Ένα Γλυκό Ξημέρωμα

Επισκεφθήκαμε την έκθεση comics με θέμα την Αθήνα της Κατοχής

Αυτό το μήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων “Μελίνα Μερκούρη”, λαμβάνει χώρα η έκθεση comics “Ένα Γλυκό Ξημέρωμα: Ιστορίες Κόμικς Για Την Κατοχική Αθήνα”, με θέμα την Αθήνα της Κατοχής (1941-1944), στα πλαίσια του μηνιαίου προγράμματος εκδηλώσεων του Δήμου, με τίτλο “Η Αθήνα Ελεύθερη”. Διαλέγοντας, λοιπόν, μια ωραία καθημερινή και ηλιόλουστη μέρα, πήγαμε στο Μελίνα, για την τιμήσουμε.

Προσωπικά, είχα να πάω στο Μελίνα από το 2010, τη δέκατη (και τελευταία) φορά που δόθηκαν από την Ελευθεροτυπία τα βραβεία του περιοδικού 9. Για όσους θυμούνται, λοιπόν, η έκθεση λαμβάνει χώρα στον ίδιο ακριβώς χώρο.

Μπαίνοντας στο Μελίνα, έχεις δύο επιλογές. Ή να επισκεφθείς κατευθείαν την έκθεση comics, ή το σύνολο της έκθεσης. Θα προτείνω το σύνολο, καθώς έτσι περνάς μέσα από ένα εξαιρετικό διόραμα 1:1 της Αθήνας των 40s, με μαγαζάκια αλλά και παραδοσιακό καφενείο της πλατείας! Μετά, ακολουθεί έκθεση για την απελευθέρωση της Αθήνας, με πλήθος οπτικοακουστικών ντοκουμέντων και χαρτογραφημένα τα σημαντικότερα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, και στο τέλος, κατεβαίνοντας τις σκάλες, καταλήγεις στην έκθεση comics αλλά και εικαστικών δημιουργιών από απόφοιτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Στην έκθεση καθεαυτή, το σύνολο των δεκαπέντε ιστοριών είναι επαγγελματικού επιπέδου και θα ήθελα πολύ να το δω και τυπωμένο, γιατί αξίζει πραγματικά. Ο κάθε δημιουργός έχει βάλει την προσωπική του πινελιά, μέσα από τετρασέλιδες ιστορίες, που διαδραματίζονται στην Κατοχική Αθήνα. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες, θα ξεχώριζα το “Σούλτς Και Σαχτ” του Soloup, που έχει επιρροές από MAUS και αναφορές στη Guernica του Picasso, καθώς και τις “Μαύρες Ελιές” του Τόμεκ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι Κυριακή, 30 Οκτωβρίου, και σας περιμένει. Αξίζει της προσοχής σας.