Previews Picks

August 2016

Tι κάνεις όταν η θερμοκρασία βρίσκεται στα ύψη και ο κατάλογος του PREVIEWS χρησιμεύει περισσότερο για να κάνεις αέρα, παρά να επιλέξεις νέα comics; Βασίζεσαι σε δύο έμπειρους συντάκτες, σε δύο από τους παλιότερους πυλώνες του Comicdom, για να παρουσιάσουν τις επιλογές τους από το PREVIEWS του Αυγούστου! Οι Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και Αριστείδης Κώτσης όχι μόνο ανέλαβαν να εκπληρώσουν το καθήκον τους, αλλά και να ανακαλύψουν κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες μελλοντικές κυκλοφορίες, εν μέσω του καλοκαιριού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βασιστείτε πάνω τους!

Blue Pages

Με αυτό το PREVIEWS, δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω! Έτσι χρειάστηκε να αφήσω κάποια ενδιαφέροντα πράγματα εκτός, ανάμεσά τους, και τις δουλειές δύο ελλήνων δημιουργών (Ηλίας Κυριαζής – DIRK GENTLY: THE SALMON OF DOUBT #1 + DIRKY GENTLY’S BIG HOLISTIC GRAPHIC NOVEL, σελ. 169, και Γιώργος Καμπάδαης – THE DOUBLE LIFE OF MIRANDA TURNER Vol. 1: IF YOU HAVE GHOSTS TP, σελ. 236).

Πάμε, όμως, να δούμε αναλυτικά τις τελικές επιλογές του μήνα…

Bait HC

$4.99 page 46 Dark Horse Comics

Τον Chuck Palahniuk τον ξέρετε ως συγγραφέα του FIGHT CLUB. Αυτή τη φορά, παρουσιάζει ένα πολύ ιδιαίτερο project, ένα coloring book για ενήλικες, το οποίο περιλαμβάνει οκτώ εξαιρετικά περίεργες ιστορίες σε ασπρόμαυρα σχέδια των Joëlle Jones, Lee Bermejo, και Duncan Fegredo, μεταξύ άλλων.

Blade of the Immortal Omnibus Vol. 1

$19.99 page 74 Dark Horse Comics

Αν το μνημειώδες έργο του Hiroaki Samura λείπει από τη συλλογή σας, αυτή είναι η ευκαιρία σας να αποκτήσετε τα τρία πρώτα volumes, αγοράζοντας αυτό το οικονομικότατο omnibus των 576 σελίδων.

You have been warned!

Teen Titans #1

$2.99 page 84 DC Comics

H DC μας προσκαλεί να ξεχάσουμε το άστοχο run του New 52, υποσχόμενη επιστροφή στις παλιές, καλές μέρες μιας διαχρονικά αγαπημένης ομάδας.

Αυτή τη φορά, η παρέα δημιουργείται με πρωτοβουλία του υιού Wayne, Damian, τον οποίο πλαισιώνουν οι συνήθεις ύποπτοι, Raven, Starfire και Beast Boy, με την προσθήκη του νέου Kid Flash.

Midnighter And Apollo #1

$3.99 page 117 DC Comics

Το New 52 απέτυχε να ενσωματώσει τους δύο χαρακτήρες στο DC Universe, και το REBIRTH είναι η ευκαιρία των “partners in life – partners in fight” να αποδείξουν ότι είναι κάτι περισσότερο από gay “doppelgängers” του Superman και του Batman.

Θα δείξει…

Wonder Woman 75th Anniversary Special #1

$7.99 page 119 DC Comics

Με αφορμή τον εορτασμό των 75 χρόνων από τη δημιουργία της σημαντικότερης υπερηρωίδας ever, δημιουργοί που έχουν δουλέψει στον τίτλο, αλλά και άλλοι, παρουσιάζουν ένα 80σέλιδο special τεύχος, που καλά θα κάνει να σταθεί στο ύψος της επετείου.

Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Rafael Albuquerque, Brian Azzarello, Cliff Chiang, Renae De Liz, Brenden Fletcher, Adam Hughes, Karl Kerschl, και Gail Simone. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Jim Lee.

The Multiversity TP

$29.99 page 137 DC Comics

Πάμε να γνωρίσουμε τη Vampire League της Earth-43, τους Justice Riders της Earth-18, τον Superdemon, τον Doc Fate, τους super-sons των Superman και Batman, και μεταξύ πολλών άλλων, τον σημαντικότερο υπερήρωα της Earth-Prime: Εσένα!?!?!

