Luke Cage Season 1

Σειρά δύο ταχυτήτων

H συνεργασία της Marvel με το Netflix συνεχίζεται δυναμικά, με το LUKE CAGE να είναι ο νεότερος καρπός του έρωτα μεταξύ των δύο εταιριών. Γνωρίσαμε τον Luke πριν από έναν χρόνο, στο JESSICA JONES, όπου έβγαζε τα προς το ζην ως ιδιοκτήτης μπαρ, προσπαθώντας να αποφεύγει την εκτεταμένη χρήση των δυνάμεων του. Στην ομώνυμη σειρά του, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Έχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος από τα γεγονότα του JESSICA JONES και ο Luke συνεχίζει να διατηρεί χαμηλό προφίλ,.καθώς μετακόμισε στο Χάρλεμ και δουλεύει σε χαμαλοδουλειές. Ωστόσο, η φυσική ροή των πραγμάτων ταράζεται και η γειτονιά ετοιμάζεται για μάχη μεταξύ των γκάνγκστερ της, όταν μια πώληση όπλων πάει στραβά. Γρήγορα, ο Luke θα καταλάβει ότι δεν αρκείται στο να πλένει πιάτα και να καθαρίζει καταστήματα και θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τις ικανότητες του, για να προστατέψει την περιοχή και τους κατοίκους της.

Η Marvel συχνά διαφήμιζε τους τηλεοπτικούς Defenders ως τους προστάτες της γειτονιάς, τους πιο street-level χαρακτήρες, σε αντίθεση με τους Avengers, που προστατεύουν τον πλανήτη. Στο DAREDEVIL, η “μανία” του Matt να προστατέψει το Hell’s Kitchen μοιάζει ελαφρώς βεβιασμένη. Στο LUKE CAGE, βλέπουμε τον Luke να είναι μέλος της κοινότητας, τον βλέπουμε να συζητά με τους ανθρώπους και η απόφασή του να γίνει ο προστάτης του Χάρλεμ, μοιάζει πολύ πιο φυσική και ταιριαστή. Είναι ο πρώτος πραγματικός προστάτης της γειτονιάς του.

luke-cage

Ο Mike Colter μας έδειξε ήδη από το JESSICA JONES πόσο γάντι του πάει ο ρόλος και συνεχίζει την ίδια καλή δουλειά και εδώ. Από το ρόστερ των κακών, ξεχωρίζουν οι Alfre Woodard και Mahershala Ali. Η πρώτη είναι χαρισματική, ως η δημοτική σύμβουλος Mariah Dillard, και ο δεύτερος ξεχωρίζει, ως ο Cornell “Cottonmouth” Stokes, ο μαφιόζος που ελέγχει τον υπόκοσμο του Χάρλεμ. Και στις δύο περιπτώσεις, συνεχίζεται η παράδοση αυτών των σειρών να έχουν κακούς με ευαισθησίες, που μια λάθος απόφαση τους οδήγησε σε αυτό το μονοπάτι και που είναι πιο περίπλοκοι ψυχολογικά από άλλες περιπτώσεις. Αλλά δεν είναι μόνο οι κακοί που παραδίδουν εξαιρετικές ερμηνείες, καθώς θαυμάσια είναι, για παράδειγμα, και η Simone Missick, ως Misty Knight, τακτική συνεργάτιδα του Luke στα comics.

Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στο πόσο άνισα και διαφορετικά είναι τα πρώτα με τα τελευταία επεισόδια. Το πρώτο μισό της σεζόν επικεντρώνεται στον “πόλεμο” του Luke με τη μαφία και την προσπάθειά του να προστατεύσει την γειτονιά του, καθώς τον βλέπουμε να αναδεικνύεται στον προστάτη των απλών ανθρώπων. Ελάχιστα θυμίζει άλλες υπερηρωικές σειρές. Στο δεύτερο μισό, τα πράγματα αλλάζουν. Έχουμε μια απότομη αλλαγή του status quo και η σειρά αποκτά έναν πιο cheesy, υπερηρωικό χαρακτήρα. Δεν είναι (πολύ) κατώτερα αυτά τα επεισόδια, αλλά θέλει λίγο χρόνο μέχρι η σειρά να συνηθίσει αυτά τα στοιχεία.

Όσο πλησιάζουμε στην κυκλοφορία του DEFENDERS, οι σειρές γίνονται όλο και πιο συνδεδεμένες μεταξύ τους και η ιστορία δεν τελειώνει απλά στο τελευταίο επεισόδιο της σεζόν. Όπως, στο DAREDEVIL, άφησαν αρκετά ανοιχτά μέτωπα και αναπάντητα ερωτήματα, που θα απαντηθούν κυρίως στο team-up των τεσσάρων χαρακτήρων, έτσι και στο LUKE CAGE, η ιστορία δεν κλείνει απλά και όμορφα στο τέλος, υπάρχουν cliffhangers και δεν νικιούνται όλοι οι κακοί. Αλλά το πιο έντονο world building και η σύνδεση μεταξύ των σειρών, φαίνονται και καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν. Αναφορές σε χαρακτήρες όπως ο Daredevil, ο Punisher, ο Fisk και ο Kilgrave, και σε γεγονότα από τις αντίστοιχες σειρές, εμφανίσεις δευτεροτρίτων χαρακτήρων, ο πολύ σημαντικός ρόλος της Claire Temple (Rosario Dawson) και, φυσικά, η αλήθεια για την προέλευση των δυνάμεων του Luke και πως σχετίζεται με την πρώην γυναίκα του, μυστήριο που ξεκίνησε από το JESSICA JONES.

pop

Οφείλω να κάνω και μια αναφορά στο πόσο επίκαιρο είναι, με βάση το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου ακούμε σε εβδομαδιαία βάση για τραγικά γεγονότα που αφορούν αστυνομικούς και Αφροαμερικανους. Το timing δεν θα μπορούσε να είναι “καλύτερο” για έναν μαύρο προστάτη του Χάρλεμ που είναι αλεξίσφαιρος. To LUKE CAGE είναι μια αμεταμέλητα “μαύρη” σειρά, γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε κάθε διάστασή της. Καστ, σενάριο, θέματα, αλλά και μουσική υπόκρουση, με μπόλικα ραπ κομμάτια, σόουλ και φανκ μουσικές, να ντύνουν τα επεισόδια, τους τίτλους των επεισοδίων να είναι δανεισμένοι από τραγούδια των Gang Starr, ενώ διάφορες ανάλογες προσωπικότητες κάνουν την εμφάνιση τους. Γενικότερα, η μουσική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Συνολικά, πρόκειται για μια ακόμη αξιοπρεπή προσθήκη στο υπο-σύμπαν της Marvel που έχει δημιουργηθεί στο Netflix. Κάποιες σεναριακές ευκολίες στα μέσα της σεζόν και η μετατόπιση σε λιγότερο ρεαλιστικές απειλές στο δεύτερο μισό, δεν είναι αρκετά για να υποβαθμίσουν την υποδειγματική δουλειά του καστ, τη σκηνοθεσία, τη μουσική υπόκρουση και τον κοινωνικό σχολιασμό που παρέχει το LUKE CAGE, μεταξύ άλλων.