε μέρος της ιστορίας έχει την δική του ξεχωριστή οπτική ταυτότητα, από τα σκίτσα και τα μελάνια μέχρι τα χρώματα. Πολλές φορές, αυτά τα διαφορετικά μέρη συνδυάζονται και βλέπουμε φιγούρες από flashbacks να τρυπώνουν στο παρόν ή να εμφανίζονται οι αντίπαλοι του Batman και άλλες φανταστικές φιγούρες, υποδηλώνοντας την διαφορά από την πραγματικότητα.

Δεν έχετε διαβάσει άλλη ιστορία με τον Batman σαν αυτή. Ίσως να μην έχετε διαβάσει και άλλη ιστορία σαν αυτή γενικότερα. Ο Paul Dini αναλαμβάνει να περιγράψει την ζωή του πριν τον ληστέψουν και πώς τον άλλαξε αυτή η εμπειρία, συνδυάζοντας την πραγματικότητα με την φαντασία, μέσω των χαρακτήρων του κόσμου του Batman, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς δαίμονες του συγγραφέα. Η περιγραφή αυτή παραμένει συνεχώς ειλικρινής και σκληρή, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μια τελείως μίζερη και απαισιόδοξη ιστορία. Ειρωνικά, είναι η παρουσία του Batman που δεν αφήνει την ιστορία να πάρει ακόμα πιο σκοτεινή τροπή, καθώς είναι αυτός που επαναφέρει στην πραγματικότητα τον ήρωα/αφηγητή.