Suicide Squad

“Don't forget: we're the bad guys”

Όταν πήγαινα γυμνάσιο, ένας φίλος μου είχε προτείνει να δω ένα θρίλερ, το οποίο είχε περιγράψει ως πολύ τρομακτικό. Το νοίκιασα και όταν κάθισα να το δω, περίμενα από την πρώτη στιγμή να νιώσω πραγματικό τρόμο, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ. Αντίστοιχη εμπειρία ήταν και η ταινία SUICIDE SQUAD, την οποία είδα, αφού είχαν δημοσιευτεί οι πρώτες κριτικές, που στην πλειοψηφία τους ήταν αρνητικές. Περίμενα και εγώ να εντοπίσω τα μύρια κακά που απέδιδαν στην ταινία, αλλά εις μάτην. Το SUICIDE SQUAD ήταν, τελικά, μια ευχάριστη εμπειρία! Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, ας μπούμε στο ψητό.

Η ταινία τοποθετείται χρονικά μετά τα γεγονότα του BATMAN V SUPERMAN, για το οποίο μας μίλησε ο Πάνος Παπαγεωργίου, με τον πλανήτη να βρίσκεται σε αμηχανία, μετά την εμφάνιση και την απώλεια του Superman, και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ να είναι ανήσυχοι με το ενδεχόμενο ο επόμενος Superman να μην είναι τόσο φιλικός. Τη λύση έρχεται να φέρει η Amanda Waller, η οποία ζητά έγκριση για τη δημιουργία της Task Force X, μιας μυστικής ομάδας, αποτελούμενης από τους καταδικασμένους εγκληματίες, Deadshot, Harley Quinn, El Diablo, Enchantress, Killer Croc, Captain Boomerang και Slipknot. Η ομάδα συμπληρώνεται από τους Rick Flag και Katana, που δουλεύουν για την Waller. Σκοπός της Task Force X είναι η ολοκλήρωση  αποστολών που ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τα μέλη της ομάδας, εξ ου και το προσωνύμιο “Suicide Squad”.

Όμως, όταν προσπαθείς να  ελέγξεις τόσο επικίνδυνα άτομα, παίζεις με τη φωτιά και μπορεί να καείς. Και όντως έτσι γίνεται με ένα μέλος της Task Force X. Και κάπως έτσι, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας παίρνουν εντολή να αναλάβουν δράση. Δεν λέω περισσότερα για την πλοκή, μη σποϊλάρω τίποτα (καλό είναι αυτά να μην γίνονται). Το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι έχουμε και δύο cameos. Το πρώτο είναι του Batman, αλλά αυτό δεν είναι spoiler, καθώς υπάρχει και στο trailer. Αλλά εμφανίζεται και δεύτερος Justice Leaguer, πέρα από τον Batman, το cameo του οποίου είναι συμπαθητικό και μας δίνει την ευκαιρία να δούμε το χαρακτήρα πριν την εμφάνισή του στο επερχόμενο Justice League.

Το βασικό πλεονέκτημα της ταινίας είναι η προσέγγιση των χαρακτήρων, τόσο μέσω του σεναρίου, όσο και της σκηνοθεσίας, και αυτό καταφέρνει να λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, και λόγω του ικανού cast. Επίσης, μου άρεσε ότι το κάθε μέλος της ομάδας είχε έστω και μια μικρή στιγμή που δικαιολογούσε την παρουσία του και έδειχνε τι είχε να προσφέρει, χωρίς όμως κάποιος να παρουσιάζεται ως ο ακρογωνιαίος λίθος της επιχείρησης. Αυτό ανταποκρίνεται στο concept της Suicide Squad από τα comics – όλα τα μέλη έχουν ιδιαίτερες ικανότητες, όμως όλοι είναι εξίσου αναλώσιμοι. Επιπλέον, βρήκα θετικό ότι αρκετά στοιχεία της ταινίας αντλούνται από τα comics, καθώς η πλοκή παίρνει στοιχεία από το arc “The Nightshade Odyssey”, και μια σκηνή με τον Captain Boomerang είναι βγαλμένη σχεδόν αναλλοίωτη μέσα από τεύχος SUICIDE SQUAD. Στα θετικά, θα προσμετρήσω και το ότι η ταινία δικαιολογεί το τίτλο της, καθώς στο τέλος δεν γυρίζουν όλοι σπίτι τους, if you know what I mean!

14

Συνολικά, όλες οι ερμηνείες είναι ικανοποιητικές, χωρίς αξιομνημόνευτες παραφωνίες, με ορισμένες να είναι ιδιαίτερα καλές. Ο Will Smith, στο ρόλο του Deadshot, είναι ο γνωστός Will Smith, σοβαρός εκεί που πρέπει, συχνά με ήπιο και σκοτεινό χιούμορ. Η Margot Robbie παίρνει εύσημα για την ικανοποιητική πρώτη live action εμφάνιση της Harley Quinn, καθώς πρόκειται για αρκετά δύσκολο ρόλο, που εύκολα θα μπορούσε να πάει στραβά. Η Viola Davis είναι εκπληκτική ως Amanda Waller, σαν να έχει ζωντανέψει ο χαρακτήρας από τα comics. Η Waller της Davis είναι σκληροτράχηλη, αδίστακτη και σε πείθει ότι πραγματικά είναι χειρότερη από τα μέλη της Task Force X και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από αυτά.

