Top 10 Introduction To 2000AD Stories

Δέκα προτάσεις για μια πρώτη επαφή με την ιστορική ανθολογία

Το 2000AD, η εβδομαδιαία βρετανική ανθολογία, μέσα από την οποία ξεπήδησαν χαρακτήρες όπως ο Judge Dredd, έφτασε αισίως στο εμβληματικό τεύχος 2000. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1977 και μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, πολλοί από εμάς γνωρίσαμε κάποιους από τους διασημότερους δημιουργούς comics. Ενδεικτικά αναφέρω τους Alan Moore, Garth Ennis, Grant Morrison, Mark Millar, Pat Mills, John Wagner, Neil Gaiman, Peter Milligan, Brian Bolland, Dave Gibbons, Kevin O Neill, Simon Bisley, Glenn Fabry, Bryan Talbot.

Με την αφορμή των 2000 τευχών, επέλεξα δέκα εκδόσεις. Δεν μιλάμε, κατ’ ανάγκη, για τις καλύτερες ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί, αλλά για τις δέκα πιο αξιολογες προτάσεις που θα πρότεινα σε κάποιον που θα ήθελε να γνωρίσει το 2000AD και τον κόσμο του. Έτσι, ένα από τα βασικά κριτήρια ήταν το κατα πόσο οι συγκεκριμένοι τίτλοι είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι και το κάτα πόσο θα ήταν προσβάσιμοι σε κάποιον που δεν είχε κάποια προηγούμενη επαφή με τους χαρακτήρες.

Για να κάνω το κείμενο κάπως πιο “πικάντικο”, πρόσθεσα και μερικά “Warp Factors” (μικρή παραπομπή στο THE WARP του Γαβριήλ) που ελπίζω θα φανούν ενδιαφέροντα…

10

Dan Dare: The 2000 AD Years Vol. 1

WritersPat Mills, Steve MooreArtistsDave Gibbons, Massimo Belardinelli, Brian Bolland, Garry Leach, Ian Kennedy

Όταν, το 1977, το 2000AD κυκλοφορούσε το πρώτο του τεύχος, χρειαζόταν έναν established χαρακτήρα για να κάνει αισθητή την παρουσία του και να επιβιώσει. Τί καλύτερο, λοιπόν, από τον μεγαλύτερο ήρωα που είχαν αναδείξει μέχρι τότε οι σελίδες των comics στην Μεγάλη Βρετανία, τον Dan Dare; (Με την ελπίδα ότι οι γονείς θα αγόραζαν το νέο περιοδικό, με τον ήρωα των παιδικών τους χρόνων, και για τα δικά τους παιδια.)

Στις σελίδες του 2000AD, ο Dan Dare ηταν αρκετά διαφορετικός από τον clean cut ήρωα του Frank Hampson, των προηγούμενων δεκαετιών. Η δράση μεταφέρθηκε στο ακόμα μακρύτερο μέλλον και σχεδόν τα μόνα που έμειναν σταθερά ήταν ο ήρωας, τα χαρακτηριστικά του φρύδια και ο χαρακτηριστικός εχθρός του, o Mekon. Τα δημιουργικά ηνία ανέλαβαν ο Pat Mills (δημιουργός και καθαυτού του 2000AD) και ο εξαιρετικός Massimo Belardinelli, ενώ αργότερα τους διαδέχτηκαν και οι Steve Moore και Dave Gibbons.

Το πρώτο μισό των ιστοριών που εκδόθηκαν στις σελίδες του 2000AD, βρίσκεται εδώ σε μια πανέμορφη έκδοση, με εξαιρετικό reproduction ακόμα και των λίγων έγχρωμων σελίδων του εντυπωσιακού artwork (να σημειωθεί πως η αυθεντική έκδοση ήταν σε χαρτί “εφημερίδας”). Απλά στολίδι!

Warp Factor: Η επιλογή του Massimo Belardinelli ως artist έγινε γιατί ήταν αυτός που θα μπορούσε να δώσει artwork που θα έμοιαζε εντυπωσιακό, ακόμη και στο φτηνό χαρτί εφημερίδας (pulp) που θα τυπωνόταν τελικά το 2000AD. Η παρουσία του Dan Dare στα πρώτα τεύχη του περιοδικού, κρίθηκε ως επιτυχημένη, αν και στα δημοψηφίσματα των αναγνωστών εμφανιζόταν ως 3η-4η επιλογή (μαζί με τον Judge Dredd).

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1