Προϊόν των περίεργων εγκεφαλικών συνάψεων του ανθρώπου που λέγεται Grant Morrison, αυτό το paperback περιλαμβάνει τα εννέα τεύχη της ομώνυμης σειράς, plus το guidebook. 480 σελίδες για 30 δολάρια, είναι μάλλον καλό deal, μην το περιμένεις, όμως, πριν τον Νοέμβριο.

The Lost Boys #1

$3.99 page 141 DC Comics (Vertigo)

Με το STRANGER THINGS να έχει επαναφέρει τα 80s στη μόδα, αυτό το sequel της αγαπημένης cult ταινίας, μας ταξιδεύει ξανά στην Santa Carla της California, όπου μία νέα ομάδα βρικολάκων διεκδικεί την πόλη, δίνοντας αφορμή στους καλούς της υπόθεσης να ενώσουν ξανά τις δυνάμεις τους.

Ας αρχίσουν, λοιπόν, τα στραγγίσματα και τα παλουκώματα, όπως τα ξέραμε στην προ-TWILIGHT εποχή.

Thought Bubble Anthology: 10 Years of Comics TP

$9.99 page 241 Image Comics

Με αφορμή τα 10α γενέθλια του φεστιβάλ Thought Bubble, που λαμβάνει χώρα στο Leeds της βόρειας Αγγλίας, αυτή η συλλογή παρουσιάζει σύντομες ιστορίες και artwork από τους Charlie Adlard, Gabriel Bá, Kate Beaton, Jordie Bellaire, Jeffery Brown, Mark Buckingham, Cliff Chiang, Becky Cloonan, Warren Ellis, Duncan Fegredo, Tony Harris, Barry Kitson, Rick Remender, και Tim Sale, μεταξύ άλλων.

Όλα τα έσοδα θα δοθούν στο Barnardo’s, έναν από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η digital εκδοχή του κοστίζει μόνο $7.99 για 136 σελίδες.

Champions #1

$3.99 page M2 Marvel Comics

Αν τα πιτσιρίκια της τελευταίας ομάδας των Avengers, έμοιαζαν παράταιρα στην ιστορική ομάδα, αυτό συνέβαινε γιατί… ήταν!

Η Ms. Marvel, ο Nova και ο Spider-Man, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Cyclops, τη Viv Vision και τον Totally Awesome Hulk, στο πιο φρέσκο teen book της εκδοτικής.

Clone Conspiracy #1 (of 5)

$3.99 page M8 Marvel Comics

The Jackal is back, κι εγώ δεν έχω την παραμικρή ιδέα γιατί προτείνω το συγκεκριμένο limited series, αφού έχω πάψει εδώ και χρόνια να ενδιαφέρομαι για τον χαρακτήρα, πιστεύοντας ότι μάλλον δεν υπάρχουν πλέον άλλες καλές ιστορίες να γραφτούν πάνω του.

Αψυχολόγητη επιλογή, ή μήπως υπάρχουν ακόμη καλές ιστορίες;

Jessica Jones #1

$3.99 page M42 Marvel Comics

Ο Brian Michael Bendis αγαπάει τη δημιουργία του, και σιγά μην άφηνε κανέναν άλλον να γράψει την – μετά από μια δεκαετία – επιστροφή της.

Η Alias Investigations ανοίγει πάλι, ενώ μυστικά από το παρελθόν (ελπίζω αυτό να είναι πιο πρωτότυπο απ’ ό,τι ακούγεται) έρχονται να στοιχειώσουν την ηρωίδα, σε ένα πολύ διαφορετικό Marvel Universe, από αυτό που είχε αφήσει.

Death Of X #1&2

$3.99 page M84 Marvel Comics

Επιτέλους, θα αποκαλυφθεί τι συνέβη ανάμεσα στους mutants και τους Inhumans, αυτούς τους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν, ελπίζοντας ότι θα μάθουμε και το τι ακριβώς έχει συμβεί σε χαρακτήρες που μοιάζουν να έχουν εξαφανιστεί από το σημερινό Marvel Universe…

Alpha Flight by John Byrne Omnibus

$80.00 page M116 Marvel Comics

Όλη η χρυσή εποχή (and more) της Alpha Flight, σε ένα hardcover που δεν πρέπει να λείπει από καμιά υπερηρωική συλλογή. Μοναδικό μειονέκτημα ότι θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.

