All-Star Batman #1
Δεν είναι πολλοί οι δημιουργοί που μπορούν να πουν με σιγουριά τη σημερινή εποχή των συνεχών relaunches και reboots ότι έχουν επηρεάσει τόσο πολύ έναν χαρακτήρα, όσο ο Scott Snyder τον Batman. Εδώ και έξι χρόνια βρίσκεται συνεχώς στο τιμόνι του κεντρικού τίτλου και τώρα, με αφορμή το REBIRTH, άφησε τον ομώνυμο τίτλο για να εξερευνήσει άλλες πλευρές του χαρακτήρα και να παρουσιάσει διαφορετικές ιστορίες από ό,τι μας έχει συνηθίσει, σε έναν δικό του τίτλο, το ALL-STAR BATMAN.
Στο πρώτο arc συνεργάζεται με τον John Romita Jr., σχεδιαστή που έχει συνδυάσει το όνομα του με τη Marvel, αν και τα τελευταία χρόνια έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη DC. Η απειλή που αντιμετωπίζει ο Batman είναι ένας villain με τον οποίο δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα ο Snyder, o Two-Face. Ο Harvey προειδοποιεί τον Bruce ότι η Two-Face πλευρά του γίνεται όλο και πιο δυνατή και του δίνει οδηγίες να τον πάει σε έναν χώρο 500 μίλια μακριά από το Gotham για να θεραπευτεί. Ο Two-Face δε θα μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και ανακοίνωσε στους κατοίκους της πόλης και όχι μόνο ότι, σε περίπτωση που φτάσουν σε εκείνον τον χώρο, θα δημοσιεύσει τα σκοτεινά μυστικά όλων τους, καθώς ως εισαγγελέας είχε αναπτύξει μηχανισμούς για τον εντοπισμό εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Ο Snyder μας πετάει κατευθείαν στο κύριο κομμάτι της πλοκής, χωρίς να χάσει χρόνο και παρέχοντας μερικά flashabcks, τα οποία είναι αλλοπρόσαλλα παρουσιασμένα και πιο πολύ μπερδεύουν. Ο Batman της σειράς ακολουθεί το μοτίβο του REBIRTH και παρουσιάζεται πιο αισιόδοξος και φιλικός από ότι παλιότερα, ο Two-Face είναι πιο απειλητικός από ποτέ και όλα δείχνουν ότι προμηνύονται κάποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις και ανατροπές. Μέσα από αυτό το arc για τον Harvey, ο Snyder θέλει να εξερευνήσει τις διπλές πλευρές ακόμα και των πιο καλών ανθρώπων – αν μπορούν να οδηγηθούν στην παραβατικότητα και μέχρι πού θα φτάσουν για να προστατέψουν τον εαυτό τους. Και αυτό μας οδηγεί στο κύριο αρνητικό του τεύχους.
Γενικότερα, το στιλ γραψίματος του Snyder δε φημίζεται για την διακριτικότητά του (τουλάχιστον όσον αφορά τον Batman). Σχεδόν σε κάθε arc του θα υπάρξουν μονόλογοι που παρουσιάζουν το characterization του εκάστοτε villain (δε θα μου φαινόταν περίεργο αν τους συγκεκριμένους μονόλογους τους χρησιμοποιεί επίσης όταν παρουσιάζει τον τίτλο στους editors) ή που σου δίνουν μια καλή ιδέα για τα κύρια θέματα της ιστορίας. Και οι εξελίξεις του τεύχους αντικατοπτρίζουν υπερβολικά πολύ τα συγκεκριμένα θέματα.
Το art του Romita έχει αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι μια σχετικά αξιοπρεπής δουλειά του καλλιτέχνη, αλλά δε θα αλλάξει την γνώμη των επικριτών του. Όσοι δεν είναι λάτρεις των χοντροκομμένων φιγούρων του και του στιλ του εν γένει δε θα ικανοποιηθούν. Ωστόσο, λίγο η μεταφορά του σκηνικού από αστικά σε επαρχιακά περιβάλλοντα, λίγο η παρουσία του Batman και του cast του, λίγο ο φρενήρης ρυθμός του τεύχους και λίγο τα χρώματα του Dean White, βγάζουν μια αίσθηση που ταιριάζει με την προσέγγιση του Snyder.
Αναμφίβολα, ο Snyder μας έχει χαρίσει ιστορίες με τον Batman που θα μνημονεύονται για καιρό. Με βάση το πρώτο τεύχος, το ALL-STAR BATMAN, όσο εύκολα έχει τα φόντα να συμπεριληφθεί σε αυτές τις ιστορίες, άλλο τόσο εύκολα έχει τα φόντα να αποδειχθεί απογοήτευση. Και, ακόμα και αν απογοητεύσει το πρώτο arc, θα ακολουθήσουν και άλλα, με νέους καλλιτέχνες και άλλους κλασικούς villains.