Top 10 Introduction To 2000AD Stories

Δέκα προτάσεις για μια πρώτη επαφή με την ιστορική ανθολογία
2

Strontium Dog: Search/Destroy Agency Files 01

WritersJohn Wagner, Alan GrantArtistsCarlos Ezquerra, Brendan McCarthy, Ian Gibson, Keith Page

Μετά τους πολέμους του 2150, η Βρετανία έχει πληγεί από τα πυρηνικά και πολλοί από τους κατοίκους έχουν μεταλλαχθεί από το ραδιενεργό στρόντιο-90. Ο ρατσισμός των “φυσιολογικών” ανθρώπων δεν τους επιτρέπει να κάνουν τίποτε άλλο από το να γίνουν κυνηγοί επικυριγμένων κεφαλών (Search & Destroy agents), ή όπως τους αποκαλούν, Strontium Dogs. Σπουδαιότερος ανάμεσα τους, είναι ο Johnny Alpha, που μπορεί να εκπέμπει ακτίνες άλφα από τα μάτια του.

Δημιούργημα των δημιουργών του Dredd, John Wagner και Carlos Ezquerra, που προσπάθησαν να φτιάξουν έναν νέο χαρακτήρα, εξίσου ισχυρό και εμβληματικό με τον Dredd, o Johnny Alpha λογίζεται ως ο δεύτερος σημαντικότερος ήρωας του 2000AD (ακόμη και αν πρωτοεμφανίστηκε στις σελίδες του βραχύβιου STARLORD). Ο χαρακτήρας, γραμμένος από το δίδυμο των John Wagner και Alan Grant, μας έδωσε εξαιρετικές και κλασικές ιστορίες, μέχρι που οι Wagner και Grant μοίρασαν τα δημιουργήματα τους. O Grant συνέχισε τις ιστορίες μέχρι την κορύφωση, το θάνατο του Johnny Alpha, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. O ιστορίες του Johnny Alpha επέστρεψαν, βέβαια, μετά το 2000, γραμένες από τον John Wagner, και από τότε είχαμε κάποιες ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές.

Αντίθετα με τον Dredd, ο χαρακτήρας δείχνει να έχει βρει τα πατήματα του από τις πρώτες κιόλας ιστορίες του και, για αυτό, το πρώτο κιόλας volume, το οποίο συγκεντρώνει και τις ιστορίες του STARLORD (αν και δεν έχει τις ιστορίες που θεωρούνται κορυφαίες), είναι η καλύτερη πρόταση για να ξεκινήσει κανείς.

Warp Factor: Η συνήθης πρακτική για τα περιοδικά comics, εκείνη την εποχή, ήταν να κυκλοφορούν συνεχώς νέοι βραχύβιοι τίτλοι, οι οποίοι είχαν καλές πωλήσεις στα πρώτα τεύχη τους. Όταν οι πωλήσεις μειώνονταν, οι τίτλοι γίνονταν merge με άλλους, πιο επιτυχημένους, μεταφέροντας κάποιες από τις πιο δημοφιλείς τους σειρές σε αυτούς.

Ως ένας τέτοιος τίτλος κυκλοφόρησε και το 2000AD, με την πρόθεση σύντομα να γίνει merge σε κάποιο άλλο πιο δημοφιλές comic. O Kevin O’Neill, μάλιστα, έχει πει πως την παραμονή Χριστουγέννων του 1976 και ενώ ετοίμαζαν το πρώτο τεύχος, σκέφτηκε: “Αυτό εδώ φαίνεται πραγματικά καλό και ξεχωριστό… μακάρι να προλάβει να κρατήσει έξι μήνες”.

Κάπως έτσι, το 2000AD απέκτησε δυο από τις δημοφιλέστερες σειρές, το STRONTIUM DOG και το RO-BUSTERS, από το περιοδικό STARLORD. Το STARLORD τυπωνόταν σε πιο καλό χαρτί, με υψηλότερα production values, και υπήρχαν αρκετές σκέψεις για το ποιο comic από τα δύο θα επιβίωνε, αλλά τελικά αποφασίστηκε να κρατήσουν αυτό που τους κόστιζε λιγότερο.

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1