Hal Jordan And The Green Lantern Corps #1

Ο Hal πάλι στον ρόλο που τον αγαπήσαμε!

To σύμπαν των Green Lantern ήταν από τις λίγες γωνιές της DC που δεν βίωσε καμία αλλαγή στο New 52. Flash forward 4 χρόνια μετά και στο DC You, κατά το οποίο ο Hal έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα λάθη του σώματος των GLs και των Guardians και αντικατέστησε το δαχτυλίδι με το πρωτότυπο γάντι του Krona. Από το REBIRTH δεν θα μπορούσε να λείψει ο Hal (χαρακτήρας που έχει συνδέσει όσο λίγοι το όνομα του με αυτή τη λέξη), ο οποίος επανέρχεται στο πόστο του Green Lantern. Η διαφορά; Είναι πλέον ένας από τους ελάχιστους στο σύμπαν.

Ο Hal κατάφερε να φτιάξει ένα power ring (σημαντικό κατόρθωμα, καθώς μόνο οι Guardians υποτίθεται ότι μπορούσαν) και τώρα ψάχνει σε ολόκληρο το σύμπαν, πληροφορίες για το που έχουν χαθεί οι συμπολεμιστές του, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί πίσω στον χρόνο, σε ένα σύμπαν που υπήρξε πριν από το δικό μας. Ταυτόχρονα ο γερασμένος πλέον Sinestro, οι Sinestro Corps του οποίου έχουν αντικαταστήσει τους πράσινους αντιπάλους τους ως το σώμα διατήρησης της τάξης στο σύμπαν, αισθάνεται την επιστροφή της νέμεσης του και αποφασίζει να πράξει αναλόγως.

O Robert Venditti είναι από τους λίγους συγγραφείς που παρέμειναν στον αντίστοιχο τίτλο τους, στη μετά-REBIRTH εποχή. Θα ήμουν πιο ενθουσιασμένος από αυτή την απόφαση, αν είχα απολαύσει αρκετά το προηγούμενο μέρος του run του. Γενικότερα, οι τίτλοι των Green Lanterns, τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται σε ελαφρά πτώση (ακόμα και το run του Johns, στο τέλος, άρχισε να εμφανίζει αδυναμίες). Τα συνεχή crossovers και η αδυναμία των συγγραφέων να τα βγάλουν πέρα με το μεγάλο καστ του τίτλου, ήταν μερικά από τα πιο σημαντικά προβλήματα. Αυτή τη φορά, όμως, ο Venditti φαίνεται να αντιμετωπίζει διαφορετικά τη σειρά και να επικεντρώνεται στα άκρως απαραίτητα στοιχεία.

hal jordan page

Αν το REBIRTH one-shot του HAL JORDAN AND THE GREEN LANTERN CORPS ήταν το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση του νέου status quo, τότε το συγκεκριμένο τεύχος είναι το δεύτερο και μάλλον τελευταίο. Χωρίς να θέλω να κάνω spoilers, ουσιαστικά το τεύχος ετοιμάζει όσα πράγματα υπόσχεται ο τίτλος να μας δώσει τους ερχόμενους μήνες. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι υπόλοιποι Green Lanterns, δίνοντας χαρακτήρα team book στον τίτλο, οπότε το πρώτο αυτό τεύχος αφιερώνεται στους δύο αιώνιους αντιπάλους, τον Hal και τον Sinestro.

Στο σχέδιο, ο Rafa Sandoval μπορεί να μη σχεδιάζει τις υποβλητικές φιγούρες και τα επικά set pieces του Ethan Van Sciver, που ανέλαβε το REBIRTH one-shot, ωστόσο έχει διαφορετικές αρετές. Οι σκηνές δράσης είναι δυναμικές, τα splash pages και τα πιο εντυπωσιακά panels δεν απογοητεύουν καθόλου και αποτυπώνει αεικίνητο τον πρωταγωνιστή, το οποίο θα φανεί ακόμα περισσότερο στις διαστημικές σκηνές.

Με το HAL JORDAN AND THE GREEN LANTERN CORPS #1, o Venditti προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να δώσει μια ελαφρώς πιο old-school αίσθηση στη σειρά. Στην διάθεση του έχει τα κατάλληλα συστατικά. Έναν δυναμικό πρωταγωνιστή όπως τον Hal, ένα καστ γεμάτο από διαφορετικές προσωπικότητες, όπως τους γήινους Green Lanterns, έναν πρώτης τάξεως villain όπως τον Sinestro, το πλούσιο backstory που έχει αναπτυχθεί ανά τα χρόνια και δύο εξαιρετικούς σχεδιαστές, οι οποίοι θα κληθούν, πετυχημένα αν λάβουμε υπ’ όψη το one-shot και το #1, να αποδώσουν τις διαστημικές περιπέτειες των Lanterns.