ReLife

You can(?) go home again

Το RELIFE σίγουρα θέτει ένα ερώτημα που όλοι μας έχουμε σκεφτεί: Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, θα το κάναμε για να αλλάξουμε κάποια πράγματα, ή μήπως όχι; Στόχος του anime, που προβλήθηκε διαδικτυακά τέλη Ιουνίου και ολοκληρώθηκε μέσα σε 13 επεισόδια, είναι να προβληματίσει εκ νέου τον θεατή, μέσα από μια slice of life ιστορία που αναπροσαρμόζει μια γνωστή, αλλά αγαπημένη ιδέα στους κύκλους της επιστημονικής φαντασίας.

Ο Arata Kaizaki είναι ένας no lifer τύπος, χωρίς δουλειά, χωρίς φίλους και χωρίς κοπέλα. Η μια αποτυχία διαδέχεται την άλλη στη ζωή του και όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα, δεν έχει κανέναν δίπλα του για συντροφιά. Ώσπου, ένας μυστηριώδης άντρας, ονόματι Ryo Yoake, εμφανίζεται και του προτείνει να πάρει μέρος στο ερευνητικό πρόγραμμα ReLife, δοκιμάζοντας ένα χάπι με ιδιαίτερες δυνατότητες: μπορεί να τον κάνει να φαίνεται και πάλι έφηβος, και τον μεταφέρει στα σχολικά του χρόνια, στην ηλικία των δεκαεπτά. Ο Arata δέχεται και έτσι ξεκινά μια διαφορετική ζωή για αυτόν, γεμάτη νέα όνειρα, αλλά και δυσκολίες. Η προσαρμογή στη νέα καθημερινότητα, με τους έφηβους συμμαθητές του, αποτελεί μια πρόκληση, αλλά και μια ευκαιρία να αποδείξει πως αυτός είναι υπεύθυνος για τη ζωή του.

Relife2

Το anime έχει απλό, λιτό animation, οι χαρακτήρες έχουν αρκετό ρεαλισμό και η υπόθεση ευνοεί εκ διαμέτρου αντίθετες καταστάσεις και συναισθήματα: Δραματική θλίψη και σπαραχτικές σκηνές, εναλλάσσονται με απροσδόκητα χιουμοριστικά επεισόδια μέσα στην πλοκή. Ο αγώνας του Arata να πάρει τη ζωή του στα χέρια του και να εμπλακεί με τον περίγυρό του, είναι εντυπωσιακός. Πλησιάζοντας την αυτογνωσία, έρχεται σταδιακά αντιμέτωπος με τους δικούς του δαίμονες, που τον εμποδίζουν να ορθοποδήσει στη ζωή του. Ηθικά διλήμματα και επίπονες σκέψεις, τον φέρνουν στη θέση να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Το κεντρικό μήνυμα που υπερισχύει όλων μέσα στο anime είναι ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε σε θέση να πάρουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη των πράξεών μας.

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο RELIFE είναι η σύνδεση κοινωνικών φαινομένων, του προσωπικού δράματος του πρωταγωνιστή και της δικής του πραγματικότητας, μέσα σε μια σουρεαλιστική πλοκή. Οι αναμνήσεις είναι σαν να αποκτούν διαφορετική σημασία, από στατικές εικόνες γίνονται ζωντανές, και αποκτά εκ νέου πρόσβαση ο πρωταγωνιστής σε μια παράλληλη με την πραγματικότητα ζωή. Γλυκόπικρο anime, καθώς μεταπηδά μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης, μεταξύ ρεαλισμού και ονείρου.