Κατά τα άλλα, έχουμε 1248 σελίδες, all-star creative teams (John Byrne, Chris Claremont, Roger Stern, Tom DeFalco, Bill Mantlo, John Cassaday, Louise Simonson, Mike Mignola, Paul Smith, και Paul Neary, μεταξύ άλλων), αλλά και ένα all-star cast (Guardian, Shaman, Snowbird, Sasquatch, Aurora, Northstar, Puck και Marrina) που πρωταγωνίστησε στις – κοινώς αποδεκτά – καλύτερες ιστορίες της καναδικής ομάδας.

Captain Marvel by Jim Starlin Complete Collection SC

$27.99 page 155 Marvel Comics

Ισχύει ότι οι παλιοί αναγνώστες το έχετε αγοράσει ήδη, και όσοι από τους καινούριους αναγνώστες ήταν να ενδιαφερθείτε, το έχετε ήδη κάνει; Ισχύει ότι εσείς οι καινούριοι αναγνώστες βρίσκετε τα σενάρια και τα σχέδια εκείνης της εποχής ξεπερασμένα και βαρετά;

Επιβεβαιώστε τη θεωρία μου ότι οι παραπάνω υποθέσεις δεν ισχύουν, και δώστε μια ευκαιρία σε αυτό το αριστουργηματικό διαστημικό έπος.

Green Pages

Όσο κλισέ και να ακούγεται το “ενώ όλοι βρίσκονται σε κάποιες παραλίες, οι συντάκτες του Comicdom, με αυτοθυσία, ξεφυλλίζουν το PREVIEWS και σας ενημερώνουν για τις επιλογές τους”, δεν παύει να κρύβει αλήθειες. Εντάξει το “αυτοθυσία” είναι σαφώς υπερβολή, αλλά το να τις πούμε ελαφρώς μαζοχιστικές τάσεις δεν ακούγεται και πολύ κομψό.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από αρκετό ιδρώτα και με μεγάλες δυσκολίες, κατέληξα σε έντεκα επιλογές, από τις πράσινες σελίδες ενός PREVIEWS που είχε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.

Shipwreck #1

$3.99 page 260 PublisherAfterShock Comics

Η Aftershock, παρά κάποιες φιλότιμες προσπάθειες και τη συγκέντρωση ορισμένων δημοφιλών δημιουργών, δεν έχει προξενήσει τρομερά θετικές αντιδράσεις. Πιο επιτυχημένη της σειρά πρέπει να είναι μάλλον το BLACK EYED KIDS, ενώ καλά λόγια διαβάσαμε και για το DREAMING EAGLES.

O Warren Ellis έρχεται και αυτός στην συγκεκριμένη εκδοτική. Οι ικανότητες του είναι δεδομένες, όπως και το ότι τα comics του είναι hit or miss. Θα καταφέρει ο νέος αυτός τίλος να δώσει μια νέα πνοή στην εκδοτική; Το ένστικτό μου λέει ότι μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Cowboys And Insects

$4.99 page 268 PublisherAlternative Comics

Και τους δύο δημιουργούς, τους γνώρισα μέσα από το 2000 AD, την εποχή που η βρετανική ανθολογία ήταν πολύ πεσμένη. Τόσο ο David Hine όσο και ο Shaky Kane, έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη προς το παράξενο και το απρόσμενο και τη δείχνουν έντονα στα comics τους.

Το BULLETPROOF COFFIN, στην Image, πήγε αρκετά καλά και τώρα δοκιμάζουν μια πιο συμμαζεμένη κυκλοφορία, από την μόνιμα δραστήρια και πολύ παραγωγική Alternative Comics. Μου φαίνεται ιδανική ευκαιρία για να δοκιμάσει κανείς να επισκεφτεί τον παράξενο κόσμο των δύο δημιουργών.

Και στην περίπτωση που δεν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο, ρίξτε μια ματιά στα υπόλοιπα solicitations της Alternative (όπως π.χ. στην επανέκδοση του πρώτου τεύχους του REICH).

