Τα Golden, Silver Και Bronze Age Omnibus Της DC

Κι αποχαιρέτα την, τη μισθδοσία που χάνεις

Όσοι διαβάζατε τη στήλη COLLECTED EDITIONS, που διατηρούσα παλαιότερα στο Comicdom.gr, θα θυμάστε το μόνιμο παράπονό μου ότι, παρά την τεράστια εκδοτική της ιστορία, η DC υστερούσε σημαντικά στις επανεκδόσεις κλασικών ιστοριών. (Όσοι δεν διαβάζατε τη στήλη, απλά ντροπή…). Μπορεί να άργησε, αλλά επιτέλους ο κοιμώμενος γίγαντας ξύπνησε! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Εκτός των μεμονωμένων επανεκδόσεων παλαιότερου υλικού, αρκετές εκδοτικές επιλέγουν τα δημιουργήσουν πολύτομες σειρές, με κοινό trade dress. Η Marvel, για παράδειγμα, εκδίδει τα MARVEL MASTERWORKS και κάθε μήνα κυκλοφορεί ένα hardcover (οι 72 πρώτοι τόμοι κυκλοφόρησαν και σε έξοχα trade paperbacks). Τον ένα μήνα θα κυκλοφορήσει, για παράδειγμα, το AMAZING SPIDER-MAN Vol. 7 και τον επόμενο το FANTASTIC FOUR Vol. 9. Η DC είχε κυκλοφορήσει κάτι ανάλογο, με τα DC ARCHIVE EDITIONS, τα οποία είχαν την ίδια λογική με τα MARVEL MASTERWORKS, αλλά τα σταμάτησε το 2014. Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε σταματήσει η έκδοση και των σειρών CHRONICLES (SUPERMAN CHRONICLES, BATMAN CHRONICLES κτλ.), τα οποία φιλοδοξούσαν να επανεκδώσουν όλες τις περιπέτειες των αγαπημένων αυτών ηρώων, σε χρονολογική σειρά, σε trade paperbacks. Κι έτσι, ενώ οι υπόλοιποι προχωρούσαν, η DC είχε μείνει στάσιμη.

Ξαφνικά, τον Ιούνιο του 2013, με αφορμή τα 75α γενέθλια του Man of Steel, κυκλοφορεί το SUPERMAN: THE GOLDEN AGE OMNIBUS Vol. 1, ένας oversized, hardcover τόμος, σχεδόν 800 σελίδων, που ανατύπωνε τις πρώτες περιπέτειες του Superman σε χρονολογική σειρά. Παρόλο που δεν είμαι fan του omnibus format, τον αγόρασα, και λόγω Superman και λόγω αρκετά καλής – σε σχέση με ποιότητα έκδοσης – τιμής, αλλά και λόγω μιας κρυφής ελπίδας, ότι αυτό μπορεί να ήταν το ξεκίνημα για μια νέα πολύτομη σειρά. Βλέπετε, τα θετικά σημάδια ήταν πολλά. Το Vol. 1 σε έκανε να περιμένεις ότι θα ακολουθήσουν και άλλα volumes, ενώ το Golden Age θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα είχαμε και Silver Age οmnibus. Και όλα αυτά παρουσιάζονταν με ένα υπέροχο trade dress και ένα ολοκαίνουργιο εξώφυλλο από τον εκλιπόντα master Darwyn Cooke. Παρ’ όλες τις ελπίδες, ακολούθησε μια εκκωφαντική σιωπή από τη DC, μέχρι που τον Δεκέμβριο του 2015 ο κύβος ερρίφθη! Με την κυκλοφορία του BATMAN: THE GOLDEN AGE OMNIBUS Vol. 1, έχει ξεκινήσει η σχεδόν μηνιαία πλέον έκδοση Omnibus. Ας τα δούμε όλα αυτά αναλυτικά.

