The Death Of Stalin Vol. 2: Funeral

Για τους λάτρεις της Ιστορίας και όχι μόνο
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

The Death Of Stalin Vol. 2: Funeral

WriterFabien NuryArtistThierry RobinPublisherDargaud

To THE DEATH OF STALIN αναφέρεται στα γεγονότα του θανάτου του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, όπως τα ερεύνησαν και τα φαντάστηκαν οι δημιουργοί του graphic novel. Το δεύτερο τεύχος ασχολείται με τις άμεσες επιπτώσεις που είχε ο θάνατος του Stalin, τόσο μέσα στο Κομουνιστικό Κόμμα, όσο και για το λαό, μέσα από ίντριγκες, εξεγέρσεις, πολιτικούς εκβιασμούς και μια επεισοδιακή κηδεία.

Όπως και στο πρώτο τεύχος, έτσι και εδώ, δίνεται έμφαση στις ανθρώπινες ιστορίες, ενώ τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα προβάλλονται με μια αποστασιοποιημένη και συχνά κωμική ματιά. Βέβαια, η σκηνή της πορείας μιας ομάδας πολιτών προς την Μόσχα, μέσα στο κρύο και τραγουδώντας την Διεθνή, αν και τους είχε απαγορευτεί να παραβρεθούν στην κηδεία του ”Πατερούλη”, είναι και η πιο συναισθηματική σε όλο το τεύχος. Η αποτύπωση της προσωπικότητας του Vasya, του εναπομείναντος γιου του Stalin, είναι ένα από τα μεγάλα ατού του comic, με την τραγικότητα του χαρακτήρα να προβάλλεται μέσα από σκηνές όπου το κωμικό στοιχείο εναλλάσσεται με το δραματικό.

To γεγονός ότι το τεύχος έχει πολιτικές προεκτάσεις χωρίς να το φωνάζει, και επιδιώκει τον εξανθρωπισμό πολλών ιστορικών προσώπων είναι τα στοιχεία που μου τράβηξαν την προσοχή. Tο artwork είναι ικανοποιητικό, θυμίζοντας σατιρικά σκίτσα, ιδιαιτέρα όσον αφορά στα πρόσωπα. Δεν θα το έλεγες καινοτόμο, αν και το framing ορισμένων σκηνών είναι δημιουργικότατο και έξυπνο.

Αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς, είτε λάτρης της ιστορίας του 21ου αιώνα είτε όχι, για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται οι προσωπικές ιστορίες διάφορων χαρακτήρων, αλλά και για το ταλέντο των δημιουργών να μεταφέρουν το κλίμα που επικρατούσε στην Σοβιετική Ένωση εκείνη την περίοδο.