The Electric Sublime #1

Art is anything you can get away with
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

The Electric Sublime #1

WriterW. Maxwell PrinceArtistMartin MorazzoPublisherIDW Publishing

Πανικός στο Λούβρο, όταν η Μόνα Λίζα κλείνει, κυριολεκτικά, το μάτι στο κοινό. Το περιστατικό αποτελεί μέρος μιας σειράς παράξενων και τραγικών γεγονότων, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συνδέονται με την Τέχνη. Τη ακολουθία αυτή των art crimes καλείται να αντιμετωπίσει το Bureau of Artistic Integrity και η πράκτορας Margot Breslin, η οποία ζητά τη βοήθεια του ψυχικά διαταραγμένου συμβούλου-καλλιτέχνη Arthur Brut. Ο Brut διαθέτει μια εξαιρετική ικανότητα να επικοινωνεί, μέσω του electric sublime, με το ίδιο το έργο, ζώντας επί της ουσίας μέσα στον καμβά. Την ίδια στιγμή, μια μητέρα μεταφέρει τον ταλαντούχο γιό της σε ειδική ψυχιατρική κλινική. Οι ζωγραφιές του μικρού, όμως, φαίνεται να έχουν και άλλες ιδιότητες, πέραν της εικαστικής τους αξίας.

Η ιστορία συνυφαίνει άριστα την αστυνομική περιπέτεια με το υπερφυσικό στοιχείο. Οι αναφορές σε διάσημα έργα και οι παραπομπές στις Καλές Τέχνες, είναι διάχυτες σε όλο το τεύχος και όχι τυχαία. Άλλωστε, όπως εξηγεί και στο σημείωμά του ο συγγραφέας, κεντρική ιδέα είναι ο τρόπος που βιώνουμε την Τέχνη, είτε ως δημιουργοί είτε ως αποδέκτες, και το πώς επηρεάζει τη ζωή μας.

Το THE ELECTRIC SUBLIME αποτυπώνει βιωματικά την περιπέτεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τον απελευθερωτικό της χαρακτήρα. Το artwork του Martin Morazzo βοηθά πολύ σε αυτό το ταξίδι, με panel εξαιρετικής τεχνικής, όπου δίνεται η αίσθηση ότι ζούμε στον κόσμο των αισθήσεων ενός καλλιτέχνη.

Ενδιαφέρον concept και ιδιαίτερα ελκυστική υλοποίηση. Παρά τις αρχικές μου επιφυλάξεις, φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, είχα πειστεί ότι το comic αξίζει της αποδοχής του κοινού. Στο κάτω-κάτω, “art is anything you can get away with”.