Marvel Universe Ultimate Spider-Man Vs. The Sinister Six #1

Ο Spidey θα ντρεπόταν για αυτόν τον τίτλο

Μπορεί η Marvel να έχει ξεπέσει, τον τελευταίο καιρό, στον τομέα των comics, αλλά τουλάχιστον τα πηγαίνει πολύ καλά στα υπόλοιπα media. Στον χώρο του κινηματογράφου, είναι προφανές πως είναι κυρίαρχος με το Marvel Cinematic Universe, ενώ αρκετά καλά τα πηγαίνει και στη μικρή οθόνη, με σειρές όπως το DAREDEVIL. Η ψυχαγωγία του εφήβου και ενήλικα comic book geek στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη είναι καλύτερη από ποτέ. Αλλά υπάρχουν και οι μικρότεροι fans που διψούν για superhero awesomeness.

Για τα πιτσιρίκια, λοιπόν, υπάρχουν τα cartoons με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους ήρωες, και ένας από αυτούς, φυσικά, είναι ο Spider-Man. Υπήρξαν πολλές animated σειρές με πρωταγωνιστή τον πολυαγαπημένο web-slinger και κάποιες ήταν καλές, μέχρι που η Marvel εξαγοράστηκε από τον πανσυμπάντιο ηγέτη της παιδικής ψυχαγωγίας, την Disney. Όταν πρωτοάκουσα πως ο Spidey θα έπαιρνε νέα δική του σειρά στο Disney XD, ενθουσιάστηκα (κυρίως επειδή ήμουν 12) και ανυπομονούσα. Η σειρά, όμως, είναι ότι πιο παιδιάστικο υπάρχει. Είναι απλά ένα τυπικό “παιδικό”, που βλέπει το πιτσιρίκι τα μεσημέρια μαζί με το φαΐ.

Τώρα βγαίνει και η τέταρτη σεζόν της σειράς που ονομάστηκε ULTIMATE SPIDER-MAN VS. THE SINISTER SIX. Τελείως αδιάφορο νέο, μέχρι που έμαθα ότι θα υπάρξει και σειρά comic. Σκέφτηκα, λοιπόν, πως, για λόγους νοσταλγίας, θα ήταν καλό να το τσεκάρω, μια και μικρότερος υπήρξα fan της σειράς για τα πρώτα 10 επεισόδια. Δύο λέξεις περιγράφουν την επιλογή μου αυτή: ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ!

Στο πρώτο τεύχος, ο Spider-Man, ο Agent Venom και ο Iron Spider συλλαμβάνουν τον Doctor Octopus (το γιατί δεν μας το λέει) και τον πηγαίνουν στο Tricarrier της S.H.I.E.L.D. Όμως, ο Octopus είχε σχεδιάσει τη σύλληψή του από την αρχή (κανείς δεν το περίμενε αυτό) και αποκαλύπτει πως είναι μέλος της Hydra τώρα. Οπότε, ο Spidey, o Iron Spider, o Agent Venom και ο Nick Fury πρέπει να τους αποτρέψουν από το να καταστρέψουν την S.H.I.E.L.D.

RCO015_146967616sss9-min

Ας αρχίσουμε από τα θετικά, ή έστω τα όχι τόσο σκατά. Το design των χαρακτήρων είναι ωραίο και πιστό στο source material. Κάποιες ατάκες είναι πετυχημένες και, γενικώς, το χιούμορ μερικές φορές προσφέρει στον αναγνώστη ένα μικρό χαμόγελο. Ειλικρινά, μέχρι και τώρα που γράφω, προσπαθώ να σκεφτώ κάτι ακόμα θετικό να πω για το τεύχος, αλλά δεν υπάρχει κάτι.

Τώρα έχουμε δουλειά! Ήρθε η ώρα για να μιλήσουμε για τα άσχημα του τεύχους, δηλαδή όλα τα υπόλοιπα. Πρώτον, η πλοκή είναι η πιό τεμπέλικη, κλισέ και παιδαριώδης που μπορεί να σκεφτεί κανείς, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους διαλόγους, εκτός από μια-δυο ατάκες που είναι κάπως αστείες. Τα σκίτσα είναι σαν κομμένες σκηνές από το cartoon, η σκηνοθεσία είναι απαίσια, όπως και το στήσιμο της σελίδας, πηγαίνοντας τον αναγνώστη από το ένα μέρος στο άλλο πολύ γρήγορα, ενώ η δράση είναι μπερδεμένη και δεν μπορείς να καταλάβεις το τί συμβαίνει. Χαρακτήρες εμφανίζονται από το πουθενά με μηδέν εξήγηση, μόνο και μόνο για να φωνάξει το επτάχρονο παιδάκι “Ναιιιιιι, ο Nova!”, ή “ποιός είναι αυτός ο κόκκινος Spider-Man;” (Spoiler alert: είναι ο Scarlet Spider.) Το comic ακολουθεί τα γεγονότα της σειράς κατα γράμμα, οπότε έτσι κι αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης, αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει τη σειρά δωρεάν στην τηλεόρασή του. Οι χαρακτήρες είναι απλά στερεότυπα με ατάκες, και τίποτα περισσότερο. Ας παραπονεθώ παραπάνω για αυτούς λοιπόν!