Archie Meets Ramones #1

$4.99 page 284 PublisherArchie Comics

Είναι one-shot και για αυτό μπαίνω στον πειρασμό. H παρέα του Archie είναι μάλλον το πιο επιτυχημένο χάρτινο συγκρότημα και εδώ θα συναντήσουν τους κολοσσούς του punk. Καιρός ήταν να επισκεφτεί τα 70s η παρέα του Riverdale. O Archie, η Betty η Veronica και η υπόλοιπη παρέα, στο δικό μου κεφάλι τουλάχιστον, προσπέρασαν τα 70s και τα 80s, οπότε εδώ έχουν την ευκαιρία να ξανακερδίσουν τον χαμένο χρόνο.

Αρχικά, σκέφτηκα να συνοδέψω το pick με ένα βιντεάκι από Archie (το “Sugar Sugar” θα διάλεγα), μετά είπα να επιλέξω κάτι από Ramones (το “Sheena Is A Punk Rocker” θα διάλεγα), αλλά τελικά κατέληξα σε αυτό εδώ, στο οποίο μπάσο παίζει η σχεδιαστής του comic, Gisèle Lagacé, και την οποία θα συναντήσουμε και παρακάτω.

We All Wish For Deadly Force

$10.00 page 296 PublishersBig Planet Comics, Retrofit Comics

Η Big Planet συνεχίζει με συνέπεια τις ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες. Ό,τι έχω διαβάσει, έχει πάντα κάποιο ενδιαφέρον, αν και μέχρι στιγμής δεν έχω συναντήσει και κάποιο αριστούργημα.

Η Leela Corman (σύζυγος του cartoonist Tom Hart ) συγκεντρώνει εδώ κάποιες από τις σύντομες ιστορίες της. Προβληματίζομαι για το αν θα το συμπεριλάβω στις παραγγελίες μου. Ομολογώ πως τα δείγματα που έχω δει, φαίνονται πολύ όμορφα, αλλά φοβάμαι πως το περιεχόμενο μπορεί και να είναι, κάποιες φορές, λίγο πιο σκοτεινό/δυσάρεστο από όσο μπορώ να διαχειριστώ αυτή την εποχή.

Εγώ μπορεί να το προσπερνάω γιατί είμαι σε ευαίσθητη ηλικία, αλλά εσείς μπορείτε να του ρίξετε μια ματιά.

Caliber Presents Vol. 1

$9.99 page 323 PublisherCaliber Entertainment

Η Caliber comics είναι μια εταιρία που έδρασε κυρίως στα 90s. Αν και η γνωστότερη ανθολογία της είναι μάλλον το NEGATIVE BURN (το οποίο, με τη σειρά του, είχε επιστρέψει, πριν από 10 περίπου χρόνια, από την Image), η Caliber επιλέγει να επιστρέψει με την αναβίωση της πρώτης της ανθολογίας, με τίτλο CALIBER PRESENTS.

Αυτή τη φορά, η ανθολογία είναι πιο χορταστική, με πάνω από 100 σελίδες και με όλα όσα θα περίμενε κανείς από αυτή: Short Stories, previews από επερχόμενες κυκλοφορίες, sketchbooks και classic reprints.

Ενδιαφέρον μοιάζει, για τα 10$ που κοστίζει.

Betty Boop #1

$3.99 page 338 PublisherDynamite Entertainment

Αυτό το μήνα, από τις κυκλοφορίες της Dynamite, ξεχωρίζω το νέο comic με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη ηρωίδα που δημιούργησε ο Max Fleischer, την Betty Boop. Βέβαια, τo σημαντικό για μένα, είναι πως το comic το γράφει ο Roger Langridge, οπότε και αναμένεται να είναι τουλάχιστον ευχάριστο.

Το ενδιαφέρον είναι πως το artwork έχει αναλάβει η Gisèle Lagacé, η οποία κάνει και το ARCHIE MEETS RAMONES One-Shot, που συναντήσαμε παραπάνω. Ξέρετε ήδη για την καριέρα της ως μπασίστρια, οπότε εδώ μπορώ να αναφέρω πως σχεδιάζει πολλά σχετικά επιτυχημένα webcomics (όπως το “ενήλικο” MENAGE A 3).

World Without End: The Complete Collection

$19.95 page 362 PublisherDover Publications

Το έχω ξαναπεί, αλλά δεν βλάπτει να το πω και μια ακόμη φορά. Αν κάποιος θέλει να αποκτήσει ένα καλό και οικονομικό comic, μπορεί να κάνει το εξής: Να δει τα solicitations της Dover για τους προσεχείς μήνες και να αναζητήσει τα comics αυτά, όχι στη νέα έκδοση της Dover (που πιθανότατα θα είναι σε μια αρκετά καλή τιμή), αλλά στην αρχική τους έκδοση.

