The Warp

Μαφάλντα!

Η Μαφάλντα, ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κολούμπρα και Παρά Πέντε είναι δημιούργημα του Αργεντινού σχεδιαστή Joaquín Salvador Lavado, περισσότερο γνωστού ως Quino. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, την απασχολεί η παγκόσμια ειρήνη, η ανθρωπότητα και τα κοινωνικά προβλήματα. Προοδευτική και εκρηκτική, προκαλεί σύγχυση με τις απορίες της, στους φίλους της, Μανολίτο και Φελίπε, καθώς και στους γονείς της .

mafalda pr

Ο Quino  δημιούργησε το πρώτο comic strip της Μαφάλντα το 1963, ως ένα είδος κρυφής διαφήμισης για τη σειρά οικιακών συσκευών Mansfied της εταιρείας Siam Di Tella. Η ιδέα για αυτό ήταν του συναδέλφου του, του σχεδιαστή Miguel Brascó.  Οι χαρακτήρες θα χρησιμοποιούσαν προϊόντα της εταιρείας και τα ονόματα τους θα ξεκινούσαν από το γράμμα “Μ” (όπως Mansfield). Ο κεντρικός χαρακτήρας ονομάστηκε Μαφάλντα, σαν φόρος τιμής σε μία από τις ηρωίδες της ταινίας DAR LA CARA (Αργεντινή, 1962). Βέβαια, το στιλ των ιστοριών ήταν φανερά επηρεασμένο από τα PEANUTS του Charles Schulz. Οι δύο σχεδιαστές πρότειναν το νέο αυτό strip στην εφημερίδα CLARIN, για κακή τους όμως τύχη, έγινε αντιληπτή από τους υπεύθυνους η συγκαλυμμένη διαφήμιση και η συνεργασία δεν ξεκίνησε ποτέ. Όμως, ουδέν κακόν αμιγές καλού.

mafalda gr 02

Ο Julián Delgado, αρχισυντάκτης του περιοδικού PRIMERA PLANA, συμφώνησε με τον Quino να δημοσιεύσει τις ιστορίες, αρκεί να αφαιρούσε οτιδήποτε διαφημιστικό, και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία της Μαφάλντα. Το πρώτο strip δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1964. Το περιοδικό έκλεισε το 1967, αλλά καινούργιες ιστορίες της Μαφάλντα συνέχισαν να δημοσιεύονται σε διάφορα άλλα περιοδικά, ως και το 1973.

mafalda orig

Το 1976, ο Quino ξανασχεδίασε τη Μαφάλντα, για χάρη της Unicef, στην εικονογράφηση της “Συνθήκης Για Τα Δικαιώματα Του Παιδιού”! Είναι, βέβαια, αρκετά ειρωνικό πως η ιστορία αυτού του comic strip που εναντιώθηκε ενάντια στο κατεστημένο των εταιρειών και τον καπιταλισμό, ξεκίνησε σαν προωθητικό μέσο (συγκαλυμμένο, μάλιστα) μιας μεγάλης εταιρείας ηλεκτρονικών,  αλλά ίσως αυτό το παράδοξο να του προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη μοναδικότητα.

mafalda unicef 4