Reborn #1

Ο Millar θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο

Μία άκρως συναισθηματική και αληθινή ιστορία για το πώς μια υπερήλικη γυναίκα προσπαθεί να αποδεχτεί τον αναμενόμενο θάνατο της. Μία επική ιστορία φαντασίας σε έναν ξένο κόσμο. Δύο τόσο διαφορετικές ιδέες, τις οποίες συνδυάζει ο Mark Millar, για να σχηματίσει τον πυρήνα της νέας του blockbuster σειράς.

H Bonnie είναι μια υπερήλικη γυναίκα, που δεν της έχει μείνει τίποτε άλλο εκτός από την εγγονή της. Ο άντρας της έχει πεθάνει πριν από πολλά χρόνια, σε μια τρομοκρατική ενέργεια, και αυτή πλέον απλά αναμένει το αναπόφευκτο, καθώς προσπαθεί να εξοικειωθεί με την ιδέα του θανάτου – τί είναι ο θάνατος και λοιπές αφηρημένες ιδέες. Ώσπου πεθαίνει και μεταφέρεται σε έναν φανταστικό κόσμο, νεότερη και μπλεγμένη στον πόλεμο που ταλανίζει τον εν λόγω κόσμο.

Είναι ένα πιασάρικο concept για να βασίσεις ένα limited series και αν φημίζεται για κάτι ο Millar, είναι οι πιασάρικες ιδέες πίσω από τα comics του. Το μεγαλύτερό του πρόβλημα, είναι η αδυναμία να αναπτύξει περαιτέρω αυτές τις ιδέες και να υφάνει μια περίπλοκη ιστορία γύρω από αυτές, καθώς πιο πολύ μοιάζουν με drafts ενός κινηματογραφικού σεναρίου, παρά με ιστορίες φτιαγμένες για το Μέσο των comics. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η κεντρική ιδέα του REBORN του επιτρέπει να συνδυάσει επικές σκηνές δράσης με σκηνές γεμάτες συναίσθημα και καταστάσεις, που, αν και τελείως φανταστικές, μπορούν να κάνουν εύκολα τους αναγνώστες να ταυτιστούν, ειδικότερα αυτούς που έχουν προσπαθήσει να κατανοήσουν το φαινόμενο του θανάτου. Το ντεμπούτο του τίτλου είναι δυναμικό και προϊδεάζει για εξίσου δυναμικές εξελίξεις.

reborn-page

Αυτό που ξεχωρίζει είναι ο οπτικός τομέας του τεύχους, από τα μολύβια του Greg Capullo. Από τον Σεπτέμβριο του 2011, ο δημοφιλής σχεδιαστής είναι απόλυτα αφοσιωμένος στον Batman και τον Scott Snyder, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το REBORN είναι για το πρώτο του παραστράτημα από την DC εδώ και πολύ καιρό. Είναι σαν η αλλαγή του σκηνικού και του κόσμου που σχεδιάζει, να τον αναζωογονεί, καθώς το τεύχος είναι πανέμορφο, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα και τα καταφέρνει σε κάθε του τομέα. Όταν χρειάζεται, οι χαρακτήρες του είναι ρεαλιστικοί, εύθραυστοι μπροστά στην απειλή του θανάτου, και αντίστοιχα, όπου είναι απαραίτητο, αφήνει ελεύθερη τη φαντασία του να αποτυπώσει τον φανταστικό κόσμο της σειράς.

Συνολικά, το REBORN #1 θέτει γερά θεμέλια για την συνέχεια του limited series. Όταν, όμως, μιλάμε για τις δουλειές του Mark Millar, αυτό δεν λέει πολλά, καθώς φημίζεται για δυνατά πρώτα τεύχη και συνέχειες δυσανάλογες σε ποιότητα (με ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις, φυσικά). Πάντως, όπως και αν εξελιχθεί σεναριακά η υπόλοιπη σειρά, θα είναι, αναμφίβολα, εντυπωσιακά σχεδιασμένη από τον Greg Capullo.