Ας αρχίσουμε με τον πρωταγωνιστή, τον friendly neighborhood Spider-Man, ή σε αυτήν την περίπτωση τον πιό εκνευριστικό εξυπνάκια που έχει τυπωθεί σε χαρτί, καθώς το μόνο που κάνει είναι να πετάει εξυπνακίστικες ατάκες. Αυτό είναι σχεδόν προσβλητικό για τον Spidey και όσα αντιπροσωπεύει. Από την αρχή της σειράς τον έχουν κάνει ακόλουθο του Nick Fury και του έχουν πάρει την αυτονομία, με το μόνο που έχει να κάνει είναι να περιμένει τον Fury να του δώσει οδηγίες.

RCO011_14696761xfhdf69-min

Όσοι δεν έχουν ιδέα τί παίζει με τη σειρά, σίγουρα θα αναρωτιούνται: “Iron Spider δεν είναι απλά μία στολή του Spider-Man;” Λοιπόν, στο σύμπαν της σειράς, η στολή Iron Spider, ενώ αρχικά άνηκε στον Peter, τελικά κατέληξε στα χέρια του Amadeus Cho, επειδή “είναι το πιό κατάλληλο άτομο για να φορέσει τη στολή αυτή”. Άρα, ο Amadeus Cho υιοθετεί την ταυτότητα Iron Spider. Στην αρχή, αυτή η αλλαγή μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, μέχρι που τον είδα εδώ. Θέλουν τόσο πολύ να πείσουν το κοινό πως είναι έξυπνος, που κάνουν τον Amadeus να φτιάξει τεχνητή spider-sense, βασισμένη σε αυτήν του Agent Venom, μέσα σε λίγα λεπτά. Επίσης, σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε ακόμα ότι είναι πολύ έξυπνος, το τεύχος σας το θυμίζει συνεχώς, με το να αναφέρεται διαρκώς στην τεχνολογία του, χωρίς να πει κάτι άλλο (κυριολεκτικά).

Ο Agent Venom είναι μία από τις αγαπημένες μου εκδοχές του Venom στα comics. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Flash Thompson, ο bully του Peter Parker στο λύκειο, υπηρέτησε στον στρατό, όπου σε μια μάχη έχασε τα πόδια του. Όταν, όμως, το συμβιωτικό Venom ενώνεται μαζί του, εκείνος δρα ως μία στρατιωτική version του Venom με είδωλο τον Spidey. Σε εντίθεση με τον Flash Thompson των comics, εκείνος της σειράς είναι ακόμα το ηλίθιο λυκειόπαιδο και όχι ένας έμπειρος, καλόκαρδος στρατιώτης. Έχουν παρουσιάσει τον Flash τελείως χαζό, κάνοντάς τον να έχει στο μυαλό του το παγωτό, ενώ το Tricarrier καταστρέφεται από την Hydra.

RCO011_1erge469676169-min

Όσον αφορά τους “κακούς”, είναι οι πιό στερεοτυπικοί εχθροί που μπορεί να σκεφτεί κανείς. Η Hydra στα χειρότερά της, και το ίδιο ισχύει και για τον Doctor Octopus, ο οποίος είναι απλά ένα εργαλείο της Hydra και δεν εξηγείται καν το γιατί συνεργάζεται μαζί της. Το ότι είναι το πρώτο τεύχος δεν δικαιολογεί την έλλειψη εξηγήσεων, και ι αναγνώστης νιώθει τελείως χαμένος με όσα γίνονται, επειδή τα γεγονότα δεν συνδέονται κάπως μεταξύ τους.

Το τεύχος αυτό δεν έχει λόγο ύπαρξης και κανένα παιδί ή ενήλικας δεν πρόκειται να το διαβάσει. Το comic, όπως και η τηλεοπτική σειρά στην οποία βασίστηκε, δεν αξίζουν τον κόπο. Αν θέλετε να διαβάσετε απλές περιπέτειες ενός νεαρού Spidey, ρίξτε μια ματιά στο ULTIMATE SPIDER-MAN (προ Miles Morales) και στο SPIDEY. Αν θέλετε μια καλή animated σειρά με πρωταγωνιστή τον αραχνάκια, δείτε το SPECTACULAR SPIDER-MAN.

Ό,τι και αν κάνετε, αποφύγετε το ULTIMATE SPIDER-MAN VS. THE SINISTER SIX. Δεν αξίζει τα λεφτά και τον χρόνο σας.