Justice

Ένα σύγχρονο έπος

Ιστορία

Η εικόνα μιας επικείμενης ολοκληρωτικής πυρηνικής καταστροφής, έχει γίνει ένας συνεχής εφιάλτης που στοιχειώνει τον ύπνο των μεγαλύτερων super-villains του DC Universe. Και την καταστροφή αυτή μοιάζει ανίκανη να την αντιμετωπίσει η Justice League of America. Τί θα κάνουν; Μα, θα αποφασίσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, βγάζοντας την JLA από τη μέση και αναλαμβάνοντας αυτοί να σώσουν τον κόσμο. Στην ουσία, έχουμε να κάνουμε με ένα – τεράστιο – επεισόδιο των Super-Friends κόντρα στη Legion of Doom! Στη διάρκεια των δώδεκα τευχών της ιστορίας, θα μεταφερθούμε από τις μεγαλουπόλεις του DC Universe, στην έρημο, και από τα βάθη των ωκεανών μέχρι τα πέρατα του σύμπαντος.

Τι Μας Άρεσε

Το πρώτο πράγμα που μου έκανε θετική εντύπωση είναι το γεγονός ότι το σενάριο διαδραματίζεται εκτός continuity, λύνοντας τα χέρια των δημιουργών και κάνοντας την ιστορία πιο προσβάσιμη σε μεγαλύτερο μέρος του αναγνωστικού κοινού.

Δεύτερο σημαντικό θετικό στοιχείο είναι η επική διάσταση της ιστορίας. Όλοι οι πρωτοκλασάτοι υπερήρωες της DC απέναντι στους αντίστοιχους super-villains. Αυτό για εμένα είναι – ίσως – η επιτομή του τι είναι η DC. Και βέβαια, η χρήση των αρχετυπικών εκδοχών των αγαπημένων μας χαρακτήρων (θα έλεγε κανείς πως μιλάμε για μια μοντέρνα silver age) ενισχύει την επική διάσταση.

Τί άλλο κάνει το JUSTICE να αγγίζει τα όρια της μυθολογίας; Μα, φυσικά, το artwork. Υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι Alex Ross και Doug Braithwaite, με το painting του Ross, να κυριαρχεί, βέβαια, σε ένα πραγματικά πανέμορφο comic. Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ την ίδια ιστορία με διαφορετικό σχέδιο.

justice_manhunter

Τι Μας Ενόχλησε

Μπορεί η πληθώρα των πρωταγωνιστών και των sub-plots να βοηθούν στο μεγαλείο της ιστορίας, κάνουν, όμως, και πιο δύσκολη την παρακολούθησή της. Είναι εύκολο να χαθεί λίγο η μπάλα, ειδικά από κάποιον που δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με το DC Universe.

Έχω και μια πιο τεχνική ένσταση. Υπάρχουν αρκετοί που δεν είναι ιδιαίτερα οπαδοί του artwork του Ross, βρίσκοντάς το κάπως στατικό και προτιμότερο για εξώφυλλα, παρά για εσωτερικές σελίδες. Προσωπικά, μου αρέσει πάρα πολύ (και στη συγκεκριμένη ιστορία, το θεωρώ πολύ ταιριαστό), αλλά έχω ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με το artwork. Αυτό αφορά την τοποθέτηση των panel στη σελίδα. Πραγματικά, υπάρχουν πολλές σελίδες με άθλια διάταξη των καρέ, που αδικούν το comic και δυσκολεύουν την ανάγνωση.

Συνολική Εκτίμηση

Το JUSTICE είναι μια επική ιστορία, με ένα concept βγαλμένο από άλλες, πιο αγνές εποχές, εκτελεσμένο, όμως, με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα. Είναι ένα comic που θα ευχαριστηθούν – σχεδόν – το ίδιο, τόσο οι βετεράνοι αναγνώστες του DC Universe, όσο και οι νέοι (αρκεί να έχουν μια ιδέα για τους περισσότερους από τους χαρακτήρες) και περιέχει, σε μεγάλο βαθμό, τα στοιχεία εκείνα που με κάνουν να λατρεύω την DC και τους χαρακτήρες της.

justice_zatanna

Παράλληλες Προτάσεις

Φυσικά, η πρώτη πρόταση που έρχεται στο μυαλό δεν είναι άλλη από το KINGDOM COME, όπου ο Ross “έπαιξε”, μαζί με τον Mark Waid, για πρώτη φορά με το DC Universe. Αν σας άρεσε η συνεργασία των Krueger/Ross, τότε δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα το καταπληκτικό EARTH X από τη Marvel (που είχε ως πηγή έμπνευσης το KINGDOM COME), καθώς και τα sequels του, UNIVERSE X και PARADISE X.

Στο ίδιο iconic DC κλίμα, είναι, βέβαια, και τα one-shots των Paul Dini και Alex Ross, SUPERMAN: PEACE ON EARTH, BATMAN: WAR ON CRIME, SHAZAM!: POWER OF HOPE, WONDER WOMAN: SPIRIT OF TRUTH, JLA: SECRET ORIGINS, και πάνω απ’ όλα, το JLA: LIBERTY AND JUSTICE, το οποίο θα μπορούσα να ονομάσω αδελφάκι του JUSTICE.