Το WORLD WITHOUT END είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, όπου έχουμε δυο εξαιρετικούς δημιουργούς (τον Jamie Delano και τον John Higgins), σε ένα comic που πρωτοκυκλοφόρησε από την DC, πριν 25 χρόνια. Τα 20 δολάρια δεν φαίνονται πολλά για ένα hardcover 200 και κάτι σελίδων, αλλά να έχετε υπόψη πως για να αποκτήσει κάποιος τα αυθεντικά τεύχη, δεν χρειάζεται να δώσει ούτε τα μισά…

Tetris: The Games People Play

$19.99 page 370 PublisherFirst Second

Με την άφιξη του Pokemon Go, έχω κάτσει αρκετές φορές να σκεφτώ την ιστορία και την εξέλιξη των computer games, και τo Τetris αποτελεί ένα ορόσημο στην εξέλιξη αυτών των παιχνιδιών. Είναι εντυπωσιακό πως, δεκάδες χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, είναι ακόμα relevant και γνωστό.

Ο σταθερά καλός Box Brown αναμένεται να ρίξει μια πολύ ενδιαφέρουσα ματιά, στο απλό και απόλυτα εθιστικό παιχνίδι. Μάλιστα, το πολύ ιδιαίτερο artwork του Brown πιστεύω πως ταιριάζει κουτί στον abstract χαρακτήρα του παιχνιδιού.

Neo Parasyte F

$13.99 page 398 PublisherKodansha Comics

Κάθε φορά που αναλαμβάνω να γράψω PREVIEWS PICKS, προσπαθώ να μην αμελώ τα manga. Αυτό το μήνα, έχουμε αρκετές ενδιαφέρουσες manga επιλογές, όπως το A DISTANT NEIGHBORHOOD COMPLETE, που συγκεντρώνει το manga του Jiro Taniguchi και το ATTACK ON TITAN ANTHOLOGY (που, OK, δεν είναι ακριβώς manga, αφου συμμετέχουν κυρίως Αμερικάνοι δημιουργοί).

Αυτό που με κέρδισε, όμως, είναι αυτό εδώ το tribute στο θρυλικό PARASYTE, από ένα κάρο shojo δημιουργούς. Shojo horror manga? Είμαι μέσα!

Charles Burnes Last Look

$29.95 page 417 PublisherPantheon Books

Κάθε φορά που κυκλοφορούσε ένα από τα τρία μέρη της ιστορίας, X’ED OUT, THE HIVE και SUGAR SKULL, από τον τεράστιο Charles Burns (BLACK HOLE), έμενα μάλλον απογοητευμένος. Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες και το comic τελείωνε πολύ γρήγορα, ή τιμή του ήταν ακριβή και γενικά δεν ευχαριστιόμουν πολύ αυτό που διάβαζα.

Όταν, όμως, προσπάθησα να το διαβάσω όλο μαζί, το πιο πρόσφατο πόνημα του Charles Burns έπαιρνε νέα διάσταση και αποκτούσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αν σκεφτεί κανείς ότι η τιμή για τη συγκεντρωμένη έκδοση είναι πολύ πιο λογική από αυτή που είχαν, αθροιστικά, τα τρία μέρη, δεν διστάζω καθόλου να σας προτείνω να το αποκτήσετε.

Tales From The Crypt #1

$3.99 page 419 PublisherPapercutz

Δεν είχα μάθει για την κυκλοφορία του νέου TALES FROM THE CRYPT, και για αυτό μου έκανε εντύπωση όταν είδα το solicitation. H Papercutz είχε ξανακάνει, πριν κάποια χρόνια, μια βραχύβια απόπειρα για την αναβίωση του, που δεν είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Φαίνεται (αυτό είδα με ένα googlaρισμα) πως ετοιμάζεται νέα τηλεοπτική σειρά, οπότε και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το όποιο hype δημιουργηθεί, κάτι που είναι λογικό και αναμενόμενο. Πάντως, παρά την παρουσία του Gerry Conway στα credits του πρώτου τεύχους, δεν περιμένω και πάρα πολλά.