Ο Joker του Jared Leto, σε σχέση με τους Joker των Nicholson και Ledger, φαίνεται σαν τον φτωχό συγγενή. Αυτό θεωρώ ότι οφείλεται περισσότερο στο ότι δεν έχει τον μεγάλο χρόνο εμφάνισης που προμήνυαν τα trailer, και όχι στη δουλειά του Leto, αφού υπάρχουν στιγμές στην ταινία, που, πραγματικά, o Joker σου προκαλεί ταραχή. Θα έχει ενδιαφέρον να τον ξαναδούμε στο μέλλον, με μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Επίσης, μου άρεσε πολύ ο El Diablo του Jay Hernandez. Ήταν ο πιο συμπαθής από τα “δευτερεύοντα” μέλη της ομάδας, με το πιο ενδιαφέρον character arc από όλους. Ο Ben Affleck ως Batman/Bruce Wayne ήταν μια ευχάριστη έκπληξη! Σαφώς βελτιωμένος μακριά από τον Zack Snyder, ο Batman, παρότι εμφανίστηκε για λίγο, μου άρεσε πολύ! Βαρύ αυτό που θα πω, αλλά μου θύμισε λίγο τον Batman του animated series.

Οι ερμηνείες των Kinnaman, Courtney, Akinnuoye-Agbaje, Delevingne, Fukuhara, και Beach, ως Flag, Captain Boomerang, Killer Croc, the Enchantress, Katana και Slipknot, ήταν ικανοποιητικές. Όσον αφορά τους χαρακτήρες των Barinholtz και Eastwood, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμφανίζονται στα credits μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές, αφού οι ρόλοι τους είναι πολύ μικροί.

suicide_squad_2_1

Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω στη σκηνή στο bar, λίγο πριν την τελική σύγκρουση. Πολύ καλά σκηνοθετημένη, και στη διάρκειά της έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα αρκετούς από τους χαρακτήρες, καθώς μας παρουσιάζονται λεπτομέρειες της προσωπικότητάς τους, με λεπτό και καλοδουλεμένο τρόπο.

Αν κάποιος έχει δει τα trailer και τα clip της ταινίας, θα προσέξει πως αρκετές σκηνές δεν συμπεριλαμβάνονται στην τελική έκδοση που προβάλλεται στους κινηματογράφους. Ελπίζω να κυκλοφορήσει στο μέλλον και κάποια έκδοση που να περιλαμβάνει και αυτές τις σκηνές.

Για να μην παρεξηγούμαι, το SUICIDE SQUAD δεν είναι τέλειο, αφού έχει τα προβλήματά του. Σε κάποια σημεία, περίπου στη μέση της ταινίας, η μετάβαση από σκηνή σε σκηνή είναι κακή, σαν να ξέχασαν να βάλουν κάποια πλάνα, αλλά αυτό αφορά μικρό μέρος της ταινίας. Επίσης, ο κεντρικός “κακός” είναι κάπως κοινότυπος, χωρίς καλά ανεπτυγμένο υπόβαθρο, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές superhero movies, κάτι που ισχύει και για το αρκετά προβλέψιμο τέλος. Άλλο ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να προσάψει κάνεις, είναι ο μεγάλος αριθμός χαρακτήρων που εισάγει η ταινία, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται όλοι ισότιμα. Και ένα καθαρά προσωπικό μου “παράπονο”: Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί το visor-σήμα κατατεθέν του Deadshot, το είχαν στο αριστερό μάτι και όχι στο δεξί, όπως είναι πάντα στα comics;

group

Εν κατακλείδι, το SUICIDE SQUAD είναι ένα αξιοπρεπές superhero blockbuster, που κρατά την προσοχή του κοινού. Έχει τα προβλήματά του, αλλά αυτά υπερκαλύπτονται από τα πλεονεκτήματα της ταινίας. Είναι μια θετική προσθήκη στο κινηματογραφικό σύμπαν της DC, κάτι που ήταν αναγκαίο μετά τα επιεικώς μέτρια MAN OF STEEL και BATMAN V SUPERMAN.

Όποιος δεν πάει με την προσδοκία να δει Kieslowski ή Kurosawa, θα περάσει ένα ευχάριστο δίωρο. Προσωπικά, μου άρεσε πολύ και ευελπιστώ να υπάρξει sequel. Θα φροντίσω να το ξαναδώ όταν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 25 Αυγούστου και προτείνω να κάνετε και εσείς το ίδιο!