super_golden_2

Tίτλοι/Ιστορίες

Κάθε σειρά επικεντρώνεται στον ήρωα και όχι στον τίτλο. Για παράδειγμα, το SUPERMAN: THE GOLDEN AGE OMNIBUS ανατυπώνει με χρονολογική σειρά όλες τις ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Superman στους τίτλους ACTION COMICS, SUPERMAN, WORLD’S FINEST. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα DC ARCHIVE EDITIONS, όπου υπήρχε ξεχωριστή σειρά για κάθε τίτλο, και ακολουθεί το παράδειγμα των CHRONICLES. Για ήρωες που πρωταγωνιστούσαν σε πολλούς τίτλους, θεωρώ ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση. Φυσικά, οι ιστορίες που δεν αφορούσαν τον Superman και δημοσιεύονταν στο ACTION COMICS, για παράδειγμα, δεν ανατυπώνονται. Σημαντικό γεγονός είναι και το ότι περιέχονται όλα τα εξώφυλλα.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα για τίτλους όπως το SUPERGIRL: THE SILVER AGE OMNIBUS. Σε αυτή την περίπτωση, σχεδόν όλες οι ιστορίες ήταν back-up στο ACTION COMICS. Ανατυπώνονται όλες μεν, αλλά χωρίς τα εξώφυλλα, εκτός από όσα εμφανίζουν τη Supergirl. Επίσης, δεν ανατυπώνονται οι βασικές ιστορίες του τεύχους με πρωταγωνιστή τον Superman, ακόμα και αν συμμετείχε η Supergirl. Αυτή η απόφαση είναι λίγο αμφιλεγόμενη, αλλά φαντάζομαι ότι η λογική είναι οι ιστορίες αυτές να δημοσιευθούν στον αντίστοιχο τόμο του Superman. Για εμένα που επιθυμώ να αποκτήσω όλους τους τόμους, είναι κάτι θετικό, αφού δε θα έχω τις ίδιες ιστορίες δύο φορές. Κάποιος, όμως, που επιθυμεί να έχει μόνο τις ιστορίες της Supergirl, ίσως το βρει αρνητικό.

Να πούμε, επίσης, ότι οι εμφανίσεις των χαρακτήρων σε team books, όπως το JUSTICE LEAGUE OF AMERICA, φυσικά δε συμπεριλαμβάνονται.

Ποιότητα/Εμφάνιση

Η ποιότητα της έκδοσης είναι πολύ καλή. Βέβαια, μην περιμένετε το εξώφυλλο να είναι δερμάτινο. Θα πρέπει να αρκεστείτε στο γνωστό για τη DC σκληρό, μαύρο χαρτόνι, με ανάγλυφα γράμματα. Το χαρτί είναι το δυνατό σημείο της έκδοσης. Είναι αρκετά παχύ και, ενώ ρέπει προς το ιλουστρασιόν, δε γυαλίζει (τουλάχιστον όχι τόσο, ώστε να δυσκολεύει την ανάγνωση). Επίσης, ξεχάστε κάποια τραγικά δεσίματα που είχαμε δει στο παρελθόν από τη DC. Οι τόμοι “κάθονται” πολύ καλά, μόλις ανοίξετε μερικές δεκάδες σελίδες.

Όλα τα (πανέμορφα) εξώφυλλα της σειράς είναι καινούργια, τα περισσότερα δια χειρός Darwyn Cooke. Δυστυχώς, ο δημοφιλής καλλιτέχνης εδώ και μερικούς μήνες δε βρίσκεται κοντά μας, αν και κάποιες επόμενες κυκλοφορίες θα έχουν δικά του εξώφυλλα (που είχε παραδώσει πριν καιρό). Τα νέα εξώφυλλα, από ό,τι φαίνεται, θα επιμεληθεί ο Michael Cho, με ένα αρκετά παρεμφερές στιλ.

