Blue Beetle: Rebirth #1

Νέο δυναμικό ντουέτο ενώνει τις δυνάμεις του!

Σε αντίθεση με άλλες υπερηρωικές περσόνες, αυτή του Blue Beetle σίγουρα δεν έχει ανάγκη να ταυτιστεί με έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα. Από την πρώτη εμφάνιση του ήρωα, έχουν υπάρξει τρεις διαφορετικοί Blue Beetles, και ο τωρινός, ο Jaime Reyes, είναι και σχετικά πρόσφατος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρωτοεμφανίστηκε μόλις δέκα χρόνια πριν, το 2006, μετά τον τότε θάνατο του προηγούμενου Beetle, Τed Kord. Κι όσο και αν μου αρέσει ο Kord, νομίζω ότι ο Jaime, λόγω της σύντομης πορείας του στο κόσμο της DC, αλλά και λόγω κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, είναι ένας από τους πολλά υποσχόμενους χαρακτήρες με πολλά περιθώρια εξέλιξης.

Ο Jaime έγινε δημοφιλής κυρίως λόγω της εμφάνισης του στην τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων YOUNG JUSTICE και της ένταξής του στους Teen Titans. Δε νομίζω ότι είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς τι κάνει τον νεαρό τόσο ιδιαίτερο. Ο Jaime ανήκει στην κατηγορία των κανονικών ανθρώπων που απέκτησαν ξαφνικά δυνάμεις και δεν ξέρουν τι να κάνουν με αυτές, αλλά σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, δεν είναι ένας πανέξυπνος δισεκατομμυριούχος. Δεν έχει διάσημη οικογένεια σαν τον Superboy και δεν εκπαιδεύτηκε ποτέ στην αντιμετώπιση του εγκλήματος όπως ο Robin. Είναι ένα αγόρι από τη μεσαία τάξη, με καταγωγή από το Μεξικό, με οικογένεια και φίλους για τους οποίους νοιάζεται (και από τους οποίους δεν έχει πεθάνει κανείς!) και έχει τις ίδιες έγνοιες σχετικά με το σχολείο που έχουν εκατοντάδες έφηβοι σαν κι αυτόν.

Με άλλα λόγια, είναι ένας από τους πιο relatable ήρωες για όλους εμάς που δεν έχουμε δισεκατομμύρια στον τραπεζικό μας λογαριασμό και δεν ήρθαμε στην Γη από άλλο πλανήτη. Και το BLUE BEETLE: REBIRTH τονίζει ακριβώς αυτή την διάσταση του ήρωα, μέσα από σελίδες γεμάτες χιούμορ, δράση και με έντονο το ανθρώπινο στοιχείο.

blue beetle

Η αγαπημένη μου σκηνή σε όλο το τεύχος είναι η στιγμή στην οποία ο Ted Kord, ο οποίος φαίνεται να παίζει τον ρόλο του μέντορα για τον Jaime, αρχίζει να αραδιάζει ένα σωρό τεχνικούς και (ψευδό)επιστημονικούς όρους, από τους πολλούς που βρίσκουμε στα comics του είδους, μπερδεύοντας όλο και περισσότερο το νεαρό αγόρι που βρίσκεται εν μέσω μάχης. Στο comic κάνει και την εμφάνιση του ο Doctor Fate, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί κάτι το οποίο δε θα αποκαλύψω – αλλά φαίνεται να πρόκειται για ένα ακόμα retcon στην ιστορία του Blue Beetle, που τον γυρίζει σε προ INFINITY CRISIS εποχές.

Το πρώτο panel μου θυμίζει πολύ το αντίστοιχο του NIGHTWING: REBIRTH, το οποίο είναι στα θετικά, γιατί οι συγκεκριμένη απεικόνιση της δράσης και η παλέτα είναι πολύ ταιριαστή για τίτλους, οι οποίοι δίνουν έμφαση στην δράση, το κωμικό στοιχείο και τον εξανθρωπισμό των ηρώων. Η απεικόνιση των προσώπων πάντως είναι λίγο hit and miss, οπότε δε μπορώ να πω ότι με κέρδισε.

Όμως οι διάλογοι είναι πετυχημένοι και οι χαρακτήρες ενδιαφέροντες, δημιουργώντας μια πολύ δυνατή καινούργια αρχή για τον ήρωα και ένα πολλά υποσχόμενο comic για έναν πολλά υποσχόμενο χαρακτήρα. Μην το χάσετε!