Τώρα, στο θέμα του restoration τα πράγματα εξαρτώνται από την περίοδο του αρχικού υλικού. Για την Golden Age, τα αποτελέσματα δε διεκδικούν βραβείο και έχουν χρησιμοποιηθεί, προς το παρόν οι σελίδες των ARCHIVES. Τα χρώματα είναι καλά, αλλά πολλές λεπτομέρειες και λεπτές γραμμές χάνονται. Στους τόμους της Silver Age τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Τα χρώματα είναι φωτεινά και ζωντανά, με σεβασμό στο αρχικό coloring και όχι κάποιο remastering. Το δε SUICIDE SQUAD: THE SILVER AGE OMNIBUS Vol. 1, που περιέχει αδημοσίευτο μέχρι σήμερα υλικό είναι πραγματικό εκδοτικό κόσμημα. Μακράν ο καλύτερος τόμος της σειράς μέχρι στιγμής.

Διαφορές Με Προηγούμενα Omnibus

Η DC έχει εκδώσει διάφορες τέτοιες εκδόσεις, όμως τα μόνα με παραπλήσιο κλασικό υλικό είναι τα GREEN LANTERN OMNIBUS Vol. 1 & 2, το FLASH OMNIBUS Vol. 1 και το JUSTICE LEAGUE OF AMERICA OMNIBUS Vol. 1, που είχαν κυκλοφορήσει τα προηγούμενα χρόνια με διαφορετικό trade dress το καθένα. Για τα δύο τελευταία, από τις μέχρι τώρα εκδόσεις και ανακοινώσεις βγαίνει το συμπέρασμα ότι και τα νέα volume 1 θα έχουν ίδιο περιεχόμενο, αλλά με καινούργια εξώφυλλα, για να ταιριάζουν με τους υπόλοιπους τόμους. Η μεγάλη διαφορά θα είναι στο Green Lantern, αφού εκεί θα έχουμε διαφοροποίηση και του περιεχομένου. Συγκεκριμένα, το παλιό πρώτο volume ανατύπωνε τα SHOWCASE #22-24 και τα GREEN LANTERN #1-21, ενώ το δεύτερο τα GREEN LANTERN #22-45. Το νέο volume 1 θα είναι ένα κτήνος 1.000 σελίδων που θα περιέχει τα SHOWCASE #22-24 και τα GREEN LANTERN #1-35! Εδώ θα βρείτε ένα σύντομο, αλλά αρκετά διαφωτιστικό βίντεο.

batman_golden
Kαι Trades Έχω, Λέγετε!

Να σημειώσουμε ότι παράλληλα κυκλοφορούν trade paperbacks με παρεμφερή εμφάνιση και τίτλο (π.χ. JUSTICE LEAGUE OF AMERICA: THE SILVER AGE Vol. 1) τα οποία, ουσιαστικά, ανατυπώνουν μισό omnibus, και, μάλιστα, με διαφορετικά εξώφυλλα από τα omnibus με την υπογραφή του Michael Cho. Η ποιότητά τους είναι αρκετά υψηλή και η τιμή τους ιδιαίτερα προσιτή. Θα τα πρότεινα ασυζητητί σε κάποιον που αναζητεί μια οικονομικότερη εναλλακτική ή δεν προτιμά το omnibus format. Επίσης, καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι έχουν ανακοινωθεί και trade paperbacks, τα οποία δεν έχουν κυκλοφορήσει (ακόμα, τουλάχιστον) σε μορφή omnibus. Ένα παράδειγμα είναι το ADAM STRANGE: THE SILVER AGE Vol. 1. Ίσως για χαρακτήρες που δεν έχουν πολύ υλικό προς ανατύπωση ή είναι λιγότερο δημοφιλείς να προτιμηθεί μόνο το trade paperback. Αυτό μένει να το δούμε, καθώς δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση.

Η συνολική αποτίμηση του εγχειρήματος είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, απόλυτα θετική. Το υλικό, η ποιότητα και το κόστος συνηγορούν στην αγορά αυτών των εκδόσεων, τις οποίες κρίνω απαραίτητες για κάθε λάτρη της κλασικής DC. Η μόνη σημαντική δοκιμασία, από εδώ και πέρα, είναι η διάρκεια του προγράμματος. Αυτή θα κρίνει και την επιτυχία του.